Postižení se budou stěhovat

Nový dvojdomek pomůže se zapojením lidí s postižením do běžného života. Celkem devět klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově se přestěhuje během července do rodinného dvojdomku ve Skalné. Budou v něm mít i potřebnou sociální službu.

Dům postavil Karlovarský kraj proto, aby se lidé s postižením dokázali zapojit do běžného života. Vybudování dvojdomku stálo téměř 17 milionů korun.

„Karlovarský kraj ho nechal postavit v rámci projektu takzvané transformace pobytového zařízení PATA Hazlov. Další nové domky pro původní klienty tohoto zařízení vyrostly v Hazlově a v Aši,“ konstatovala tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Kraj tak pokračuje v projektu, se kterým začal v minulosti, s cílem přemístit klienty z ústavní péče do chráněného bydlení, které umožní těmto lidem žít v přirozeném prostředí. Postupně se zapojí do společnosti a najdou si podle možností i pracovní uplatnění.

„Na vybudování dvojdomku ve Skalné kraj využil dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady dosáhly 16,8 milionu korun, z toho 10 procent hradil kraj, 5 procent výdajů jde ze státního rozpočtu,“ informoval náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Stavebníci zahájili práce v únoru 2018, na jaře 2019 byla novostavba rodinného dvojdomku se čtyřmi byty dokončena. Byty pro handicapované muže i ženy jsou vybavené podobně jako běžné domácnosti.

„Poslední stavby rodinných domků jsou těsně před dokončením a ve druhém pololetí letošního roku přijdou klienti do domácností v Hazlově, kde bude služba pro 12 obyvatel domova se zdravotním postižením a čtyři klienty chráněného bydlení. Poslední dva domky v Aši, které jsou také před dokončením, poskytnou bydlení pro osm klientů ve čtyřech domácnostech,“ poznamenal Daniel Lindenberg, ředitel PATA.

JAN BURIÁNEK
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.