Ministerstva zaměstnávají méně handicapovaných, než by měla

ilustrační foto: Flickr.com

Téměř žádná ministerstva a úřady neplní povinné počty zdravotně postižených lidí, kteří by tam měli pracovat. Řekl to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Z údajů, které dnes ČTK získala, nejnižší podíl handicapovaných loni pracoval na ministerstvu zahraničních věcí. Následovalo ministerstvo dopravy.

„Firmy a instituce s více než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby, které poskytují firmy s více než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci do státního rozpočtu.

Nejvyšší částku, téměř 14,5 milionu korun, za loňský rok do rozpočtu vrátilo Generální finanční ředitelství, kde pracovalo téměř 15.200 lidí. Zaměstnáno tam mělo být 608 handicapovaných, ve skutečnosti jich bylo 366. Druhou nejvyšší sankci téměř 3,8 milionu korun zaplatilo ministerstvo zahraničních věcí. Mělo zaměstnávat 70 postižených, ve skutečnosti jich byla desetina.

Ministerstvo vnitra dnes v jednom z objektů na Pankráci otevřelo nové prostory, kde bude pracovat osm zdravotně postižených úředníků. Úpravy objektu, který je bezbariérový a jehož kanceláře mají speciální nábytek, kuchyňku, toalety a vlastní parkovací místa, vyšly na 2,5 milionu korun.

Krása ocenil, že pracoviště není odloučené od míst, kde pracují zdraví lidé. „Musím říct, že takové podmínky jsem nikde na resortech neviděl,“ podotkl. Vznik podobného prostředí by podle něj mohl přispět k tomu, aby na ministerstvech pracovalo více handicapovaných lidí.

Podle ekonomického náměstka ministra vnitra Jiřího Zmatlíka se na příští rok chystají úpravy další budovy, kde by měly být prostory pro dalších 17 handicapovaných. Náklady na tuto rekonstrukci se odhadují na 8,5 milionu korun. Na vnitru nyní podle mluvčí Martiny Němcové pracuje 24 zdravotně postižených. Loni měl resort podle údajů, které získala ČTK, povinnou kvótu pro zaměstnávání handicapovaných zaplněnou z poloviny. Společně s ministerstvem zemědělství tak patřil mezi jediná ministerstva, která splnila aspoň poloviční zaměstnanost handicapovaných.

Ze státních úřadů na tom byly nejlépe Úřad práce, rejstřík trestů a justiční akademie, kde pracovaly více než čtyři procenta handicapovaných. Z resortů měla kromě diplomacie a dopravy nejnižší podíl zdravotně postižených ministerstva spravedlnosti a obrany.

Od firem, kde pracují postižení, loni nejvíc odebíraly výrobky Vězeňská služba, ministerstvo obrany a celníci. Odběr výrobků zachránil deset z 26 sledovaných institucí před odvodem peněz do rozpočtu.“

ČTK

Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.