Běžkařské trasy v Krkonoších si zkusili vozíčkáři

Nezvyklý obrázek se o druhém únorovém víkendu naskytl návštěvníkům Krkonoš. V bílé stopě totiž na trase z Lánova do Benecka jeli hendikepovaní běžkaři. Druhého ročníku akce, kterou pořádal Sportovní klub vozíčkářů Praha, se zúčastnili čtyři zájemci z různých koutů republiky.

LÁNOV Vozíčkáři strávili v Krkonoších čtyři dny. Nejprve trénovali ve speciálně upravené sedačce, jíž se říká sledge, na klasických běžeckých lyžích na atletickém stadionu v Lánově. A o víkendu vyrazili do Benecka na více než desetikilometrový výlet s cílem na chatě Rovinka, kde se kříží turistické trasy.

„Počasí bylo nádherné a všichni si to užili. Dva účastníky dokonce běžkování zaujalo natolik, že si chtějí zakoupit vlastní sledge a věnovat se dál tomuto sportu,“ sdělila Michaela Krunclová z pražského Sportovního klubu vozíčkářů.

Pořádající klub účastníkům kurzu z Brna, Českých Budějovic a východních Čech zapůjčil veškeré vybavení. Přestože akci pořádala pražská organizace, z hlavního města se tentokrát nezúčastnil nikdo. Někteří účastníci běžkařské akce vyrazili na výlet také v neděli, ačkoli se v Krkonoších výrazně zhoršilo počasí.

Vozíčkáře doprovázeli čtyři asistenti na běžkách. „Pro paraplegiky je to fyzicky náročné. Asistenti jim pomáhali s přesuny materiálu a do sledge v kopcích nebo ve chvílích, kdy jim už došly síly,“ vysvětlila Krunclová.

Zatímco na sjezdových lyžích ve speciálních sedačkách jezdí hendikepovaní běžně, běžecké lyžování není mezi nimi zdaleka tak rozšířené. „Vybavení je nákladné a také je to sport, který mohou kvůli fyzické náročnosti dělat pouze silní lidé. Proto pořádáme tyto kurzy, ne každý si může sledge pořídit,“ dodala Michaela Krunclová.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.