Na charitu přispívají dvě třetiny populace

foto: MorgueFile

Každý pátý Čech dává na charitu více než 500 korun ročně, stejně štědří jsou muži i ženy. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který vypracovala pro organizaci DEBRA ČR, jež pomáhá pacientům s nemocí motýlích křídel.

Nezisková organizace DEBRA ČR uskutečnila před dvanácti lety v České republice doslova revoluci v péči o lidi trpící krutou nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel. Vedle systematické lékařské péče, již DEBRA zajišťuje spolu s jediným specializovaným EB centrem v Brně, se organizace snaží zvyšovat povědomí veřejnosti o tomto genetickém onemocnění. Podle průzkumu agentury Ipsos tak dnes nemoc motýlích křídel zná již 73 procent populace.

„Je to skvělé číslo. Není to dlouho, kdy sami lékaři neměli dostatek informací o této chorobě. Rodiče pak dlouhá léta pátrali po diagnóze svých dětí. Kvalita života malých pacientů byla velmi nízká, trpěli většími bolestmi, strachem, neměli ani odpovídající terapeutické materiály. Často tehdy bohužel umírali na běžná infekční onemocnění,“ říká primářka Dětského kožního oddělení FN Brno a zakladatelka EB centra MUDr. Hana Bučková a dodává: „Nemoc motýlích křídel je nevyléčitelná, dnes už ale máme dostatek znalostí i léčebných pomůcek, které pomáhají pacientům jejich těžký úděl zvládnout. To, s čím se ale stále potýkají, je nepochopení ze strany veřejnosti. Když máte viditelně nemocnou, křehkou kůži, je to společenské stigma. Proto je pro nás skvělou zprávou, že se stále více lidí o nemoci motýlích křídel dozvídá a naši pacienti vystupují ze své sociální izolace.“

Spontánní znalost nemoci motýlích křídel je podle agentury Ipsos vyšší u žen (78 %) než u mužů (68 %).

Češi jsou štědří dárci

Přes osmnáct procent Čechů věnuje ročně na podporu neziskových organizací více než 500 korun ročně. V objemu ročních příspěvků na libovolné charitativní účely pak velké genderové rozdíly nejsou. Nějakou částku, tedy více než 1 korunu, pak věnuje na veřejně prospěšné aktivity 62 procent žen a 66 procent mužů. Nejštědřejšími jsou pak dárci ve věkové kategorii 55–70 let. Nejméně naopak věnují lidé od 18 do 34 let. (Graf naleznete v příloze.)

DEBRA ČR

V České republice žijí stovky lidí, především dětí, s nemocí motýlích křídel. DEBRA ČR je jedinou organizací u nás, která se péči o ně systematicky věnuje. Díky ní a klinickému EB centru v Brně dnes na péči dosáhne každý pacient s touto diagnózou. EB centrum bylo založeno v roce 2001, DEBRA ČR vznikla o tři roky později. Původně působilo v klinickém centru pět specialistů. Jejich počet se za posledních 12 let zvýšil čtyřnásobně. Za devatenácti odborníky dnes dojíždějí pacienti z celé České republiky. DEBRA jim pomáhá zajišťovat široké spektrum služeb od léčebných materiálů po výživového terapeuta.

Patronkou organizace DEBRA je Jitka Čvančarová. Každý rok pak DEBRA vydává charitativní kalendář 12 plus 12, ve kterém vystupují veřejně známé osobnosti na podporu pacientů s nemocí motýlích křídel. I díky této aktivitě roste povědomí veřejnosti o existenci této choroby.

Výzkum Ipsos

Výzkum pro bono zrealizovala výzkumná agentura Ipsos pro organizaci DEBRA Česká republika.

Výzkum proběhl metodou online dotazování na reprezentativním vzorku dospělé internetové populace (dle regionu, velikosti místa bydliště, pohlaví, věku a vzdělání). Velikost výběrového souboru byla 802 respondentů. Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Je největší agenturou výzkumu trhu a veřejného mínění v ČR z hlediska dosaženého ročního obratu. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 87 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos Connect, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.