Štěstí najdete v kabelce

illustrator foto: g-point / stock.xchng

Dobročinná akce Deníku ukázala štědrost dárců. Do Galerie Přerov si našly cestu stovky lidí a výtěžek přesáhl 38 tisíc korun

Přerov – Někdo si odnáší deset různých kabelek, jiný se spokojí s jediným kouskem. Je krátce po deváté hodině ráno, a i když otevíráme až v deset, první nedočkavci si nedají říci. Podobně jako loni netrpělivě obhlížejí vystavené kousky, takže prodej musíme spustit spontánně o něco dříve. Psaníčka, kabelky, ale i tašky a batohy nám v následujících hodinách doslova mizejí před očima. A celkový výtěžek dobročinné akce zahřál u srdce – vybralo se celkem 38 767 korun. Díky za to!

Výtěžek Kabelkového veletrhu Deníku pomůže i tentokrát dvěma postiženým dětem – pětiletému Františkovi z Přerova a šestiletému Vítečkovi z Hranic, kteří potřebují peníze na léčbu. Rodina malého Františka za ně zakoupí vertikalizační stojan, aby lépe zvládal pohyb, Vítečkovi zase zaplatí důležitou léčebnou terapii. Část peněz získá Aktivační centrum „Jsme tady“ z Přerova na vybavení.

NĚKTEŘÍ BRALI I DESET KABELEK

Asistent centra Jsme tady Jiří Stojaník, který je sám nevidomý, usedá za klavír a jeho hudba navozuje v Galerii Přerov příjemnou atmosféru. Některé písničky si spolu s přítomnými klienty centra prozpěvují i příchozí. Například Leona Kacetlová z Hranic odchází z charitativní akce s deseti různými kabelkami. A sama jich do Kabelkového veletrhu Deníku více než desítku darovala.

„Když se tato akce konala poprvé, darovala jsem šestnáct kabelek. Dělala jsem si totiž pořádek v šatníku a byla jsem ráda, že je nemusím vyhodit,“ vysvětluje. Na dobročinné burze v Přerově je už potřetí, ale předtím jezdila také do Olomouce.

Nadšená myšlenkou je Marta Kolářová z Přerova, která si vybrala psaníčko do divadla za padesát korun. „Moc se mi tato akce líbí, protože splní další účel – někdo se zbaví starých doplňků a jiný má radost z nových. Navíc přispěji na dobrou věc. Příští rok určitě daruji některé kousky, které už mě omrzely, nejsou ale ještě v tak špatném stavu,“ říká.

Pořídit si nový doplněk přišla i Renata G. z Přerova. „Změnila jsem barvy šatníku, a tak jsem si řekla, že kabelky, které už nepotřebuji, jednoduše pošlu dál. Kdybych si tady pro sebe nic nevybrala, určitě vezmu něco mamince nebo dceři, abych mohla alespoň nějak přispět,“ usmívá se.

Na Kabelkovém veletrhu Deníku v Galerii Přerov si mohli zájemci vybrat ze zhruba dvou tisícovek kabelek. „Sváželi jsme je ze sběrných míst, která byla v Přerově, Hranicích, Lipníku, ale i Kojetíně a Tovačově. Nejvíce kabelek tentokrát putovalo z Hranic. Jedna paní dokonce každý rok kupuje pro tuto příležitost jednu nebo dvě nové kabelky, které nám pak daruje,“ líčí šéfredaktorka Přerovského a hranického deníku Liba Mátlová.

Zájemci si mohli vybrat pěkný doplněk v koutku s retrokousky, ale v regálech šly na dračku i kabelky pro „nejlepší kamarádky“ – většinou se jednalo o kousky, které jakoby si z oka vypadly. Zajímavostí byla i keramická kabelka prostějovské výtvarnice.

„V kabelkách, které nám lidé darovali, jsme našli spoustu rtěnek, ale i make-up, lak na nehty nebo dokonce hodinky. V jedné jsme objevili i milostné vyznání Pavla Lence z roku 2005,“ přibližuje šéfredaktorka. Podle ní si jedna žena zakoupila dokonce čtrnáct kabelek s tím, že jimi obdaruje celou rodinu. Manažerka přerovského tenisového klubu Daniela Huťková si sice žádnou kabelku na místě nekoupila, ale přesto přispěla na dobrou věc částkou pět set korun.

O kabelky byl takový zájem, že se prodávaly až do půl šesté večer. A celkový výtěžek organizátorům opravdu vyrazil dech – vybralo se neuvěřitelných 38 767 korun! „Celkový výtěžek se téměř dotýká té loňské částky a pomoc lidí nás opravdu potěšila. Někdo daroval i vyšší částku, než za kterou byly kabelky naceněné,“ uzavírá Věra Saňková z Aktivačního centra Jsme tady, která celý den pomáhala s prodejem.

PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ
Přerovský a Hranický deník
http://www.prerovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.