Ve vyloučených lokalitách přibývají štěnice

V českých domácnostech přibývá štěnic. Podle hygieniků jde o nejhorší situaci za posledních 10 let. Deratizační firmy mají tolik práce, že nestíhají pokrýt poptávku. Nejčastěji se tento hmyz, který se živí lidskou krví, šíří z vyloučených lokalit nebo si ho lidé přivezou z dovolených. Reportáž televize Nova.

 

Jinak než odborným zásahem se štěnic zbavit nedá.

redaktor
Tohle je návštěva, kterou doma rozhodně nechcete. Štěnice je noční hmyz. Když spíte, přicucne se a hostitele ráno čeká nepříjemné a dlouhotrvající svědění. Nikdy prý nebylo štěnic víc než teď.

Lenka ŠIMŮNKOVÁ, Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem
Jsme řešili 1, 2 případy do roka, teď řešíme 1, 2 i více případů týdně.

redaktor
Štěnice jsou všude. V domech, na lavičkách, schované v sedačkách městské hromadné dopravy, ale dovezete si je domů klidně i z dovolené.

anketa
Známe případ, kde jakoby štěnice měli, no. To je tak 2 měsíce zpátky, byli někde na dovolený.

Pavel BOROVANSKÝ, majitel dezinsekční firmy
Se snaží být v blízkosti postele. Skutečně, kde je hostitel. A vy si položíte batoh metr od postele nebo k nočnímu stolku a ta samička vám tam vleze a už si ji vezete domů.

, redaktor
Nejčastěji se do okolí šíří z vyloučených lokalit. Daří se jim na ubytovnách, kam lidé stěhují použitý nábytek, který našli někde na ulici. Ale neznamená to, že když máte doma tak čisto, že byste mohli jíst podlahy, že máte vyhráno.

Pavel BOROVANSKÝ, majitel dezinsekční firmy
Štěnice si nevybírá. Bude i v čistém. Bude i tam, kde se uklízí 2× denně, 3× denně.

Tereza PETRBOKOVÁ, postižená
Ten pocit tý špíny doma. Prostě to leze, nevíte, kam to vleze, jestli to náhodou nelezlo po chlebu nebo ne. Prostě to bylo nechutný.

redaktor
Loni v létě například skončila ubytovna pro sociálně slabé na Střekově v Ústí nad Labem. Jakmile se vylidnila, do okolí se začaly šířit šváby a štěnice. Zlikvidovat je trvalo několik měsíců.

Tereza PETRBOKOVÁ, postižená
Přímo v baráku takový 2, 3 měsíce. Tady venku to bylo asi o kousek dýl.

redaktor
Dovedete si orientačně spočítat, kolik to stálo?

Tereza PETRBOKOVÁ, postižená
Tak my jsme to měli v řádech tisíců. Do těch 10 000.

redaktor
Účinnost postřiků je přibližně devadesátiprocentní, proto se musí několikrát opakovat a s tím rostou i náklady na dezinsekci.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.