Příběhy kabelek nekončí. Díky veletrhu Deníku

Je půl deváté ráno a u prodejních pultů s kabelkami se zastavují první zájemci. Chvíli se probírají vystavenými kousky, a pak jdou rovnou platit. Kabelkový veletrh, který včera uspořádal Přerovský a hranický deník, předčil veškerá očekávání.

Přerov – „Půl hodiny před startem máme v pokladně už přes čtyři tisíce korun,“ říká šéfredaktorka Přerovského a hranického deníku Liba Mátlová. Závěr celodenního maratónu byl famózní – celkem se vybralo rekordních 51 984 korun.

O TISÍC VÍC NEŽ LONI

Do Galerie Přerov, kde se tato ojedinělá dobročinná akce konala, sváželi organizátoři kabelky ze sběrných míst v Přerově, Hranicích, Lipníku, Tovačově, Kojetíně a v Hustopečích nad Bečvou.

„Je jich neuvěřitelné množství, minimálně o tisícovku více než loni. Tak velký zájem dárců jsme opravdu nečekali. Některá sběrná místa vznikala zcela spontánně. Například v Potštátu, odkud pochází rodina postiženého chlapce, na jehož léčbu poputuje část výtěžku, nosili dobrovolníci kabelky do místní knihovny. Sešlo se jich tam sedmdesát pět,“ líčí šéfredaktorka.

„V Hranicích se zase dobrovolně zapojila společnost Lear Corporation v CTParku, odkud jsme odváželi celou fabii pěkných kabelek, nebo Střední zdravotnická škola, kde sbíraly kabelky i učitelky. Lidé přicházeli i do redakce Přerovského a hranického deníku, Aktivačního centra Jsme tady v Přerově a na řadu dalších míst,“ dodává.

ČERNOU PRO MAMINKU

Zákaznice, které přišly Kabelkový veletrh podpořit, měly opravdu z čeho vybírat. Od kožených kabelek a retro kousků přes designovky až po zánovní batohy či obyčejné síťovky.

„Přišla jsem koupit kabelku mamince. Chce černou, což asi nebude při tak velkém výběru problém,“ prozrazuje studentka z Přerova.

„Darovala jsem v redakci kabelku i batoh, který už jsem nepotřebovala. Na oplátku si chci vybrat kabelku s dlouhým uchem. Podle mě je rozumné dobročinnou burzu pořádat, protože člověk má někdy doma zbytečné věci, které je škoda vyhodit, a jiný z nich může mít užitek,“ říká důchodkyně z Přerova Marie Pospíšilová.

KOMU POMŮŽOU?

Výtěžek pomůže i letos dvěma handicapovaným dětem – čtrnáctiletému Jarečkovi z Přerova a tříletému Kubíkovi z Potštátu. Část peněz získá i Aktivační centrum Jsme tady, které se stará o klienty s kombinovaným typem postižení.

„Zájem překračuje naše očekávání a ve srovnání s předchozími ročníky je to prostě úžasné. Nádherný výběr a tlačenice,“ pochvaluje si Věra Saňková z Aktivačního centra Jsme tady. Na dobročinné akci nechyběli ani klienti centra, kteří zpestřili atmosféru svým hudebním vystoupením.

CELKEM 51 984 KORUN

Nadšená je i Jana Vymazalová, která stála u zrodu této akce v Přerově. „Je krásné, jak jsme ji před čtyřmi lety dokázali nastartovat. Důležitou roli hraje samozřejmě i místo a v Přerově bychom lepší než je nákupní galerie nenašli. Kvalitativně jsme se posunuli zase o kousek dál,“ zhodnotila.

Lidé přicházeli až do šesti hodin večer, až se celkový výtěžek vyšplhal na neuvěřitelnou částku – 51 984 korun. „Co nás ale letos překvapilo nejvíce, bylo to, že někteří lidé si žádnou kabelku nekoupili a darovali sto nebo dvě stě korun cíleně na pomoc postiženým dětem. Všem za to patří obrovské díky,“ uzavřela.

Přerovský a Hranický deník
http://www.prerovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.