Drábek: Náklady na zrušení sKaret musí nést ti, co odhlasují jejich konec

Náklady na případné zrušení sKaret by měli nést ti, kteří odhlasují konec projektu. V pořadu Partie televize Prima Family to řekl bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něho by sKarty ušetřily státu za 12 let tři miliardy korun.

„Pokud je smlouva uzavřená na 12 let a každý rok měla uspořit státnímu rozpočtu čtvrt miliardy korun, tak si to spočítejte,“ konstatoval Drábek. Reagoval tak na kritiku, že zavedení sKaret, přes které měly být lidem vypláceny sociální dávky, je pro stát nevýhodné.

Projekt sKaret odstartoval loni právě pod vedením Drábka. Ministerstvo na systém uzavřelo s Českou spořitelnou smlouvu do roku 2024. Spořitelnu podle nedávného vyjádření jejího vedení systém stál kolem 300 milionů korun. Drábek podotkl, že smlouva neobsahuje ujednání o konkrétní sankci v případě jejího vypovězení, ale umožňuje po šesti letech jednání obou stran o kompenzaci, pokud by byl provoz systému ztrátový.

Vláda ve čtvrtek ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09) doporučila, aby připravila ukončení kritizovaného projektu a intenzivně o něm začala jednat se spořitelnou. Má předložit novelu, která by systém zrušila. Ministryně nedokázala říct, kdy návrh vládě dá. Podle její mluvčí by to mělo být co nejdříve.

Záviset to ale prý bude i na výsledku jednání. Ta se rozběhla hned ve čtvrtek po rozhodnutí kabinetu. První se konalo na ministerstvu práce. S generálním ředitelem Pavlem Kysilkou by pak podle informací ČTK měla Müllerová již jednat.

Podle informací serveru Novinky.cz policie podezřívá Ministerstvo práce a sociálních věcí právě kvůli sKartám z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové přišlo kvůli vydání údajů příjemců sociálních dávek České spořitelně několik trestních oznámení.

Müllerová se rušení projektu dosud bránila. Prosazovala jen jeho úpravu. Odvolávala se na smlouvu se spořitelnou. Při ukončení kontraktu se obávala sankcí. Kabinet dva její pokusy o změnu pravidel používání karet odmítl.
Spořitelnu podle nedávného vyjádření jejího vedení systém stál kolem 300 milionů. Premiér před nedávnem řekl, že stát uznává, že banka měla výdaje. O kompenzacích by se tedy jednalo. Zatím je ani předseda vlády, ani ministryně nepřiblížili.

Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.