I bez sKaret jsme o padesát milionů lehčí. A může být hůř

Komentátorka MfD si všímá kauzy sKarty a upozorňuje na to, jak v souvislosti s touto kauzou politici balamutili občany.

Na některé věci je dobré nezapomenout – třeba na příběh nyní končících sKaret. Ponechme stranou, že šlo původně o dobrou myšlenku, kterou některá z budoucích vlád dřív nebo později stejně zvedne. Koneckonců vyplácení dávek složenkami je ve třetím tisíciletí archaismus.

Pojďme se spíš podívat, jak nás politici balamutili.

„Stát do toho nedá ani korunu. Naopak ušetříme čtvrt miliardy korun na poštovném,“ tvrdil exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 loni v lednu na konferenci k zavedení karet.

Když se zvídaví novináři zeptali, kdo tedy zaplatí úřadům práce nutné čtečky karet, odbyl to s tím, že jde o „technické detaily“.

Realita je taková, že stát skutečně ušetřil: 38 milionů korun.

Ovšem na dalších výdajích souvisících se zaváděním sKarty, jako jsou právě nákupy čteček, potřebného softwaru či poštovné s výzvou k převzetí karty, stát zaplatil 82,5 milionu korun.

Samotný pohřeb sKarty vyjde ještě na více než pět milionů. Je tedy fér si říct, že sKarty nás zatím stály 50 milionů korun.

Slovo „zatím“ je na místě, protože ve hře je ještě odškodné pro Českou spořitelnu, o němž se stále jedná. Banka přitom do projektu dala více než 300 milionů korun a chce je zpět.

Aspoň zčásti.

Takže až bude další politik říkat, že ten či onen skvělý projekt nebude stát daňového poplatníka ani haléř, raději rovnou zbystřeme.

A exministr Drábek? Ten už v nových volbách kandidovat nebude. Neboť, jak řekl, „považuje svoji misi za splněnou“.

Mladá fronta Dnes

Lenka Petrášová

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.