Plavce se zdravotním postižením čeká už šestnáctý Pohárek

ilustrační foto: USAG-Humphreys / Flickr.com

Už jen pár dnů zbývá do startu největší akce určené sportovcům se zdravotním znevýhodněním na Karlovarsku a jedné z největších akcí toho druhu v celé republice.

ilustrační foto:

Šestnáctý ročník plaveckých závodů „Pohárek“, který s garancí Českého svazu tělesně postižených sportovců pořádá karlovarský sportovní klub SK Kontakt, se uskuteční v sobotu 24. března.
O Pohárek, který tradičně zahajuje Český pohár v para plavání 2018, je jako vždy obrovský zájem.
„Týden před startem evidujeme 136 přihlášek, z toho 82 v mužských a 54 v ženských kategoriích, které přišly ze dvanácti českých a tří slovenských klubů,“ počítá předsedkyně pořádajícího SK Kontakt Karlovy Vary Štěpánka Řehořková a dále přidává: „Náš klub bude reprezentovat čtyřicítka startujících v čele s dvojnásobnou bronzovou medailistkou z prosincového mistrovství světa v Mexico City Vendulou Duškovou.“
Vendy Dušková bude jednou z největších hvězd letošního Pohárku, ne ale jedinou. Předpokládanou „Top star“ je mediálně nejznámější paralympijský plavec České republiky, českobudějovický Arnošt Petráček, zlatý na 50 metrů znak z paralympiády v Riu 2016.
Pozornost zaslouží i další z účastníků paralympijských her v Riu, teprve 15letá závodnice SK Kontakt Praha Anežka Floriánková, nebo plavecká legenda Tomáš Scharf, který startoval už na letní paralympiádě v Sydney v roce 2000.
Z těch, které vrchol sportovní kariéry teprve čeká, je třeba upozornit na Nicole Habermannovou, která splnila nominační kritéria pro start na mistrovství Evropy a bude stejně jako Vendy Dušková reprezentovat Českou republiku na srpnovém evropském šampionátu v Dublinu.
Pořadatelem Pohárku jsou sice Karlovy Vary, plavat se ale bude v městském bazénu v Sokolově, který je kapacitně pro akci takového rozsahu široko daleko nejvhodnější.
Karlovy Vary, konkrétně velký sál Grandhotelu Ambassador Národní dům, pak bude místem slavnostního vyhlášení výsledků a společenského setkání všech účastníků závodu s přáteli a podporovateli této akce.
K těm nejvýznamnějším patří karlovarský primátor Petr Kulhánek, starosta města Sokolov Jan Picka, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a také legendární žokej Josef Váňa, který už poosmé převzal nad Pohárkem patronát.

JIŘÍ LINHART
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.