Nový domov pro zdravotně postižené

Šanci žít svůj život důstojně, pod dohledem lékařů i zdravotních sester a za pomoci profesionálů, mají na dosah zdravotně postižení lidé z Opavy a širokého okolí. Budování nového domova pro handicapované v objektu bývalého kláštera v Sušilově ulici je totiž ve finále.

Veškerou dostupnou péči jim slibuje zajistit společnost Vesalius v čele s předním opavským diabetologem MUDr. Radomilem Pluschkem MBA. Podle dr. Pluschkeho se do Domova pro osoby se zdravotním postižením nastěhují první klienti již 2. ledna 2017. „Náš domov bude poskytovat bydlení i péči lidem s onemocněním či zdravotním postižením, které vyžaduje ambulantní dohled odborného lékaře a kteří již potřebují také ošetřovatelskou péči. Přednostně bude naše péče poskytována lidem s diabetem a jeho chronickými komplikacemi, nabídneme i významně nižší věkovou hranici pro vstup do domova, než je běžné,“ vysvětluje známý diabetolog s tím, že diabetu a jeho komplikací v současnosti neustále přibývá. Výhodou je i umístění zařízení přímo v areálu Slezské nemocnice.
Stavební práce finišují a během několika nejbližších dnů dojde ke kolaudaci velkoryse zrekonstruovaných prostor v prvním a druhém nadzemním podlaží kláštera. Ty budou sloužit 31 klientům, ubytovaným většinou v jednolůžkových pokojích. „K dispozici bude i pár dvojlůžkových pokojů pro manželské či partnerské páry. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení. Před dokončením je také jídelna a společenská místnost, vše je pochopitelně bezbariérové,“ vysvětluje R. Pluschke.
Od poloviny října do konce roku bude celý objekt vybavován potřebným zařízením a nábytkem. O zdraví a potřeby klientů se bude od počátku ledna starat cca 15 pracovníků, z toho čtyři zdravotníci-specialisté, navíc pak tři odborní a jeden praktický lékař. Již nyní začala ve vznikajícím domově působit vedoucí sociálních pracovníků, paní Mgr. Bc. Alena Novotná. Zájemci o umístění si totiž musí podat patřičnou žádost a uzavřít se společností Vesalius písemnou smlouvu podle platného zákona a paragrafů. Právě paní A. Novotná jim s těmito záležitostmi pomůže. Kontakt na telefonu 777 111 613 nebo 597 457 877. Veškeré další informace na www.lekariopava. cz nebo www.vesalius.cz.

REGION OPAVSKO

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.