Mám ID 3. stupně. Mám nárok na nějaké slevy?

foto: Rochelle / Flickr

Dotaz:
Mám invalidní důchod 3 stupně. Chci se zeptat. Mám nárok na nějaké slevy (třeba v dopravě) pokud ano, čím se prokázat, kde získat průkaz?

Odpověď:
Jako invalidní důchodce máte nárok na slevy, kterých mohou využívat lidé pobírající starobní důchod. Patří mezi ně například právě i sleva v dopravě, ale také mnohé slevy na vstupné na kulturní akce apod.

Žádný konkrétní průkaz invalidního důchodce neexistuje, avšak na jakékoli pobočce České správy sociálního zabezpečení Vám na počkání vystaví potvrzení, že jste v ID. Potvrzení je zdarma.

S tímto potvrzením se následně můžete prokazovat, všeobecně by mělo být uznáváno. Jen je důležité si ohlídat jeho platnost, která u podobných dokumentů bývá tři měsíce. Mnohde to nikdo neřeší, avšak ze zkušeností našich čtenářů víme, že například při nákupu časového seniorského jízdného v MHD chtějí většinou každý rok doložit nové potvrzení.

Jiří Marek
invArena

7 komentářů

  1. Chci se zeptat. Jsem starobní důchodce.
    Mohu si jako starobní důchodce přivydělat prací na vrátnici? Důchody jsou malé. Na co mám zaměstnavateli přistoupit, na dohodu o provedení práce či na pracovní poměr. Výplatu budu mít pár korun, asi 4900 Kč. Nechci státu nic platit, žádné zdravotní ani sociální, protože jako penzistovi se mi to už nevyplatí.

  2. dobrý den mám i.d 3 stupně.prosim o radu chtěl bych chodit plavat ale musim se prokázat průkazem že jsem i.d 3 stupně.můžete mi poradi děkuji

  3. Napíšete do ČSSZ e-mail, dopis nebo datovou zprávu, že je žádáte o potvrzení o tom, že pobíráte invalidní důchod toho a toho stupně, v té a té výši, a oni vám to pošlou. Důvod uvádět nemusíte.

  4. Dobrý den,
    velmi krátce – Pražský dopravní podnik poskytuje osobám s přiznaným invalidním důchodem slevu – hledejte v Tarifu na straně 47, je zde i popsán způsob prokázání invalidity … file:///C:/Users/Kate%C5%99ina%20%C4%8Co%C4%8Dkov%C3%A1/Downloads/tarif-pid_od-11-04-2016%20(2).pdf
    S pozdravem
    K. Č.

  5. Já jsem na tom zrovna tak,jezdím 3krát týdně po doktorech,PID mám 4200kč a nemám na nic nárok je mi 58 let,děkuji za odpověd

  6. Dobrý den,
    ráda bych reagovala na vaši odpověď ohledně slev pro ID 3.stupně, který jste psala.

    Dnes jsem volala na OSSZ právě ohledně zmiňovaného potvrzení o ID, jelikož bych ráda využila alespoň slevy na jízdné. Bylo mi ovšem sděleno, že žádné takové potvrzení neexistuje a pokud chci slevy musím žádat o průkaz OZTP. Ale nejsem invalidní pro pohybový aparát a ani jiné podmínky pro získání průkazu, o kterých jsem informována, nesplňuji, takže na něj z 99% nemám nárok.
    Moc prosím o radu či informaci jestli mám nějakou možnost o využití slev a pokud ano, tak jakým způsobem o ně žádat a kde o ně žádat. Budu velice ráda za jakoukoliv odpověď.
    Děkuji Vám K.F.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.