Dívka s Downovým syndromem sní o olympiádách

ilustrační foto: annikaleigh / Flickr.com

Když se Madlenka Sailerová 13. srpna 2005 narodila, rodiče si mysleli, že budou prožívat nejšťastnější chvíle v životě. Radost se záhy mísila se strachem. Ještě na porodním sále se manželé dozvěděli, že lékaři mají u holčičky podezření na Downův syndrom. Obavy se naplnily. „Zpráva nás položila, ale rychle jsme se zmobilizovali a rozhodli, že Madlence dáme maximum,“ shodli se Sailerovi z Rokycan. Někteří lidé, včetně odborníků, je ovšem od takového předsevzetí zrazovali.

ilustrační +obrázek dívky s Downovým syndromem

„Například na genetickém vyšetření nám lékaři řekli, ať Madlenku umístíme raději do ústavu, jinak se rozvedeme. Nad touhle variantou jsme ani minutu nepřemýšleli,“ vyprávěl otec Milan. O vrozené chromozomální anomálii manželé zjišťovali co nejvíce informací.
Načítali knížky, ptali se lidí s podobným osudem. „Zjistili jsme, že se dá s diagnózou žít docela normálně,“ doplnila matka Adriana.
Protože jsou oba vášniví sportovci, vedli Madlenku k pohybu. Ve třech letech stála poprvé na lyžích, o rok později začala s tenisem, následně s atletikou. Milan jako bývalý tělocvikář rozpoznal, že dcera má talent. Před pár lety se dozvěděli o Českém hnutí speciálních olympiád, jež dává možnost poměřovat síly hendikepovaným, a pustili se do intenzivních tréninků.
Množství času a energie, jež dávají své dceři, se zúročuje. Dvanáctiletá dívka na letošní zimní olympiádě v Horní Malé Úpězískala dvě zlaté medaile – ve slalomu a obřím slalomu. Od loňska je členkou SK Sokol Špičák a trénuje se zdravými dětmi. Díky úspěchům nabyla Madlenka sebedůvěru a získala kamarády. „Když jsou nějaké závody, spolužáci Madlenku sledují a drží jí palce. Ve třídě je úžasná atmosféra,“ ocenila Adriana.
Jaký mají Sailerovi společný sen? „Reprezentovat Česko olympiádě v lyžování za tři roky,“ je si jistý Milan. K tomu pak přidat účast na letních hrách. Vedle sportovních ambicí však mají ještě jedno přání. „Chceme, aby se zařadila do společnosti.
Sportem jí otevíráme obzory, aby v budoucnu mohla fungovat samostatně,“ uzavřela matka.

Domažlický deník
http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.