Nemohou se pohybovat, přesto nárok na pomůcky nemají

Česká televize

Pořad ČT 1 „Černé ovce“ se zabýval případy lidí, kteří se nemohou sami pohybovat. Přesto nemají nárok na takové pomůcky, které by jim pomohly. S pevně stanovenými definicemi postižení se nedá hnout. Ani s lidmi, kteří by je mohli změnit.

 

Pětašedesátileté matce paní Březnovské z Podsedic na Lovosicku operovali před časem nádor na mozku a zůstala jí, kromě jiného, i částečně ochrnutá noha. Chodit sice mohla o holi, ale přidávaly se další potíže a stav se zhoršoval. Až na podzim loňského roku přestala chodit úplně.

Květa BŘEZNOVSKÁ, ochrnutá
Šla jsem na záchod a prostě jsem nemohla tam dojít. A tak jsem spadla.

Marcela BŘEZNOVSKÁ, dcera paní Květy Březnovské
Bratr ji našel doma, kdy nebyla už schopná udělat krok, nebyla schopná se postavit. Tak ji zavolal rychlou záchrannou službu, ty ji odvezli na neurologii, tam jí napíchli kapačky, že došlo k zablokování zad.

redaktorka
Z nemocnice se už ale paní Březnovská vrátila zcela nepohyblivá.

Marcela BŘEZNOVSKÁ, dcera paní Květy Březnovské
Nechodila, nebyla schopná se sama zvednout z postele, oblíknout, prostě nic, byla inkontinenční.

redaktorka
Paní Břevnovská zpočátku věřila, že mamince pomůžou rehabilitace ve speciálním ústavu.

Marcela BŘEZNOVSKÁ,
Nám řekli, zázraky nečekejte. O holi už nikdy chodit nebude.

redaktorka
Paní Březovská nechtěla dát maminku do léčebny a vzala si ji do domácí péče, a i když bydlí jen v prvním patře, cestou ven musí zdolat troje schody, což je pro ni s invalidním vozíkem neřešitelný problém a bezbariérové byty v okolí nejsou.

Marcela BŘEZNOVSKÁ,
Takže jsem si zažádala o schodišťovou sedačku a stropní závěs do koupelny a bohužel mi přišla zpětná odpověď, že žádost je zamítnuta z důvodu, že maminka nesplňuje zdravotní postižení.

redaktorka
Schodišťový výtah by přišel až na 300 000. Paní Březovská si myslela, že uspěje alespoň s žádostí o příspěvek na schodolez, který vyjde levněji, asi na 150 000, ale ani ten nedostala. Sama tolik peněz nemá, podobně jako pan Hradecký, o kterém jsme vysílali zhruba před půlrokem. I on žádal o příspěvek na schodolez pro svou manželku, která je po mrtvici.

Zdeněk HRADECKÝ, manžel postižené manželky
Byl jsem za revizní lékařkou, která prohlásila, že manželka nesplňuje podmínky podle neurologického nálezu, že na to nemá nárok, protože má obě končetiny.

redaktorka
Přesto si nechal pan Hradecký schodolez předvést a vyzkoušel ho. Zjistil, že by manželce pomohl dostat se ven a jemu by se ulevilo.

Zdeněk HRADECKÝ,
Je to pracný, protože jí vodim takhle, jo každou chvilku u toho musím dávat pozor, protože padá dozadu. Tím postupujícím věkem prostě musím přiznat, že člověk ztrácí ty síly.

redaktorka
A podobně těžké to má i paní Březovská.

Marcela BŘEZNOVSKÁ, dcera paní Květy Březnovské
Když ta maminka prostě nemůže, nemůže bez pomoci druhý osoby sejít schody, nemůže po bytě se pohybovat, nemůže sama vykoupat se, nemůžete sama najíst. Tak kde je rozdíl mezi tím středně těžkým postižením a tím těžkým postižením.

redaktorka
Taky nás zajímalo a šli jsme se zeptat na správu sociálního zabezpečení, pod níž posudkoví lékaři patří. Proč v takových případech nemají lidé na příspěvek na zdravotní pomůcku nárok.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí, Česká správa sociálního zabezpečení
Pokud se jedná o nefunkčnost končetin, tak musí být splněny tyto podmínky. Musí tam být těžká vada nosného nebo pohybového ústrojí. A současně ten daný občan nesmí mít takové zdravotní omezení, které vylučuje přiznání tohoto příspěvku.

Marcela BŘEZNOVSKÁ,
Ta pravá noha dneska už teda nefunguje prakticky vůbec, ta už jenom funguje, že prostě, když maminku postavíme na to podpůrný chodítko, takže vlastně jenom jí jakoby.. Tím, že na to myslí, tak tu nohu jenom jakoby dotahuje.

redaktorka
Když člověk nemůže chodit, tak nemá těžkou poruchu dolních končetin?

Jana BURAŇOVÁ,
Jak jsem říkala, není to o poruše dolních končetin, je to o tom, že tam musí být těžká vada pohybového nebo nosného ústrojí.

redaktorka
No a co to je?

Jana BURAŇOVÁ,
To je celý aparát, který vlastně zajišťuje funkčnost končetin jako takových.

redaktorka
A ty končetiny jsou nefunkční. Ty ženy nemůžou chodit.

Jana BURAŇOVÁ,
Opravdu ten zákon v této současné podobě taxativně vymezuje, která ta omezení mohou zaručit přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku.

Václav KRÁSA, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Přece nemůže někdo tvrdit, že ty seš nepohyblivý, ale protože nejsi vyjmenován v té příloze, tak nemáš nárok na to, aby si se nedostal vůbec ven. Nikdy neuděláme konečný výčet těch diagnóz, tak si myslím, že se musíme spíš bavit, jak to, řekněme, určit aspoň v některých případech, nějakej ten minimální standard a minimální standardy je nepochybně to, že jsem schopen se dostat ze svého bytu ven bez pomoci hasičů, třeba když by mě nesli.

redaktorka
Paní Březovská ale maminku ven sama nedostane.

Marcela BŘEZNOVSKÁ,
Všude, na všech stránkách o těchhle těch invalidech píšou, že je pro ně důležitý zařadit je do běžného života. Pro nás je teď momentálně problém i návštěva lékaře.

redaktorka
Paní Březnovská i pan Hradecký se proti zamítnutí příspěvku odvolali a jejich odvolání teď bude posuzovat komise Ministerstva práce asociálních věcí, a tak jsme ministerstvo oslovili podle čeho postupují.

Kateřina JIRKOVÁ, zastupující náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí
Pokud jde o zdravotní podmínky pro nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku, tak tady je výrazný limit a ten limit se týká rozpočtových možností státního rozpočtu České republiky.

redaktorka
Jinými slovy nejsou na to peníze.

Kateřina JIRKOVÁ,
V tuto chvíli si musíme uvědomit, že tyto dávky jsou financovány v rámci nejširší společenské solidarity. A musí se opravdu vážit, které zdravotní stavy budou zařazeny pro nárok na příspěvky na zvláštní pomůcku a které ne, tak, aby to bylo únosné pro státní rozpočet.

Václav KRÁSA,
Není to o těch velkých penězích. Počet lidí, kteří jsou takhle limitovaný je omezený a myslím si, že ti lidé by se měli bránit soudně a možná by bylo dobré, kdyby to některý z nich dotáhl až třeba k Ústavnímu soudu, protože si myslím, že kdyby to bylo u Ústavního soudu, tak nepochybně ti lidé vyhrají, protože to právo jít ven, dostat se ven ze svého bytu, nemůžeme takto omezit.

redaktorka
Pan Hradecký z naší minulé reportáže měl nakonec štěstí. Zcela nedávno se přece jen dočkal pomoci. Ale odjinud než čekal.

Zdeněk HRADECKÝ,
Ozval se mi občan, který viděl pořád Černých ovcí v televizi. Nabídnul mi použitý schodolez, který nepotřeboval. Chtěl bych tímto poděkovat České televizi pořadu Černé ovce, že mi pomohli k získání tohoto schodolezu.

redaktorka
Jsme rádi, že jsme panu Hradeckému pomohli situaci vyřešit, ale neměl by v těchto těžkých případech pomoci stát? Uvidíme, jak rozhodne v případě paní Březnovské.

Marcela BŘEZNOVSKÁ,
Jsem z toho zoufalá, protože prostě si myslím, že jako nemůže chodit. Nejde to.  je opravdu odkázaná na to už celej život strávit jenom zavřená doma?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.