Kdy barvoslepý dostane ŘP?

ilustrační foto: booleansplit / Flickr.com

DOTAZ: Jsem částečně barvoslepý a byl jsem u očního, ten mi udělal vyhodnocení a do zprávy napsal, že jsem schopný být řidič jako amatér. Dále zprávu musím předat svému obvodnímu lékaři, tímto je asi zcela jisté, že řidičák skupiny B dělat můžu?

ODPOVĚĎ: 

Částečná porucha barvocitu  (barvoslepost) zpravidla není překážkou k získání řidičského průkazu s podmínkou (např. že se nemůže stát profesionálním řidičem). Řidičský průkaz obvykle nedostanou osoby s úplnou poruchou barvocitu.

Barvocit se při posuzování schopnosti řízení motorových vozidel určuje jako schopnost rozpoznat signální světla. V praxi to znamená, že zkoušený by měl rozpoznat odlišné barvy na vojenské baterce se zasunovatelnými filtry, musí s jistotou poznat červenou a zelenou barvu, ačkoli je ve skutečnosti nevidí zcela jako zelenou a červenou. Nicméně při částečné poruše barvosleposti je schopen rozeznat rozdíl mezi těmito dvěma signálními barvami a správně danou barvu určit. Částečnou i totální poruchu barvocitu lze vyhodnotit i na pseudoisochromatických tabulkách, které slouží k přesnému určení typu vady. To je v souladu s vyhláškou 277/2004.

Konkrétně ve vašem případě je tedy zřejmé, že se budete moci po vystavení potvrzení o způsobilosti k řízení vozidla od vašeho lékaře přihlásit do autoškoly pro získání řidičského průkazu skupiny B, kde toto potvrzení při příjmu předložíte.

redakce invArena

 

 

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.