Nové bydlení pro zdravotně postižené

Díky rekonstrukci budovy na ulici Jaroslava Lohrera ve Frýdku–Místku bydlí dalších 35 lidí se zdravotním postižením v domácím prostředí. Rekonstrukce si vyžádala devatenáct milionů korun, na kterou se Moravskoslezskému kraji (MSK) podařilo získat 14 milionů korun z ROP Moravskoslezsko, zbytek doplatil ze svého rozpočtu.

Slavnostního předání objektu do užívání se zúčastnil náměstek hejtmana MSK pro sociální oblast Svatomír Recman (KSČM). Krajská koalice KSČM a ČSSD tak naplnila další bod své Programového prohlášení a komunisté další slib z krajského volebního programu.

Větší soukromí

Práce na stavbě odstartovaly v březnu 2013. Budova prošla celkovou rekonstrukcí – z původně větších prostor vznikly úpravou vnitřních dispozic jedno a dvojlůžkové pokoje se společenskou místností, kuchyňkou a komfortním sociálním zázemím. Všechny místnosti jsou bezbariérové. Po dobu rekonstrukce byli uživatelé sociálních služeb přestěhováni do náhradního ubytování ve Frýdlantu nad Ostravicí.

K původní službě domova pro osoby se zdravotním postižením přibyla nová služba chráněné bydlení.

Poskytovatelem obou služeb je organizace Náš svět, která je příspěvkovou organizací MSK. V zařízení mají uživatelé k dispozici individuální podporu pracovníků, kteří je vedou k samostatnému rozhodování a k běžným úkonům jako je vaření, praní nebo žehlení.

»Návratem uživatelů do upravených prostor domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněného bydlení došlo k významnému zlepšení jejich životních podmínek. Posláním domova a chráněného bydlení je poskytovat celoroční pobyt lidem s mentálním a kombinovaným postižením a rozvíjet u nich takové schopnosti a dovednosti, které povedou k jejich samostatnosti. Rozsah a způsob podpory přizpůsobuje pracovní tým jejich individuálním potřebám, zájmům a osobním cílům,« konstatoval Recman.

Úspěšná transformace

MSK úspěšně pokračuje v procesu transformace pobytových sociálních služeb. V letošním roce se například přestěhovali poslední klienti ze zámku Nová Horka do nového bydlení ve Studénce. V květnu budou otevřeny další sociální služby, a to chráněné bydlení v Osoblaze, chráněné bydlení v Rýmařově a domov pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně Pod Pradědem (klienti pocházející ze zámku Jindřichova ve Slezsku), díky nimž bude »jako doma« bydlet dalších 45 klientů krajských příspěvkových organizací.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.