In memoriam Sára Kališová  

ilustrační foto Jomphong FreeDigitalPhotos

ČT 1

Za půl roku by oslavila dvacáté narozeniny. Přestože jí lékaři predikovali dva roky života. Se spinální svalovou atrofií prvního stupně, která postihuje nervy a znemožňuje pohyb, se v Česku rodí zhruba 10 dětí ročně. Sára Kališová byla v roce 2004 jedním z nich. Zásluhou rodiny měla domácí nepřetržitou péči. V Sářiných sedmi letech musela rodina řešit stejně jako řada jiných pečujících o postižené, snížení příspěvku na péči.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
Sice tím, že Sárinka měla sedm roků, tak jsme dostali 3 000 Kč víc měsíčně, ale na druhou stranu jsme přišli o rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení.

moderátorka
——————–
V devíti letech se stala doslova medicínským zázrakem.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
Ty chceš ten mikrofon? Ty nedáš pokoj, dokaď ten mikrofon nedostaneš, že jo?

moderátorka
——————–
Místo dítěte, které bude jenom bezmocně ležet, byla zvídavá a komunikativní. Uměla pohnout nohama i rukama. A když něco chtěla, dokázala se ozvat.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
Když vlastně všecko začalo a zjistili jsme, že Sárinka je nemocná, v té době jsem prostě si říkala, budu šťastná, když se dožije roku, že oslavíme devítku, a že mě v devíti rokách zazpívá třeba, já nevím, už umí i ruskou Kaťušu, jo, melodiu. Tak to jsem prostě nedoufala, že něčeho takového krásného se dočkáme.

moderátorka
——————–
V listopadu 2016 jsme společně s Alinou Kališovou, maminkou Sáry, tak trochu bilancovali.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
V životě jsem si nezapálila cigaretu. V životě jsem se nenapila alkoholu ani na vlastní svatbě. A nakonec se mi narodilo nemocné děťátko. Měla jsem tehdy asi 23 roků, takže jsem začala hledat informace, co je to svalová atrofie, jaká je možnost léčby vůbec, jak ji můžu pomoct. No a vlastně v podstatě všecko jsem řešila s předstihem. Zařídila jsem díky pomoci dárců veškeré zdravotnické přístroje, než vůbec jich Sárinka ještě potřebovala, aby až se dostane na přístroji, až už nebude sama zvládat dýchat, abysme měli všecko doma pro něho zařízené. A to se mně naštěstí podařilo.

moderátorka
——————–
To všechno nonstop bez jakékoliv dovolené. Bez pomoci ošetřovatelek, které by si podle Kališových rodina nemohla dovolit. Když bylo Sáře 15 let, bylo v Česku 160 malých pacientů jako ona.
Z Aleny Kališové, původně ekonomky, se stala téměř profesionální zdravotnice.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
Protože, když by se jí to ucpalo a volala jsem záchranku, tak za 15 minut, když by mně neměla dýchat, tak už asi žít nebude.

moderátorka
——————–
Naposledy jsme u Kališových natáčeli, když bylo Sáře 18.

Alena Kališová, Sářina matka
——————–
Když bych měla porovnat, co se týká příspěvku na péči na takto nemocného pacienta, kdyby Sárinka neměla nás rodičů, tak by si mohla zaplatit pečovatelku nanejvýš na 3-4 dny. Sárinka má čtvrtý stupeň příspěvku na péči, a to je 19 200 měsíčně. Ono v podstatě cokoliv řeknu, tak je těžké pochopit, dokud to člověk nezažije, tak stejně je těžké něco vysvětlovat, protože to normální běžný člověk toto nemůže pochopit.

moderátorka
——————–
Nemocné srdce Sáry Kališové dotlouklo 2. května 2024.

© NEWTON Media, a. s., tel.: +420 22

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.