Když není všechno, jak jste čekali a nevíte si rady…

Narození miminka vždycky znamená obrovskou změnu pro celou rodinu. Někteří rodiče ale zažívají kromě radosti i mnoho starostí.

Když se u dítěte zjistí zdravotní postižení, převrátí se rodičům celý svět. Zažívají šok, strach, neví, co bude dál. Rodiče se bojí o své dítě, o rodinu a jak to vše zvládnou. Obavy mají také z reakcí širšího okolí, jak přijme diagnózu. Podpora rané péče by tak měla přijít co nejdříve, aby provedla rodiče nečekanou situací a dala jim naději. Naději na to, že vše zvládnou a že jim služba rané péče ukáže, jak maximálně podpořit vývoj jejich dítěte v období od narození do 7 let. Poradkyně rané péče přijedou do domácího prostředí dítěte. Rodiče se mohou podělit o vše co je tíží a získají podporu i praktické rady. Důležité je, aby se rodiny o možnosti pomoci dozvěděly včas.

„Díky rané péči jsem poznala několik fajn lidiček a úžasných dětí, a to byl začátek k tomu, abych pochopila, že moje dcera s Downovým syndromem je úžasná a dokonalá bytost. Jsem na ni opravdu pyšná a šťastná, že ji mám. Vlastně nejenom já, ale celá naše rodina i přátelé“, říká Lucie Kočová, maminka 6leté Barunky.

Aby se odborná pomoc dostala k dětem co nejdříve, pořádá Společnost pro ranou péči každý rok v listopadu celorepublikovou osvětovou kampaň Týden rané péče®. Letošní 14. ročník proběhne od 1. do 7. listopadu. Ambasadorem kampaně se stala skupina Mirai. Text jejich písně „Slovo NEJDE neexistuje“ je mottem kampaně a chce ukázat rodičovskou sílu a odhodlání všechny překážky překonat.

Mirai pozvali dvě z těchto rodin na svůj koncert. Odtud si (nejen) děti odvezly zážitky, které se často nepoštěstí ani běžným rodinám. U dítěte se závažným onemocněním nebo postižením je život velmi složitý. Je však zvládnutelný. Prostě „Slovo NEJDE neexistuje“. Společnost pro ranou péči neumí změnit diagnózu dítěte, ale umí rodiče vždy podpořit tak, aby se mohli plně svému dítěti věnovat.

Jak služba funguje?

Poradkyně rané péče, vysokoškolsky vzdělané odbornice na sociální práci a speciální pedagogiku, jezdí za rodinami zpočátku každý měsíc. Pomáhají rodičům zorientovat se v nové životní situaci krok za krokem. Ukazují jim, jak mohou sami se svými dětmi pracovat a rozvíjet je. Používají přitom interaktivní hračky a speciální pomůcky, které v případě zájmu i bezplatně zapůjčují. Včasná pomoc má velký vliv na to, jak rodina toto těžké období zvládne a jaký bude život dítěte v budoucnu. Na odbornou pomoc rané péče má nárok každá rodina, která vychovává doma dítě s postižením nebo s ohroženým vývojem ve věku od narození do 7 let.

Příběh Lukáška

„Když čekáte příchod prvního dítěte do rodiny, automaticky předpokládáte, že bude všechno v pořádku. Bohužel, když byly našemu Lukáškovi dva měsíce, řekli nám, že nevidí. Do našeho života najednou vplul strach a nejistota. Tehdy nám nabídla pomoc Společnost pro ranou péči, začala k nám jezdit poradkyně Katka a začali jsme se synem pracovat. Dali nám naději, že jeho zrak se může zlepšit. Sdíleli s námi naši neskutečnou radost, když v půl roce Lukášek poprvé zaregistroval můj obličej. Díky rané péči na to nejsme sami, můžeme se s někým poradit – PROSTĚ NEJSME NA TO SAMI – a to je hrozně moc! Pro mě je největší odměnou, že když nás dnes potkáte na ulici, možná ani nepoznáte, že Lukášek má nějaký problém,“ říká o rané péči jeho maminka. Přečtěte si další příběhy rodin, které musí o každý úsměv svých dětí bojovat.

Program Týdne rané péče® je k dispozici na www.tydenranepece.cz. Přijďte se podívat na Den otevřených dveří, zúčastněte se přednášek, workshopů, výstav a dalších akcí. Pokud bude nepříznivá situace, proběhnou aktivity online. „Slovo NEJDE neexistuje“ platí v tomto čase více, než kdy jindy.

Pomoci můžete i vy, stačí poslat na číslo 87 777 SMS ve tvaru: DMS PRORODINU 90

Podpořit můžete i zde: https://www.ranapece.cz/chci-podporit/

JAKÁ JE NAŠE POMOC

• včasná – pomáháme okamžitě po zjištění diagnózy

• dostupná – přijedeme za rodinou až domů kdekoliv v regionu

• odborná – posilujeme kompetence rodičů v tom, jak své děti rozvíjet

• komplexní – podporujeme celou rodinu a spoluvytváříme podpůrný tým kolem ní 

SKUTEČNÁ POMOC V ČÍSLECH

• Společnost pro ranou péči podporuje 800 rodin dětí s hendikepem nebo rizikovým vývojem

• Dojíždí za nimi domů a ročně provede s rodinami 15 000 konzultací

• Za 30 let působení pomohla k lepšímu startu do života už tisícům dětí

Pražský deník

https://pr.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.