Auto pro Petříka: pomoc odstartovala vychovatelka

Ve Vyškově se chystá dobročinná akce na podporu rodiny, ve které se otec sám stará o dvě postižené děti.
Už nyní jim lidé pomáhají prostřednictvím sbírky.

Rostěnice – Denně vozí Vladimír Holub šestnáct kilometrů z Rostěnic do Vyškova a zpátky svého mentálně i fyzicky postiženého syna. Dnes jedenáctiletý Petr prodělal zhruba v půl roce dětskou obrnu a dodneška trpí následky nemoci. Sám se do školy nedopraví.
Netrefí tam a bez pomoci ani nevystoupí z autobusu.
Neobejdou se tak bez auta. Jenže Holubovi na začátku letošního školního roku v autoservisu oznámili, že to jeho potřebuje generální opravu za desetitisíce korun. „Na tu ale nemám. Pečuji o dvě postižené děti, splácím hypotéku na byt,“ poznamenal. Druhému Holubovu synovi, čtrnáctiletému Michalovi, odborníci diagnostikovali autismus. Jejich matka před lety spáchala sebevraždu.
Otec tak zůstal na postižené děti sám. „Je velmi náročné se o ně starat, samozřejmě i kvůli nákladům.
Starší syn je samostatnější, ale starosti mi dělají jiné věci. Třeba co bude, až vyjde základní školu. Doporučili mi, abych pro něj požádal o invalidní důchod,“ konstatoval muž. Každý neočekávaný výdaj, tedy i oprava auta, je pro něj potíž.
S rodinou se už několik let přátelí vychovatelka ze Základní školy Morávkova ve Vyškově Vladimíra Julínková. V tamní družině se stará o mladšího chlapce.
Brzy si všimla, že má Holub problémy. „Když jsem se dozvěděla, co se stalo, chtěla jsem jim pomoci. Sehnala jsem si informace, vypracovala projekt a založila sbírku s názvem Auto pro Petříka,“ popsala Julínková.
Už za to jí byl otec dvou postižených dětí vděčný.
„Samozřejmě jsem měl velkou radost, to se ani nedá popsat,“ řekl Holub, který pracuje na zkrácený úvazek.
Jinak by to ani nešlo, jeho mladší syn vyžaduje obrovskou péči. „Vozím ho do školy, jezdím pro něj. Každý den také musíme cvičit, aby se jeho stav nehoršil. Udělali jsme obrovský kus práce, Petřík zvládá chůzi docela obstojně. Nicméně potřebuje asistenci při hygieně, stále se s ním musím připravovat do školy,“ přiblížil. Každé tři týdny také s chlapcem jezdí k odbornému terapeutovi do Brna. „Vozit ho musím. Do autobusu by nenastoupil ani z něj nevystoupil. A způsob, jak se dostává do auta, je také velmi specifický,“ usmál se muž.
Když Julínková začala kvůli sbírce obcházet vyškovské firmy, většina z těch, které oslovila, podle ní slíbila pomoci penězi. Jedna nabídla větší spolupráci.
„Příběh rodiny nás zaujal, a tak jsme navrhli, že uspořádáme větší akci. Její výtěžek poputuje na nákup zbrusu nového auta. Její název je Běhám a pomáhám. Předpokládáme, že dohromady i se sbírkou, ve které je nyní něco málo přes dvě stě tisíc korun, se nám podaří získat asi dvojnásobek,“ přiblížil za vyškovskou společnost Lear Martin Vašák.
Podle něj půjde o první ročník benefičního běhu.
Firma hodlá založit tradici, kdy každý rok vybere konkrétní rodinu, které tímto způsobem pomůže. „Máme už nějaké tipy. Momentálně se ale v tomto směru soustředíme hlavně na běh pro Petříka,“ sdělil Vašák.
Ten bude se svým otcem a starším bratrem na akci také přítomný. „Určitě si ji nenecháme ujít,“ slíbil Holub.

400 tisíc korun je částka, kterou by podle předpokladů organizátorů mohl činit výtěžek z akce Běhám a pomáhám a sbírky Auto pro Petříka

MARTINA HAŠKOVÁ
Blanenský deník
http://blanensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.