V zoo se se světem zvířat snadno obeznámí i nevidomí

ilustrační foto: Flickr.com

Kdo si chtěl vyzkoušet, jaké to je nic nevidět, měl dobrou příležitost v sobotu v jihlavské zoo

Jihlava – Nevidomí lidé chtějí chodit například do zoologické zahrady a po různých památkách stejně jako lidé vidící. V Jihlavě to není problém, vymysleli tam projekt s názvem Neviditelná zoo. Ten chce právě takto postiženým lidem zpřístupnit svět zvířat.

A naopak zdraví lidé si mohou vyzkoušet, jaké to je, když někdo nevidí.

„Projekt je zastřešen z Fondu Vysočiny a jeho součástí je hned několik akcí. Spolupracujeme s několika subjekty,“ uvedla Pavla Jarošová, vedoucí výukových programů v jihlavské zoologické zahradě.

Díky projektu tam vybudovali na pěti místech sloupky, na kterých jsou informace připravené tak, aby si je mohli přečíst i slabozrací a nevidomí. „Jsou zde popisky v Braillově písmu se základními informacemi o expozicích a na patnácti místech jsou nainstalované různé hmatové prvky. Časem bychom chtěli další věci pro nevidomé přidávat,“ poznamenala Jarošová.

Součástí projektu byla také aktivita studentů Soukromé vyšší odborné školy sociální v Jihlavě s názvem Káva po.tmě. Studenti dali návštěvníkům klapky na oči, provedli je částí zoologické zahrady a na závěr se mohli občerstvit v kavárně.

„V rámci absolventské práce jsme už měli tři kavárny. První byla v Telči, další na radnici v Jihlavě a třetí právě tady v zoo,“ uvedla Veronika Šustrová, organizátorka akce. Ta se aktivitě věnuje už druhým rokem a nevidomým dokonce i pomáhá.

„Chodila jsem za paní, která přišla o zrak v průběhu života. Chodily jsme spolu na procházky nebo si jen tak povídaly, aby neztratila sociální kontakt,“ popsala Šustrová, jak snadno se dá hendikepovaným pomáhat.

JANA KODYSOVÁ
Jihlavský deník
http://www.jihlavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.