Hlavně nesedět doma

Měla právě oslavit 18. Narozeniny, když ji lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Ivana se tehdy rázně postavila osudu a řekla si, že i přes to bude žít naplno, jako zdravá žena a dnes může říct, že se jí to podařilo.

ilustrační snímek

TV Barrandov

redaktor
Na střední škole se u paní Ivany poprvé objevila nevyléčitelná nemoc. Roztroušená mozkomíšní skleróza.

Ivana ROSOVÁ, pacientka
Jsem najednou přestala vidět a tenkrát pojem roztroušená skleróza nebylo rozšířený, to se moc nevědělo, nicméně jsme šla k lékaři, tam mi ta choroba byla diagnostikována.

Klára NOVOTNÁ, fyzioterapeutka
Je to onemocnění, při kterém se vlastně objevuje zánět v mozku a v míše a od toho se pak odvíjí ty projevy. Často bývají potíže s chůzí, ale mohou mít i třeba potíže se zády.

redaktor
Přes to odmaturovala a po škole si našla práci jako programátorka.

Ivana ROSOVÁ, pacientka
Tenkrát v té době ještě léky příliš nebyly, ale já jsme si řekla, že prostě musím dokázat to, co normálně zdravá ženská a moje hnací síla je vztek a vzdor.

redaktor
Ve 27 letech se rozhodla pro životní krok a to i přes varování lékařů.

Ivana ROSOVÁ, pacientka
Dokonce jsme měla i odvahu porodit dítě. Lékaři říkali, že ženy s roztroušenou mozkomíšní sklerózou nesmí mít děti a já jsme se zase tomu osudu pořád vzpírala a jsem hrozně ráda, že jsem se vzepřela, protože dneska mám 27 zdravou dceru.

redaktor
Paní Ivaně je dnes 51 let a bez invalidního vozíku se už neobejde, ale odmítá rezignovat. Ivanu v dobré kondici udržuje jediná vět a to pravidelné cvičení.

Klára NOVOTNÁ, fyzioterapeutka
Celkové zlepšení právě kondice pomáhá těm pacientům lépe tomuto onemocnění čelit.

Ivana ROSOVÁ, pacientka
Pak vznikl ten klub Roska a já jsem do toho hned naskočila a udělala jsme si kurzy a v rámci těch rekondic jsem začala těm lidem vykládat, že se jako ten člověk může hýbat i s těma berlema. A já pořád, i když jsem na tom vozíku, tak pořád dělám cvičitelku.

redaktor
Mimo to se zúčastnila probíhajícího maratonu pro roztroušenou sklerózu, který končí právě dnes večer. Pro všechny pacienty s roztroušenou sklerózou má jeden vzkaz.

Ivana ROSOVÁ, pacientka
Najděte si něco, co vás baví. Hlavní věc. Nesedět doma. Prostě nedejte se.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.