Nesmyslné zákony, kdo pomůže postiženým?

Zdravotně postižení se podle reportáže TV Nova  rozhodli vyrazit do boje proti zákonům a nesmyslné byrokracii, která jim znemožňuje kvalitní život. Přestože jejich hendikep je často evidentní, revizní lékaři je prohlašují za zdravé a upírají jim i základní pomoc.

redaktorka:
Bývalá mistryně světa Věra Černá, 20 letý student Jakub a 47 letý invalidní důchodce Stanislav. Nesourodá trojice? Mýlka, pojí je zdravotní hendikep a boj s byrokracií. Jako ten lékař na vás nevidí to postižení?

Stanislav HAMPAPA, invalida:
Jo, vidí, chodím pravidelně. On tam napíše jenom do posudku, co vlastně, s čím se trápím, nebo s čím. A tím to skončí no. Obvodní to potom pošle do Znojma na posudkovou. Ty se na to z letadla podívají a nemám nárok na uznání průkazu ZTP. Řidičák mně odebrali kvůli tomu, že su kripl. Ale na ZTP su malej kripl.

Roztroušenou sklerózu, kterou trpěl o pár let později, zkomplikovala mrtvice, po které na část těla ochrnul. Na základě toho mu byl přiznán invalidní důchod a dostal průkazku ZTP. Aniž by se jeho zdravotní stav změnil, je ale dnes podle úředníků zdráv.

Stanislav HAMPAPA, invalida:
V podstatě podle toho nemám na nic nárok, su zdravý a můžu fungovat podle jejich představ.

S 20 letým Jakubem, který od narození bojuje s mozkovou obrnou, jsme se nedávno vypravili na úřad zeptat, proč nemá nárok na příspěvek na mobilitu.

úředník, OSSZ Znojmo /26. 4. 2013/:
Ten zákon jsme nevymysleli my.

Na základě námi odvysílané reportáže se teď Jakubovi ozývají další lidé, kteří mají podobný problém jako on. Spolu se teď domluví na dalším postupu, ale už teď jsou rozhodnutí se obrátit na právníka.

Jakub STRIEGLER, zdravotně postižený:
Čekal jsem odezvu, ale takovou ne. Rozhodně mám šanci vyhrát ten boj, nebo alespoň se pokusit něco provést s tím zákonem.

Pro ty, kteří by se chtěli přidat, zřídil speciální elektronickou schránku: bojsezakonem@email.cz. 

Jakub Striegler je hlavním iniciátorem boje zdravotně hendikepovaných s posudkovými lékaři. Kolik lidí se obrátilo s prosbou o pomoc?

Jakub STRIEGLER, organizátor akce:
Dobrý večer, doposud je to 12 lidí a doufám, že počet lidí bude přibývat. Jsem s tím naprosto spokojený.

co chcete dělat pro změnu zákona? S kým budete o tom jednat? A hlavně, jak by se měl ten zákon změnit, aby vám pomohl?

Jakub STRIEGLER, organizátor akce:
Tak zákon by se měl změnit, jak jste viděli na základě reportáže, alespoň v tom smyslu, že ti, co nejsou postižení, ale nemocní, tak by měli nárok dostat ZTP průkaz. To je podle mně hlavní důvod, proč tohle to provádíme, a o co se pokoušíme. Chceme jít, pokud to bude nutné, cestou soudní. Zatím mám domluveného advokáta v následujících dnech. A uvidíme, jak to bude pokračovat nadále.

podle reportáže TV Nova zaznamenala invArena

36 komentářů

  1. Dobrý den v 18 letech jse měla mozkovou příhodu, vydut na cévě. 5 měsícu v nemocnici a 3 tydny v komatu. Nechodila jsem, až později. Levá strana málo funkční. Měla jsem plný duchod, vzali a prý mohu pracovat s částečným duchodem. Pracovala jsem, ale majitel mně dal uplně jinou pozici a to stála jsem osm hodin u pasu a to mně nevyhovovalo. Pobyty v nemocnici každý rok pomalu. nefunkční sunt ( sant ) V pravo a v levo za uchem. Sledována na neurogii v Třebíči a na neurochirgii v Brně. Mohu žádat o plný duchod, nebo ne. Děkuji za odpovět. Křivánková.

  2. Opravdovým invalidům to kazí takoví jako pan Zdeněk Zouplna (63 let) z Kolovrat u Prahy. Invalidní důchodce s postižením druhého stupně, který už rok přesluhuje jako pracující důchodce ve státní firmě České dráhy jenom proto že zde má 20000,-kč a k tomu měl invalidní 12000 a teď už starobní 16000. Stěžuje si že se z toho nedá vyžít. V Kolovratech si postavil od roku 1990 dva domy a tenhle rok si postavil chatu v Písku na ‚Americe‘ a žádá o příspěvek na auto 200000 aby tam mohl jezdit, jinak auta má dvě Toytu a Mercedes Vito. Do práce však chodí jenom tak dvakrát až čtyřikrát v týdnu, je přece těžce nemocný, častěji ho potkávám v Písku na chatě.

  3. Dobrý den. Jmenuji se Jana Ježová. Je mi 51 let. Od 13 let má cukrovku 1. typu. Ve 33 letech mi začaly problémy s očima. Začaly se mi rozpadat sítnice. Podstoupila jsem v Praze operace sítnice. Na pravé oko nevidím a levé se podařilo zachránit. Po čase se mi na něm vytvořil šedý zákal a už druhý rok jsem šeroslepá. V roce 1997 jsem dostala průkazku ZTP/P s platnosťou na neurčito. Teď 27. 8. mi byla průkazka zrušená. Bez doprovodu se v šeru nikam nedostanu. Bydlím v Kopřivnici a lékaře mám v Ostravě, Frýdku-Místku, Valašském Meziříčí, kam chodím na pravidelné kontroly. Jak se tam mám dostat, když po ránu je šero a já se bez doprovodu nikam nedostanu? Mám za sebou 14 narkóz a dost závažné operace. Posledná byla v říjnu 2011 v Olomouci, kde mi dávali do bederní páteře šrouby, protože jsem neměla chrupavky mezi obratli a tak mám problémy i s pohybem. Jestli jsem podle naší vlády v pořádku, tak bych si to ráda vyměnila s člověkem který tento zákon vymyslel. Doufám, že se ještě dožiju, že se naši politici konečne zamyslí i nad nemocnými a starými lidmi. Jakube, děkuji Vám, že jste se za nás nemocné postavil a že společně bojujeme za naše práva. Děkuji. Jana

  4. Taky Vám ještě chci poděkovat pane Doubku za Vaši snahu a odvahu vystoupit veřejně s těmito problémy a realizovat jejich řešení.

  5. Dobrý den,jsem matkou 9. leté dcery s centrální hypotonií,autismem a mentálním opožděním na úrovni dítěte 3. letého věku. Přidávám se na tyto stránky,protože nic míň ani udělat nemohu v boji proti nespravedlivostem vůči lidem s postižením. Před šesti lety jsme dostaly příspěvek na auto a moc nám to pomohlo a život už tak těžký ulehčilo.Auto už ale dosloužilo a tak jsme požádali v 3/2012 znovu. Dcera nemá rovnováhu a tak je sama nechodící,pouze s držením. Vozíček nám nedají,protože má obě nožky,i když trpí velkými bolestmi kloubů v kolenech a kotnících. Přísp. na auto nám zamítli,protože zdrav. problémy dcery neodpovídají zákonům a tak momentálně čekáme jak dopadne naše odvolání,když dceru musíme vozit denně do školy,rehabilitace,logopedii atd.
    Přeji všem pevné nervy s bojem a denně se modlím,aby se už konečně něco změnilo a my se nemusely pořád obávát co s námi a našimi dětmi jednou bude.

  6. Dobrý den,
    jmenuji se Lukáš Doubek, je mi 25 let a bydlím v Příbrami. Od narození zdravotně postižený- DMO. „Díky“ snahám bývalého a „úspěšného“ ministra práce a sociálních věci p. Jaromíra Drábka, který prosadil podle mého názoru naprosto nesmyslné zákony a reformy týkající se posuzování zdravotního stavu zdravotně postižených, mám velké problémy s uznáním jakéhokoliv stupně invalidity a s tím spojených nároků a výhod. Podle názoru posudkového lékaře z mého města, konkrétně z Příbrami, jsem naprosto zdravý a zřejmě proto, že mám obě ruce a obě nohy, nemám podle tohoto lékaře nárok absolutně na nic.Hybnost mé horní a dolní končetiny je značně omezená (DMO, pravostranná hemiparéza, spastická diparéa) Na druhou stranu po konzultaci s mými odbornými lékaři, kteří sledují můj zdravotní stav od útlého věku, tito jsou přesvědčeni o tom, že můj zdravotní stav je natolik závažný, že mám plný nárok na čerpání výhod 3. stupně invalidity což uvedly ve svých zprávách,které jsem předal posudkové komisi .
    Po několikátém podání řádného odvolání, doplněného odbornými zprávami a výsledky lékařů mi byl pokaždé tento návrh striktně zamítnut s tím, že nesplňuji kritéria pro pobírání jakéhokoliv stupně postižení,viz zákony p.Drábka.
    Reálně uvažuji o přijetí k policii České republiky protože dle zákonů přijátých za výše uvedeného ministra jsem naprosto fyzicky zdráv a toto doporučuji i ostatním přátelům. JIstě nám vyjde ministerstvo vnitra ČR vstříc a bude můj zdravotbí stav shledán odpovídající k výkonu služby v rámci policie ČR.
    Tímto Vás prosím o radu, jak dále postupovat. Děkuji Lukáš Doubek.
    Tel.: 775 137 156

  7. Měli bychom oslovit i církev. Vždyť Pavlovi II, stačili ke Svatořečení dva zázraky. Dovolím si tvrdit, že to co předvedli pánové Drábek s Hegerem, za asistence pánů Nečase a Kalouska, překoná i samotného Ježíše. Tito „spasitelé“ uzdravili přes noc více lidí, než sám Pán. Teď ale vážně. To co se teď, tento rok dálo, nemá v historii obdoby. I mě sebrali co mohli. Je pravdou, že celková nálada ve společnosti, není v současné době příznivě nakloněna řešení problému zdravotně postižených, I ti zdraví a mladí mají starostí s životem až nad hlavu a tak se oprávněné zájmy zdravotně postižených odsouvají až za zájmy mladých rodin s dětmi, nezaměstnaných atd. Proto každý zvažme, která strana půjde do voleb i se zájmem prosazovat naše oprávněné nároky.

  8. dobrý den…jsem matkou téměř osmnáctileté slečny,která je po mozkové obrně.
    Podle lékaře ossz je zcela zdravá…na vozíčku,neschopná samostatné existence…no děs….podle odborných lékařu je velmi těžce postižená,ale dle uřadu se stal se zazrak…nevíte prosím ….kde se poděl zdravý selský rozuzm?

  9. Mám dceru 12 let,která je mentálně a zdravotně postižena a do letošního roku jsem pobírala příspěvek na péči 3 stupně,přesto,že se stav nezlepšíl byl ji příspěvek snížen na 2 stupěn,ZTP/P také dle posudkové lékařky v Novém Jičíně nepotřebuje.Dle ošetřujících lékařu by průkaz ZTP/P měla mít.Stejného názoru je i psycholog ,který vypracoval lékařskou zprávu,že je dítě nesamostatné vyžadující pomoc a dohled dospěle osoby.

  10. Milý Jakube,
    sledoval jsem včera na NOVĚ televizní noviny,kde jsem viděl Váš příběh s příspěvkem za péči.Mně je 71 rok,jsem velmi těžce nemocen( endoprotéza obou kyčelních kloubů,dvakrát infarrkt apod.). Příspěvek na péči mně byl též jako Vám odebrán za pana min.Drábka. Dodnes o něj marně bojuji.Nemám internet,a tak jen díky paní ředitelce Domu s pečovatelskou službou se s Vámi kontaktuji.Můžete-li,Jakube,spojte se se mnou na tel.721015887.
    Moje adresa:Vojtěch Šedivec
    Palackého 583
    36461 Teplá

  11. Dobry den.Jakube, vase odvaha a duslednost je uzasna.Mam ZTP a nevylectelnou nemoc autoimunni.Muj boj jsem take zacala aby mi dala bilogicka lecba sanci na dustojne stari.Video a text vbyl na Novinky,.cz 16.6.2013Urcite mame sanci a bojujme
    Olga Brno.

  12. Dobrý den pane Jakube,
    jsem Vám vděčná za tu odvahu dát se do boje s úředníky a zákonem. Chtěla bych se připojit, protože sám člověk nic nezmůže. Mám syna (34 let), který skončil zcela ochrnutý a plně odkázaný na mou pomoc. Mám 66 let a jsem sama, manžel zamřel. Syn se nedokáže ani poškrábat na nose, pouze leží. Musím ho i krmit, pochopitelně nesplňuje žádnou z životních potřeb, musím mu dávat plény. I po odvolání dostal pouze 8000,- Kč, jako příspěvek na péči. Jsem naprosto bezradná, už nevím co dělat, protože byť máme polohovací postel, zvedák polohovací vozík, musím platit sousedku, která mi pomáhá s ním manipulovat, včetně koupání, on se totiž musí koupat vleže v nafukovací vaně, ale pro posudkové lékaře splňuje 3 body z celkového počtu tj. komunikace, orientace a přijímaní potravy. Žijeme v rodinném domku jen s důchodu. Pokud byste mohl mi pomoci s médií, jsem ochotná toto nechat zviditelnit, protože jinak si asi nikdo nedokáže představit, co oba prožíváme. Nemám žádný kontakt na televizí, ale ráda bych všem lidem v této zemí ukázala, co se děje s člověkem dle naších zákonu.

  13. JURKA SIRNICA—- Jsem též invalida a souhlasím s váma .Klidně se přidám k vám ve všem když budete všichni—– nebo lépe když BUDEME všichni potřebovat . PROTOŽE JEDNOU TO BUDEME POTŘEBOVAT VŠICHNI!!!!!!!! ZDRAVÍ NECHODÍ PO HORÁCH ALE PO LIDECH…..a nikdy neříkej nikdy!!!!!! zdraví přeju VŠEM JURKA

  14. Jsme ostudou Evropy. Na jedné straně je součástí Charta lidských práv a podle našich zákonů jsme jen obtížný hmyz. Mám postiženou dceru po perinatální encefalopatii a asfyxii s trvalými následky na mentalitě (IQ má 61), psychice a po absolvování neskutečného martíria s odvoláním a správními soudy se jí vrátila epilepsie. Jak jsem četla Vaše příspěvky, u posudkových komisí to probíhá všude stejně, jsme příživníci, kteří nic nedělají, nesnaží se apod. Podle našich zákonodárců stačí, když se postižený umí pohybovat po bytě a po škole, kam dceru denně vozím. Že nezvládne orientovat se po městě, už nikoho nezajímá. Proto jsme prohráli i správní soud, tak zní zákon a kvalita života postiženého prostě nikoho nezajímá. Dostala invalidní důchod I. stupně, protože podle výše IQ spadá do lehké mentální retardace. Posudková mi doporučila, ať jí najdu práci s asistentem. Když jsem se odvolala na znění § 6 Vyhlášky 359/2009 Sb., že pokud je zapotřebí při práci asistence, má postižený nárok na inv. důchod III. stupně. A víte co mi ta chytrolínka odpověděla? – že podle této vyhlášky ona neposuzuje (stanoví se jí míra poklesu pracovní schopnosti. Navíc je dcera nesvéprávná a na základě soudního znalce v oboru posudkového lékařsktí je mentálně na úrovni 10letého dítěte.A skončili jsme. Přidávám se tímto k Vám, protože jako jednotlivci nic nezmůžeme a budou se nám nadále vysmívat.

  15. DOBRÝ DEN. TAKY JSEM TĚŽCE TĚLESNĚ POSTIŽENÁ, V ROCE 2009 MI BYL ODEBRÁN 3 STUPEŇ A UZNÁN 1 STUPEŇ. ROZHODLI O MĚ ANIŽ MĚ VYDĚLI.PÍŠI TO PROTO CO MI ŘEKL DOKTOR PŘI KONTROLE PO OPERACI VE FAKULTNÍ NEMOCNICI BRNO, KDYŽ JSEM SE HO PTALA NA LÁZNĚ-DO LÁZNÍ VÁS NEPUSTÍM TAM BY VÁM MOHLI JEŠTĚ UBLÍŽIT – ALE HLEDEJTE SI PRÁCI. CO Z TOHO VYPLYNULO – NA LÁZNĚ JSEM BYLA AŽ MOC NEMOCNÁ ALE JÍT DO PRÁCE NAOPAK ZDRAVÁ.TAK TAKHLE TO U NÁS CHODÍ.

  16. jsem castecne invalidni 1.stupne muj duchod mesicni je 3028 kc podle zakonu dostacujici snad si kazdy dokaze spocitat kolik kc mam na jeden den takze bud se najim nebo si koupim hygienu no a bydleni budu muset resit na ceskobudejovickem namesti u kasny jelikoz podle zakonu nemam narok na nic prala bych nasim zakonodarcum takovou chudobu nekolik let jako mam ja jejich zakony a to co se zde deje s lidmi ktery jsou postizeny a najen s nimi by mel vedet cely svet oni uz si nahrabali snad na ukor nas vsech dost nebo maji malo my jsme snad na ne take pracovali lidi se stale boji jit do ulic za sva prava no tak je nezapomenme volit verit jim a prat at si hrabou jeste vic my nic nepotrebujem my uz jsme jim na obtis

  17. hezky den,všem i ja sem se před třemi roky,ve svych 39L ocitla v invalidnim duchodu druheho stupne s revmatoidni artritidou nemoc i přes horu leku postihla do roka cele telo,nejvice sem omezena v chuzi a deformaci prstu u rukou a ochabovani svalstva ,proto semv lednu tohoto roku žadala o mobilitu ktera mi byla zamitnuta jen sem byla ohodnocena postiženim prvniho stupně a prukazem TP,jelikož nemoc ma progresivni postup a neustale se stupnuje v mou nemohoucnost otoky kloubu,a problemy s dejchanim ,neustale kortikoidni injekce na bolesti sem si opětovně zažadala v srpnu 2013 o mobilitu,o přispěvek o péči a o zařazeni na třeti stupen duchodu ,již dnes se o mne musi starat rodina nejsem schopna zvladat každodenni peci o sebe i tento přispěvek piše ma 19l dcera ,a proto cekam na vyjadřeni ktere pry trva i nekolik měsicu ,sama sem zavysla jen na směšnem duchodu ,a socialnich davkach přala bych tem nahoře aby si třeba ten mesic vyzkoušely sami jak by vše zvladali jak po psychicke ,zdravotni a finanačni strance se směšnymi častkami ktere nam postiženym schvaluji

  18. Ráda pomůžu. Jsem částečně invalidní a bez toho, aby mě někdo viděl, mi automaticky snížili invaliditu z druhého na první stupeň a to i přes to, že mé postižení je genetické, léčím se s ním už patnáct let, a spíš se bude horšit než lepšit. Ale není vidět a těm co rozhodují je to jedno. Nikoho s těch chytráků nezajímá, že sehnat pořádnou práci nemám šanci a chodit a žebrat abych neumřela hlady je nejen ponižující, ale i bez šance. Když jsem se chtěla ozvat bylo mi řečeno, že když to udělám tak s největší pravděpodobností přijdu o invalidní důchod. Ze strachu jsem couvla, protože pak už by mi zbylo jen sehnat si někde pevný špagát a strom.

  19. Hamba nasi vlade ktera netusi jak nejen se musi prat se zivotem clovek pokud ma nejake postizeni snad pokud by se to tykalo nekoho z jejich řad či rodiny zabyvali by se tim hloubeji ,momentalne se tež potykame se svym synem již na druhý pokus v tomto roce s nekladným vyřízeni prukazky ZTP kterou má(měl) od svých 5let do současných 20let.

  20. Dobrý den,
    jsem matkou syna který je autista s praktickou slepotou.Těm,kterých se to týká nemusím vysvětlovat co to obnáší.Při novém posouzení nás dali o dva stupně dolů,po odvolání o jeden.zkusili jsme ještě odvolání na ministerstvo a tam mi k mému překvapení napsali,že cituji:při zlepšení psychického stavu dítěte lze předpokládat zlepšení zraku:Větu,že si jídlo nachystá sám snad nebudu ani komentovat.
    Jak ráda bych dala svůj zrak synovi aby se nemusel doprošovat o svoje alespon trochu ucházející místo na slunci.bohužel nemám za muže ani poslance ani ministra abych se nemusela dávek domáhat.jirkův otec momentálně neplatí výživné a při poslední,dá-li se tomu tak říkat kominikaci mi sdělil,že si zjistí kam ty peníze jdou.to asi místo děkuji jak se o našeho syna staráš,zatímco já nejsem schopen dojít ani se složenkou na poštu.
    naporsto chápu Vás všechny a jestli mohu jakkoliv přispět a pomoci současné zákony změnit-jsem tu!!!!!

  21. Dobrý den i já se k vám ráda přidám , mám nevidomou 14tiletou dceru , které po přešetření paní z úřadu snížily příspěvek na péči o dva stupně , patrně se paní domnívá že jsme v Lurdech. Podle jejího mínění moje dcera sama dojede přes celou Prahu do školy a vše si zařídí sama. Asi by jí někdo měl na 24 hodin zavázat očí ať si to zkusí.

  22. Dobrý den taky mám postiženého syna a jedná se nám taky o prodloužení ztp/p a příspievku na péči .když nám odebrali 3 stupen na druhý bylo mi řečeno od sociálni pracovnice doslova jedna vieta.máte právo se odvolat ale já to nedoporučuji protože tu komisi to tak naštve co si to dovolujem že nám to vezmou uplne.a máme být rádi že máme vubec neco.i dýž je mentálne postižení težký astmatik autista iQ65 má nám stačit že aspon trochu chodí.a nemáme nic žádat dál.tetka u nás zase byli posudzovat znovu a čekám že mu veznu všecko,to jednání snima je ponižujuce hrozné mužou se stidet nemají vubec pochopení a hledají jenom záminku jak vzýt peníze .tohle není právni stát ale vyhrožování.

  23. dobry den i ja mam potize z invalidnim duchodem pro meho syna kteremu zjistily vaznou chorobu zamitli nam inval.duchod prispevek na peci zatim jsme psali odvolani takze cekame odpovedi ale uz predem vim ze to bude opet zamitnute ale uz jsem kontaktovala i advokata takze cekame je to hruza ze se neveri lidem krery opravdu jsou nemocni postizeny proc fetakum romum a bezdacum pomahaji nemuseji nic platit a lide nemocni jsou pro ne vlastne zdravi a nepomuzou jim neni to pekne tohle me tak stve syn trpi po infuzich sraci se mi pred ocima a posudkovy mu rekne ze to neni tak vazna nemoc aby dostal duchod tohle je jednani kdyz ma vysetreni od spickovych lekaru kteri rikaji ze ta nemoc je na duchod neprestanu se odvolavat musime to vyhrat rada se k vam pridam uz me nebavi jaky je vsude bordel a nespravedlivost blanka

    • Dobrý den,i my patříme do té dlouhé řady postižených.Musíme o berlích chodit na úřad práce, aby za nás stát zaplatil alespoň zdravotní pojištění,důchodové bychom si měli platit sami,protože nepracujeme.Zkoušeli jsme žádat o přeřazení z 2. stupně do 3.,podávali námitky, žalobu na MPSV,ale nakonec jsme byli donuceni vše odvolat, protože bychom přišli o o důchod 2. stupně. A ten je přece jen lepší než nic. Mají to ti mafiáni dobře vymyšlené.Tomu říkám totalita.

    • no se se nesdidide napapad romi vide co paani chidrs utelejde i pořadek ne do shasovad na romi nojo ono dam sedijou velke sevove nade posudkove dak dam sajdede řeknedejim nedavejde romum duchod dejde do mje jinak vas snim pani nadherna pani blamko sachipi se omlouvam sem posdižena

  24. Dobrý den.
    Rozhodla jsem se po uvedení zpráv,Vám napsat a ráda se k Vám přidám.
    Nemám hendikep, ale měla jsem též částečně invalidní důchod 10 let.Kdy mě byl poctivě přidělen podle zákona z hlediska mého zdravotního stavu,v roce 2001.Po nějakém roce asi 2006 mě byla přidělena 1 stupeň invalidity.A nastal rok 2011 kdy se změnil nějaký zákon jejich tabulky a Vážená komise,která se ani na mě nekoukla neviděla rengenové snímky,mě automaticky zalhali a sebrali mě důchod že jsem zdravá.Když mě bylo 35 let důchod mě přiznali,a ted mě za měsíc bude 50 a důchod mě vzali,že jsem už zdravá a stav se zhoršil!!!.Myslím že v naší státě je taková byrokracie a chamtivost že to je volající do nebes.Děkuji že se konečně někdo ozval aspoň nejsem sama,chtěla jsem už též to dát do TV.Ale je lepší více lidí pohromadě.

  25. Děkuji za iniciativu! Nebyl mi prodloužen průkaz ZTP. Jednání s kompetentními je ponižující… Ráda se přidám k dalšímu jednání. Zdravím ! HH

  26. Dobrý den, ráda se k vám přidám. Žádala jsem už poněkolikáté o zvýšení příspěvku na péči, ale paní posudková ze Znojma mi stále žádost vrací bez kladného vyřízení. Mám vrozenou zrakovou vadu, která se nedá podle lékařů výlečit. Chodím s bílou holí a podle paní posudkové jsem I. lehká závislost. Jsem ráda, že je tato stránka zřízena. Terka

  27. Divím se, že vůbec někdo sežene právníka, který je ochoten pomoci. Já když jsem pomoc potřebovala, zůstala jsem na vše sama. Je to otřesné, jak jsou nemocní a staří v naší společnosti odepsaní, nemají nárok na pomoc. Třeba jen vyřizování PNP mě zabralo dva roky, než jsem se něčeho domohla. A to jsem ležící, plně odkázaná na pomoc druhé osoby. Stejně jsem nakonec po dvou letech dostala jen 1.stupeň a jen na půl roku. Přesto, že moje onemocnění je progredující a nezvratné. Mnozí lidé se ani příspěvku nedožijí. Jejich rodinný příslušník je nucen odejít z práce, aby se mohl 24hodin denně starat a peníze na péči nikde. Je to amorální.

  28. Jsem matka postizeneho syna .Synovi je 14 a pul . Kdyz mu bylo rok a pul onemocnel epilepsii.Prosli jsme si nekolik hospitalizaci v Ostrave 2krat potom Praha a nakonec Brno a tam nam rekly ze ma vrozenou vadu a tech epi. zachvatu se nezbavi bere leky a uz s tim bojujem 13 let ma dene i 4 zachvaty za mesic je jich 43 zachvatu.Jak byl mensi mel je jen v noci a ted co je v puberte ma je pres den tak ze jsme musely vynechat i prochazky a doma porad hlidat kdyz chytne zachvat aby si neublizil.Je i autista a mentalne retardovany.Nedavno jsme meli autohavarii ne nasi vynou auto na odpis tak jsme vyplatily soc.urad proto ze 3 roky bylo jeste soc.Pak nam rekly ze si muzeme pozadat o druhe to jsma i udelaly ale s prekvapenim na to auto nema syn narok.Tak jsme se chned odvolaly cekame jak to ted dopadne.Nedokazu si prestavit fungovat bez auta kdyz pri zachvatu se syn pocura a je unaveny ze pada z noch.JET VLAKEM DO OSTRAVY k psichiatrovy.To vubec si nedokazu ani prestavit.A dene jezdime do skoly na 2 vyuc. hodiny vic nezvlada a kdyz nebude auto tak se nemame jak dostat domu na autobus by jsme cekaly 3 HODINY to uz by vubec nezvlad .Spozdravem Taborska a syn Domca. No rozhodne by se uz melo neco v sistemu a zakonech o postizenych zmenit a to co nejdriv.

  29. Myslím, že pan Smetana, který napsal první příspěvek nemá pravdu, když říká, že názory a komentáře nejsou zapotřebí. Právě, že jsou zapotřebí – je třeba, abychom říkali, co si myslíme a co chceme, od toho je demokracie. Když budeme jen mlčet a nic nedělat, pak z nás budou ovčané nikoli občané. A já jsem rád, že ti tři lidé v reportáži mají odvahu se ozvat a nemlčet jako mlčí mnoho z nás. Mají moji podporu.

  30. Všechny nesmysli začal dělat Drábek.To on to vše změnil.Jinak si myslím že žádný ministr by si nic takového nedovolil aby sebral průkazy ZTP nebo PNP.Doufám že vše se dá dopořádku tak jak to bylo dříve.

    • Taky doufám, že se to změní. Ale ať si lidé sáhnou do svědomí kterou stranu ve volbách zase zvolí.Ti co volili TOP09 si dobře nepřečetli jejich program – úspory měli v plánu. Hlavně ať nám nevládne levice, že.

  31. Jsem také jeden kterého seto týká. Zatím mě to nepotkalo, ale můžu něco takového čekat. Když vidím, jak naše vláda se chová k těm co by potřebovaly pomoc, tak myslím, že nějaké ty komentáře a názory nejsou zapotřebí, ty si každý občan / mimo naších poslanců a vlády / musí udělat sám.

    • Mám 18 letého syna Jakuba od 5let trpí Beckerovou svlovou dystrofií.Od tohoější době setto onemocnění se odvíjí spoustu vedlejších nemocí levá komora mu pracuje na 40procent je astmatik alergik trpí touretovím syndromem nemá štítnou žlázu a spoustu dalších nemocí.Vdřívější době se pokusil 2krát vyskočit z okna sebepoškozoval se.Je to někdy náročné.Do 18let jsem pobírala péč6000kč měl ztp a mobilitu letos nám pouze dali800kč péči a vše ostatní sebrali.Odvolala jsem se ale pochybuji o tom že uspějeme.Nevím tedy jestli se zázrakem vyléčil ikdyž jeho onemocnění jsou neléčitelná Petra

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.