Aby nenaletěli podvodníkům

ilustrační foto: neslyšící ženy - autor Daveynin / Flickr.com

Neslyšícím pomáhají různé organizace. Tichý svět, o. p. s., v 10 pobočkách po celé republice zajišťuje odborné poradenství, poskytuje tlumočnické služby a Tichou linku. Manažerky pobočky pro Prahu a Středočeský kraj Kamily Rumlové jsme se zeptali:

– S čím neslyšícím pomáháte?

Třeba hledat práci a vůbec je zkontaktovat se zaměstnavatelem, protože někteří neslyšící mají problém porozumět psané češtině. Mateřským jazykem je pro ně znakový jazyk. Oni češtinu přečtou, ale většinou nepochopí význam delšího textu. Často se stane, že k nám do kanceláře přijde člověk a přinese listinu, které nerozumí. Pomáháme sepsat životopis a voláme za ně do firem.

– Jak se tito lidé nejčastěji uplatní?

Ti s nižším vzděláním jako pomocní kuchaři, servírky, pekařky, při úklidových pracích… Někteří pracují i u nás na chráněných místech, například v Tiché kavárně. Mnozí by zvládli práci v kanceláři, ale s vyřizováním hovorů je komplikace. Neslyšící měli v minulosti horší přístup ke vzdělání a skupina 40+ mívá opravdu omezené vyhlídky… Bohužel řešíme hodně exekuce. Neslyšící často mají půjčky, které nezvládají splácet, protože je jim trapné se protistrany zeptat, když něčemu nerozumějí. Raději to podepíšou hned…

– Pomoc se liší podle rozsahu postižení, že?

Ano. Je třeba skupina lidí, kteří celý život slyšeli, ale například kvůli úrazu nebo nemoci začali slyšet málo. Pro ně není komunikace tolik komplikovaná. Horší to má člověk, který je neslyšící odmalička.

– Dá se říct, že lidé se sluchovým postižením mají svou komunitu, v níž leccos řeší společně?

Ano, drží při sobě a velmi sdílejí zkušenosti. Jestliže třeba nějaká firma někoho poškodí, tak si to mezi sebou řeknou.

– Kolik lidí využívá vaše služby?

Loni se na nás obrátilo 289 klientů, doprovodili jsme je na 267 pohovorů a 105 z nich se podařilo zaměstnat. Vnímáme to jako úspěch. Co se týká tlumočení přes Tichou linku, tak jen v Praze za rok 2015 proběhlo 6 388 hovorů. Nejmladšímu klientovi bylo 13 let, nejstaršímu 79. Probíhají i nouzové hovory, kdy je člověk v ohrožení života nebo třeba uvízne ve výtahu.

 

Květy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.