Musíme mít s průkazem ZTP/P na Slovensku dálniční známku?

Dotaz: Chtěla bych s manželem na Slovensko k příbuzným. Manžel má průkaz ZTP/P. Musím koupit dálniční známku a platí tam stejná pravidla jako v ČR. Popřípadě autobusovou dopravou.

Odpověď:
Výhody spojené s průkazem ZTP/P platí pouze na území České republiky. To znamená, že i na Slovensku musíte mít dálniční známku. Ale pokud máte v automobilu parkovací průkaz, můžete i na Slovensku parkovat na místech vyhrazených pro invalidy.

Taktéž je tomu u autobusové dopravy. Většina dopravců například při cestě z ČR na Slovensko akceptují průkaz ZTP/P pouze na území ČR, na tento úsek dostanete patřičnou slevu a na území Slovenské republiky už pojedete za plné jízdné. Mohou ale být vyjímky, proto pokud byste plánovala cestu z ČR autobusem, nejlépe uděláte, když se zeptáte přímo konkrétního dopravce.

Jiří Marek
invArena

15 komentářů

  1. Jirka-je zajímaví,že v celé EU průkazka ZTP a ZTP/P neplatí,ale v Egyptě jsem na průkazku při vstupu v Gize k pyramidám a do muzea v Káhiře dostal 50% slevu,no jsou asi dál než celá eu.

  2. Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,mám průkz ZTP,musím mít dálniční známku do jiného kraje nebo platí po celé české republice,že známku nemusím mít.
    Předem děkuji za odpověd.
    S pozdravem Iva Bártová.

    • Protože z něj plynou výhody jen ve státu, kde je vydaný a v EU je to jen „parkovací průkaz“, tedy můžete parkovat třeba v centru jakéhokoliv města EU na vyhrazených místech pro invalidy. Každé město i v ČR to má jinak, tak si raději zjistěte. Každopádně dálniční známku pro ZTP a ZTP/P musíte mít všude mimo ČR a níže pan MUDr. Peter Ziman, CSc. zase musí mít s průkazem ZŤP dálniční známku všude mimo SR

  3. Mám průkaz ZŤP (uznaný v SR od května t.r.). V SR mám nárok na jízdu po dálnici bez zaplacení známky. Trvalé bydliště mám v SR, mám ale českou poznávací značku na aute a jako OSVČ jsem v ČR plátce silniční daně. Je možné požádat s tímto průkazem (slovenským) v mém případě od osvobození od dálničního poplatku v ČR?

  4. Jak je možné že průkaz ZTP,kteri platí v celé Evropě,tak ná Slovensku ne? Slovenští držitele karty ZTP v české republice ty to karty platí. Ta to otázka je zaměřena na dálniční poplatky.

  5. Já vlastnim ztp prokaz jiš ten novy euro zda ten plati na slovensku nebot jsem vozičkář Za odpovězeni děkuji

  6. Manžel má průkaz ZTP chceme jet v létě 2016 na dovolenou do Štůrova jak mu platí tento průkaz jestli pojedeme vlakem? děkuji

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.