V Alzheimercentru Zlín vznikne terapeutická zahrada

V Alzheimercentru Zlín vznikne v polovině letošního roku terapeutická zahrada. S nápadem přišel tým centra zejména na základě potřeb a přání klientů i jejich rodin, řekla dnes ČTK ředitelka Alzheimercentra Zlín Helena Nováková.

„V současné době máme k dispozici pouze venkovní terasu a zahrada nám velmi chybí. Vzhledem k právě dokončované rekonstrukci druhé budovy vznikne mezi budovami pro tento účel ideální a bezpečný venkovní prostor,“ uvedla Nováková.

Prostor bude vybaven zahradním nábytkem, lavičkami i houpačkami. „Plánujeme vytvořit také relaxační zónu pro setkávání s blízkými, záhonky pro aktivizaci klientů formou přímé péče o bylinky a květiny a místo pro další činnosti podněcující jejich smyslové vnímání, různá cvičení či terapii s poníkem,“ uvedla ředitelka. Aktivity zapojující všechny smysly lidem s Alzheimerovou chorobou pomáhají.

Alzheimercentrum Zlín má kapacitu 92 míst. „Máme stále obsazeno, poptávka výrazně převyšuje nabídku. Proto řešíme rekonstrukci druhé budovy. Kapacita se tak zvýší o 64 míst,“ řekla Nováková.

Nemoc, kterou popsal v roce 1907 německý lékař Alois Alzheimer, narušuje část mozku a bývá nejčastější příčinou demence. Člověk je zmatený, zhoršuje se jeho myšlení, vyjadřování, paměť i úsudek, mění se osobnost. V posledních stádiích choroby není pacient schopen se o sebe postarat. Podle výzkumů riziko vzniku onemocnění může snížit zdravý životní styl – fyzické i duševní cvičení a změna jídelníčku. Vyléčit se nemoc nedá, léky ji mohou ale zbrzdit. V Česku žije asi 150.000 lidí s demencí, v roce 2036 jich prý bude přes 300.000.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.