Invalidní důchodci v I. a II. stupni často netuší, že za ně stát neplatí důchodové pojištění

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Spousta invalidních důchodců si myslí, že když pobírají důchod, automaticky jsou účastníky důchodového pojištění, a že se jim roky, po které jsou invalidními, započítají do starobního důchodu. Jak to ve skutečnosti je?

Pokud člověk pobírá invalidní důchod třetího stupně, nemusí nic řešit. Automaticky je účastníkem důchodového pojištění ať už je zaměstnancem či OSVČ nebo ne. Ve věku 65 let se mu převede invalidní důchod na starobní. Pokud byl zaměstnán nebo vykonával samostatnou výdělečnou činnost, může si zažádat o přepočet a následně mu bude přiznán starobní důchod ve výši, která se buď bude rovnat výši jeho ID a nebo nová vyšší, kterou mu ČSSZ vypočítá podle odpracovaných let.

Jiná je situace u invalidních důchodců pobírajících ID I. A II. Stupně. U nich se předpokládá, že vzhledem k jejich zdravotnímu stavu si jsou schopni vydělávat, proto za ně stát důchodové pojištění neplatí.

„U osob, kterým byl v určitém období jejich života přiznán invalidní důchod pro invaliditu prvního a druhého stupně, právní úprava předpokládá, že využijí svůj zbývající pracovní potenciál a budou vykonávat práci, kterou jim jejich zdravotní stav umožní,“ uvádí ČSSZ.

V praxi to tedy může znamenat, že pokud budete dlouhodobě v prvním či druhém stupni invalidního důchodu, nebudete účastníky důchodového pojištění a v době, kdy vám bude 65 let, budete dál pobírat pouze nízký starobní důchod ve výši vašeho ID I. A II. Stupně.

Celé by to znělo logicky, kdyby v uvedených stupních ID byli pouze lehce postižení lidé, kteří si jsou doopravdy schopni vydělávat. Skutečnost je však taková, že mnozí lidé s méně známými nemocemi často nedosáhnou ani na první stupeň ID, přitom jejich zdravotní stav se všemi příznaky prokazatelně rovná těžkým postižením. Před časem jsme například psali o lidech trpících Fibromyalgií. Tito lidé, nejen, že si mnohdy nejsou schopni vydělávat, tudíž neplatí důchodové pojištění, ale nemají ani žádný ID, proto nikdy nemohou dostat ani starobní důchod.

Další skupinou lidí, pro které je to velkým problémem, jsou ti, kteří byli přeřazeni z ID III. Stupně do nižšího. Ti často vůbec netuší, že by v tu chvíli měli být účastníky na důchodovém pojištění, pokud chtějí nějaký vyšší starobní důchod. Takových lidí bylo v posledních letech poměrně dost. Stát jim proto nesebral pouze vyšší invalidní důchod, ale do budoucna je připravil i o část toho starobního.

„Mezi lidmi s přiznaným invalidním důchodem je rozšířen mýtus, že se jim doba, po kterou invalidní důchod pobírají, automaticky započítává do doby pojištění pro nárok na starobní důchod. To, že se doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu prvního nebo druhého stupně do starobního důchodu nezapočítá, lidé často s překvapením zjišťují, až když o starobní důchod zažádají,“ vysvětluje na svých stránkách ČSSZ.

Jaké je řešení?

ČSSZ kromě zaměstnání a samostatně výdělečné činnosti doporučuje dvě řešení, díky kterým si mohou invalidé svůj starobní důchod zvýšit.
Jedním z nich je přihlásit se do evidence uchazečů o zaměstnání. To může nezaměstnaný udělat na úřadu práce. Ten by jim měl být nápomocný při hledání nového zaměstnání a případně by měl dotyčnému doporučit rekvalifikační kurz. Člověk v evidenci uchazečů o zaměstnání je zároveň i účastníkem na důchodovém pojištění.

Druhým řešením je přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění, kdy si invalida důchodové pojištění sám platí. V roce 2014 je to minimální částka 1817 Kč měsíčně.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: LeoSynapse sxc.hu

13 komentářů

  1. Dobrý den,manželce byl přiznán invalidní důchod 2.stupně,ale protože díky svému stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu dlouhodobě nepracovala,nedostala bohužel ani korunu důchodu.Je automaticky vyřazena z ÚP a má si platit zdravotní pojištění.Otázka je z čeho když si práci ,kterou by dovolil její zdravotní stav nemůže najít.Je nějaké řešení?

  2. Dobry den,jsem na UP jiz 9rokem,ze zdravotnich duvodu jsem byla nekolik let v neschopnosti nynní mi byl priznam ID 1st a pracak mi doporucuje ukonceni jejich spoluprace,ze pry uz za me nic nehradi a ze kdyz mi padaji veci z rukou diky krecim,nesmim mosit vice jak 2kg k vuli pateri nesmim vykonavat praci v sede ani ve stoje(potrebuji stridave zamestnani) tak pro me nejsou schopni sehnat praci,tak mermomoci me tlaci vystoupit z PU,prosim poradte mi,jak se socialnim pojistenim a zda mam z PU vystoupit,mam na to 6dni,dekuji

    • Dobrý den na pracák nemusíte chodit zdravotní za vás odvádí stát je jenom vyjímka že by jste chodila na pracák jednou za čtvrt roku pokud by vám dopláceli na bydlení ,tím pádem si musíte platit také sama už popelnice ty vám hradit nebudou já to tak aspon měla

  3. Dobrý den,syn má invalidní důchod 1 stupně pro lehké mentální postižení ale neni schopný udržet dlouhodobější soustředění při práci.Důchod má od plnoletosti má platit důchodové nebo ne,kdo poradí děkuji

  4. Sociální pojištění za Vás ÚP neplatí,ÚP platí pouze zdravotní pojištění po dobu pobírání podpory,tedy cca 5 měsíců.

    • Pracovní úřad platí soc.pojištění/důchodové/ale jen po dobu podpory a to do 50 let jeden rok v souctu nejvice a nad 50 let 2 roky celkem.Vždy je potřeba brát podporu.Co to je zase za nesmysl hore napsaný , že pracák Vám platí pojištění? plati duchove a soc. tak jak jsem napsala a plati celou dobu evidence jen zdravotni.A zdravotni za osobu v 1 a 2 stupni plati stejne zdravotni stat. Duchodove je dobre si platit sam jedine v pripade , ze jste na tom tak , ze se bojite ze vam prerusi invalidni duchod a pote by vam treba diky tomu chybela doba dopoctu a nebo kdyz mate pred starobnim a bojite se , ze nesplnite odpracovane roky

  5. Dobrý den.
    S odvoláním na výše uvedený článek se chci zeptat, zda jsem účastníkem na důchodovém pojištění po celou dobu evidence na ÚP jako žadatel o zaměstnání. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohu nalézt práci a jsem v evidenci UP už 8 let.
    Děkuji za odpověď.

    • Nejste, podle toho jak mne informovali na soc.Pouze po dobu podpory a v souctu rok do 50 let a nad 50 let 2 roky.Jedine co celou dobu za Vas plati pracak je zdravotni.Ale to mate u 1 a 2 stupne ID zaplacene od statu

      • Tak to máte zcela mylné informace. Při pobírání podpory je to vždy, byť v 80% z doby, bez pobírání jsou to max. 3 roky za život, s tím že do 55! let se počítá pouze 1 rok.

  6. Když jsem byl před lety na čssz, tak mi úřednice taky sdělila, že je tu možnost si dobrovolně platit důch. pojištění, ale mimo záznam mi to osobně nedoporučila, abych to dělal. Tehdy jsem úplně dobře nerozuměl tomu, k čemu by mi to bylo dobré, ale jsem rád, že mi poradila.

    • Dobrý den,taky nevím jestli platit nebo neplatit duch. pojištění,ale nakonec jste rad že vám poradila ,takže neplatíte? děkuji za odpověd

  7. Dobrý den,mám invalidní důchod 2.stupné a po přečtení rad jsem se u druhé zarazila,mám pět a půl tisíce měsíčně a když si budu sama hradit důchodové pojištění tak mi zbudou tři tisíce na všechny poplatky a obživu,tak to se teda budu mít.S pozdravem Růžena R.

    • na tomhle nejvic bude bit clovek,ktery ma castecnou invaliditu od mladi,,,ten nikdy nedosahne na prijem starobnich nebo plnych invalidu

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.