Rio se blíží! V Nymburce se připravovali paralympionici

Čeští paralympijští atleti strávili minulý týden laděním formy na nadcházející paralympijské hry v Riu. Využili pro to osvědčené zázemí Sportovního centra v Nymburce.

Nymburk – XXXI. Olympijskými hrami sportovní dění v Rio de Janeiru zdaleka nekončí! Do božského Ria míří handicapovaní sportovci z celého světa včetně Čechů. 7. září tu začínají XV. Letní paralympijské hry.

Největší počet sportovců má na paralympiádě již tradičně královna sportu, atletika. Přestože kvalifikační kriteria oproti Londýnu přitvrdila, letenku do Ria si vybojovalo hned 9 českých handicapovaných sportovců, 6 mužů a 3 ženy. Nymburský deník zastihl skupinu atletů na hřišti Sportovního centra.

„Ženy budou závodit ve vrhu koulí, jedna z favoritek Eva Berná jde i disk a oštěp a nadějná juniorka Anička Luxová běží ještě 100 a 200 m. Mezi muži jsou 4 vozíčkáři, tři z nich jsou kuželkáři, kuželka je pro vozíčkáře místo oštěpu, čtvrtý je koulař,“ vysvětluje reprezentantka ve vrhu koulí Eva Kacanu, členka České asociace tělesně handicapovaných sportovců.

Podle ní určitě mají čeští handicapovaní atleti šance na medaile, třeba zmíněné ženy, muži kuželkáři a také koulař Kisý nebo oštěpař Vrátil. Zda se jejich sportovní sny vyplní, budeme sledovat od 7. září, kdy paralympiáda v Riu začíná.

Je jisté, že v přípravě neponechali handicapovaní atleti nic náhodě a do Sportovního centra přijeli především dolaďovat formu a také domlouvat praktické věci. Paralympionici to mají trochu složitější proti zdravým sportovcům. Vozíčkáři se například musí kurtovat na speciální vrhačské stoličky, potřebují pomoc doprovodů také při dopravě i v dalších situacích. Jenže počet doprovodných osob je omezený počtem míst, která poskytuje pořadatel. O to víc je potřeba vše dopodrobna naplánovat.

Nymburské Sportovní centrum si paralympijští atleti nevybrali pro své soustředění náhodou. „My sem jezdíme minimálně dvakrát ročně a jezdíme sem rádi. Jedním z hlavních důvodů je dostatek bezbariérových pokojů a vůbec celková bezbariérovost areálu. Dostaneme se bez problémů na velký bazén i na všechna sportoviště. V případě špatného počasí je tu vždy několik alternativ.

A celkově to prostředí je tu nádherné. V posledních letech se centrum po kouscích rekonstruuje a přitom se stále víc počítá s námi. Krom toho jsou tu lidé na nás zvyklí, maximálně nám vycházejí vstříc, pomáhají třeba i s opravou porouchaného vozíku. S paní ředitelkou Bezděkovou se bavím o tom, co by nám tu ještě usnadnilo pobyt. Mají tu o nás zájem. Proto každému doporučuju, ať sem jezdí,“ říká Eva Kacanu.

Tak hodně štěstí na paralympijských hrách v Riu!

IVANA ŠMEJDOVÁ
Nymburský deník
http://nymbursky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.