Tresty za podíl na podvodech kolem pomůcek potvrdil Nejvyšší soud

Zástupci firem, kteří byli zapletení do fiktivních nákupů ortopedických a léčebných pomůcek, neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Za podíl na mnohamilionových podvodech si Ivo Beck odpyká pět let ve vězení, obuvník Michal Pavlas dostal tříletou podmínku.

Nejvyšší soud jejich podněty odmítl bez veřejného jednání. Odůvodnění zatím nezveřejnil. Výsledek dovolacího řízení sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. Doplnila, že Beck nedávno požádal o obnovu řízení.

Kromě Becka a Pavlase dostali už dřív za podvody s ortopedickými pomůckami nepodmíněné tresty Pavel Hruška ze Zlína a Miroslav Kolařík z Prostějova. Podle obžaloby v letech 2010 až 2011 vylákali od pojišťoven dohromady 7,7 milionu korun.

Ve snaze obohatit se na úkor pojišťoven si obstarali fiktivní poukazy na nákup ortopedických pomůcek s podpisem lékaře z krajské zlínské nemocnice. Jména pacientů získali z databáze nemocnice. Pomůcky nebyly nikdy vyrobeny, pojišťovny však částky proplácely.

Hruška s Kolaříkem podle verdiktu využili Pavlase a Becka jako prostředníky, přes jejichž firmy se poukazy dostávaly k pojišťovnám. Obuvníci se hájili tím, že o podvodu nevěděli.

Justice nejprve Becka s Pavlasem zprostila obžaloby. Vrchní soud v Olomouci ovšem vrátil případ krajskému soudu k doplnění dokazování. Napodruhé už soud rozhodl o jejich vině.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.