Přišel jsem o levou nohu a mám řidičák. Musím někoho informovat?

ilustrační foto: Nathan Eal Photography / Flickr.com

Jeden z našich čtenářů se ptá, zda když přišel o levou nohu a má řidičák, musí informovat lékaře a policii. Jak na danou skutečnost myslí naše zákony?

Žádný zákon Vám nepřikazuje, že byste musel jít za svým lékařem, aby posoudil, zda jste ve zdravotním stavu, ve kterém jste způsobilý řídit.

Avšak z úvodních ustanovení zákona o silničním provozu, které upravují základní podmínky účasti v silničním provozu vyplývá že: „Provozu na pozemních komunikacích se nesmí účastnit osoba, která by vzhledem ke sníženým tělesným nebo duševním schopnostem mohla ohrozit bezpečnost tohoto provozu.“

Pokud tedy za svým lékařem nepůjdete a způsobíte nehodu, může Vám skutečnost, že nemáte ve svém řidičském průkazu vyznačenou podmínku velmi uškodit.

Nejlépe uděláte, když navštívíte svého lékaře a ten usoudí, zda Vám řidičský průkaz bude ponechán v nezměněné podobě a nebo získáte řidičský průkaz s vyznačenou podmínkou, která bude specifikovat například ruční ovládání brzdy apod.

Ve Vašem případě se nemusíte obávat, že byste o svůj řidičák přišel. Řízení automobilu pomocí ručního ovládání je u tělesně postižených lidí běžnou záležitostí.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Nathan Eal Photography / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.