Dnešní Světový den dárců krve připomíná hrdinství dárců

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

Dnešní Světový den dárců krve připomíná mottem Každý dárce je hrdina ty, kteří darují část sebe pro záchranu druhých. V průměru každý člověk dostane za život čtyřikrát transfúzi a dvanáctkrát preparát z krve. Krev nelze vyrobit, nemocní tak jsou odkázaní na dárce.

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

Celosvětově usiluje Červený kříž od roku 1959 o bezplatnost odběrů krve i jejích složek. Dárcovství založené na morální motivaci je bezpečnější, snižuje riziko, že dárce zatají důležitá fakta o zdravotním stavu a chování. Ve světě v 62 zemích se daruje krev bezplatně, v roce 2002 to bylo 40 zemí.

Česko se řadí k zemím s bezpříspěvkovým dárcovstvím krve, pouze za krevní plazmu se platí. Nemocniční centra evidují 275.000 dárců krve, dalších 70.000 lidí prodává plazmu plazmaferetickým centrům, která ji vyvážejí. Celkový počet dárců krve v ČR nedosahuje čtyř procent doporučených Světovou zdravotnickou organizací.

Podle ředitele Úřadu ČČK Marka Jukla, který osobně překročil 200 bezpříspěvkových darování krve, se nemocní nemusejí bát, že by krev nedostali, až ji budou potřebovat. „Je jen složitější to zajišťovat, například v době chřipkových epidemií nebo dovolených. Klade to větší nároky na zařízení transfuzní služby,“ řekl ČTK.

Krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích, při léčbě otrav. Celoživotně jsou na darovanou krev odkázáni lidé na umělé ledvině či s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin.

Muži mohou darovat krev pětkrát do roka, ženy čtyřikrát. Dárcem krve se může stát dospělý od 18 do 65 let věku, který netrpí vážnější alergií, neprodělal zánět jater, ledvin, infarkt, nemá vysoký tlak či srdeční vadu, není po transplantaci, neměl kapavku, TBC, není HIV pozitivní, promiskuitní a neužíval nitrožilně drogy. Podmínky jsou rámcové, před odběrem každého vyšetří lékař, aby potvrdil, že je darování krve možné.

Na podporu bezpříspěvkového dárcovství uděluje ČČK Medaile prof. Jana Janského za 10, 20 a 40 bezpříspěvkových odběrů a Zlaté kříže za 80, 120 a 160 bezpříspěvkových odběrů.