Cyklojízda v čele se Zimovčákem podpoří onkologicky nemocné děti

photo on Flickr

Cyklojízda v čele s Josefem Zimovčákem na velocipedu podpoří onkologicky nemocné děti. Trasa sedmého ročníku akce Na kole dětem povede v červnu přes celou zemi, z Bruntálu do Klášterce nad Ohří.

První etapa končí v Horní Lidči na Vsetínsku, řekla dnes ČTK zástupkyně tamního obecního úřadu Ludmila Brousilová. V řadě partnerských měst po cestě se uskuteční kulturní program. Do jednotlivých etap i celé jízdy se může zapojit veřejnost, akci podpoří známé osobnosti. Zimovčák se svým historickým kolem absolvoval i slavnou Tour de France.

Jízda začne 1. června, cyklisté urazí do 11. července téměř 1200 kilometrů. V Horní Lidči končí první etapa, která začíná v Olomouci a měří 124 kilometrů, předcházet jí bude prolog z Bruntálu. „Zimovčáka bude doprovázet řada významných osobností. Přední český kardiochirurg Jan Pirk, lékař Pavel Pafko nebo mistr republiky v badmintonu Petr Koukal. Ve sportovním areálu, kde je naplánován dojezd cyklistů, bude připraven zajímavý doprovodný program včetně besedy s Josefem Zimovčákem nebo projížděk na vysokém kole,“ uvedla Brousilová.

Cyklistická tour zavítá tradičně také do Zlína. „Město Zlín využívá cyklotour i k propagaci dárcovství krve a kostní dřeně. Také letos se tak vedení radnice vydá s dalšími zájemci na transfuzní oddělení Krajské nemocnice T. Bati,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Tour vede přes Strážnici, Brno, Jindřichův Hradec či Prahu. „Letos jsme připravili novinku v podobě kratších kritérií v jedné lokalitě. Zařadili jsme školní kritérium na Valašsku a lázeňský okruh v okolí Mšených lázní. Zajímavých míst na našem území je více, je dobré se pozastavit, zanechat pozitivní stopu a neprohnat se jen jako vítr,“ uvedla koordinátorka akce Martina Střížová.

Zimovčák projel na vysokém kole například napříč Severní Amerikou za necelý měsíc nebo se účastnil závodů Tour de France, Giro d’Italia a španělské Vuelty. Je držitelem několika světových rekordů. Za své sportovní postoje dostal v roce 2006 českou cenu Fair Play.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.