Jak lze získat práci i se zdravotním postižením

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Situace pro hledání práce je na první pohled příhodná. Zaměstnavatelé marně hledají vhodné nové pracovníky. Když se však podíváme na rovinu osobních příběhů, je to horší. A zejména pro lidi, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni.

Náchodsko – Platí to například pro osoby se zdravotním postižením. Těmi ale zdaleka nejsou jen tělesně či mentálně postižení, jak míváme zažito. Spadají sem i rozšiřující se skupiny lidí s duševním onemocněním či po onkologických léčbách.

Statistiky nezaměstnanosti ukazují, že podíl nezaměstnaných, kteří mají zdravotní postižení, s klesající nezaměstnaností naopak stoupá. Co to znamená? Zaměstnavatelé sice marně shání zaměstnance, ale osobám se zdravotním postižením dají šanci jen zřídka. Zaměstnavatelé, kteří se cíleně nezaměřují na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, je spíše nepřijmou.

Možnosti existují

Jednou z nich je podporované zaměstnávání. Je to služba, která pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním při hledání práce, při jednání se zaměstnavateli, ale i po získání zaměstnání. Každému je „ušitá na míru“ a respektuje možnosti a přání klienta. Podporované zaměstnávání usnadňuje cestu k práci a je užitečné i pro zaměstnavatele.
Zpočátku zaměstnavateli pomůže zorientovat se v souvislostech se zaměstnáváním lidí s postižením a jeho výhodách. Jeho nový zaměstnanec má zajištěnou podporu konzultanta a může mít i asistenta, který mu pomůže se zapracováním.

Pomoc specialistů

Podporované zaměstnávání zajišťují speciální agentury. Náš kraj podporované zaměstnávání loni zařadil mezi sociální služby. Na Náchodsku a Rychnovsku pomoc lidem znevýhodněným na pracovním trhu nabízí pomocnou ruku nezisková organizace Aspekt z.s.

Lucie Sedláčková, předsedkyně Aspekt z.s.
Náchodský deník
http://nachodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.