Co by mělo obsahovat oznámení zaměstnavateli, že mi byl přiznán ID 1. stupně?

foto: rikkis_refuge / Flickr.com

Dotaz:
Prosím Vás o odpověď na následující dotazy:
1) JAKOU FORMOU A CO MUSÍ OBSAHOVAT OZNÁMENÍ ZAMĚSTNAVATELI, ŽE MI BYL PŘIZNÁN INVALIDNÍ DŮCHOD.
2) KAM SE OBRÁTIT, JESTLIŽE MI NECHCE VYJÍT VSTŘÍC ZAMĚSTNAVATEL SE ŽÁDOSTÍ O ZKRÁCENÝ ÚVAZEK PRÁVĚ NA ZÁKLADĚ PŘIZNÁNÍ INVALIDNÍHO DŮCHODU 1 STUPNĚ. (doposud je má 8 hod. pracovní doba, avšak ze zdravotních důvodů ji už zvládám špatně).

Odpověď:
Nejlépe uděláte, když svému zaměstnavateli dodáte kopii rozhodnutí od ČSSZ, že Vám byl ID přiznán. Další možností je, že si můžete na jakékoli pobočce ČSSZ nechat vydat potvrzení o tom, že jste uznána invalidní v prvním stupni.
Po oznámení této skutečnosti by Vás měl zaměstnavatel poslat na vyšetření k závodnímu lékaři, který by měl rozhodnout o tom, zda jste schopna zaměstnání dále vykonávat a popřípadě v jakém rozsahu.
Pokud lékař uzná, že v současném zdravotním stavu už nejste schopna své zaměstnání vykonávat, jsou zde dvě možnosti.
Buď Vám zaměstnavatel může nabídnout jinou pracovní pozici, která by pro Vás byla vhodnější, případně Vámi zmiňované snížení pracovního úvazku, ale může také říci, že pro Vás žádnou vyhovující pracovní pozici nemá a v takovém případě Vás má právo propustit, protože nejste schopna ze zdravotních důvodů vykonávat pracovní náplň spojenou se svou pracovní pozicí.
V takovém případě je pro Vás výhodné, aby došlo k rozvázání pracovní smlouvy dohodou.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.