Záchranáři oživili muže, jenž zkolaboval na sjezdovce v Beskydech

Horským záchranářům se podařilo zachránit život staršímu muži, který dnes dopoledne zkolaboval při lyžování na sjezdovce v Bílé na Frýdecko-Místecku. Obnovili činnost jeho srdce pomocí několika výbojů z defibrilátoru. ČTK to sdělil náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Muži se podle něj udělalo během jízdy špatně. Stačil ještě zajet ke kraji sjezdové trati, kde zastavil a upadl. „Dostali jsme výzvu k pomoci v 11:15 s tím, že muž je bez známek života. Na místě jsme zjistili, že jeden z přítomných lyžařů už začal s resuscitací, takže jsme nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pacienta si převzali,“ uvedl horský záchranář Jaroslav Pavlica, který na místě zasahoval.

Horské službě pomáhali zaměstnanci lyžařského areálu a dva členové Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, kteří tam náhodou lyžovali. „Defibrilátor navrhl postupně šest výbojů, ale srdeční činnost se neobnovila,“ uvedl Jaroslav Pavlica.

Kvůli silnému větru na místo nemohl přiletět vrtulník, dispečink tam proto poslal sanitku s lékařem. „My jsme zatím šetrně pána naložili na saně za sněžným skútrem. Poté jsme jej svezli na parkoviště pod sjezdovku a po celou dobu transportu jsme nepřestávali v resuscitaci,“ uvedl Jaroslav Pavlica. Na parkovišti dali záchranáři pacientovi před naložením do sanitky ještě jeden výboj, poté mu srdce začalo znovu bít.

„Kuriózní je, že pán prý byl u nás na ozdravném pobytu jako pacient právě s nemocí kardiovaskulárního systému. Dá se říci, že život mu zachránila perfektní koordinace jak horských, tak zdravotnických záchranářů,“ uvedl Radim Pavlica, podle nějž je kvalitní spolupráce záchranářů v posledních letech v Beskydech pravidlem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.