Spravedlivější příspěvek na koupi auta

flickr.com

Úsilí České asociace paraplegiků (paraplegie – soubor následků způsobených poškozením míchy; jde například o ochrnutí končetin, pozn. red.) o lepší podmínky státního příspěvku na koupi motorového vozidla spěje ke zdárnému konci.

Zdravotně postižené osoby, kterým vzniká nárok na podporu, dostanou od 1. března 2020 mnohem vyšší částku na tento účel než dosud. Zejména půjde o osoby, které pracují. Novelu zákona už podepsal prezident republiky.

O výši příspěvku na pořízení motorového vozidla rozhoduje výše příjmů postiženého a osob s ním společně posuzovaných vzhledem k životnímu minimu.

Do příjmů se počítá mj. i invalidní důchod. Dosud jednotlivci stačí překonat součtem invalidního důchodu a mzdy osminásobek životního minima (27 280 Kč), aby došlo ke krácení příspěvku, jehož maximální výše je 200 000 korun. Vyšší výdělek znamená větší krácení.

Od března 2020 sice zůstane mechanismus výpočtu stejný, ale částka se bude snižovat teprve od šestnáctinásobku životního minima. Limit příjmu 54 560 korun u jednotlivce umožní pobírat mzdu pohybující se okolo průměru a s ní i invalidní důchod tak, že příjemce přitom neztratí nárok na příspěvek v plné výši. Automobil přitom pracující vozíčkář potřebuje naléhavěji než nepracující. Za vhodným pracovním místem musí totiž často dojíždět i na delší vzdálenost.

V kalendářním roce 2018 stát vyplatil příspěvek na pořízení motorového vozidla 2 719 příjemcům.

Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.