Britský expremiér Gordon Brown se obával úplné ztráty zraku

Bývalý britský premiér Gordon Brown v nových pamětech prozradil, že se během svého třetího a současně posledního roku ve funkci obával úplné ztráty zraku. Labouristický politik, který byl v úřadu v letech 2007 až 2010, rovněž píše o svých potížích vybudovat si image prostřednictvím sociálních médií i o tom, co se mu jako předsedovi vlády podařilo a v čem neuspěl. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Brown je od mládí, kdy se zranil při školním ragbyovém zápase, slepý na levé oko. Nyní odhalil, že měl poškozenou i sítnici druhého oka. V knize My Life, Our Times (Můj život, naše doba), která vyjde v listopadu, Brown přiznává, že o svých zdravotních problémech neřekl kolegům a snažil se pokračovat v plnění úkolů svého kabinetu, ačkoli špatně viděl.

„Když jsem se v Downing Street jednoho zářijového rána (2009) probudil, věděl jsem, že je velmi zle. Měl jsem zamlžený zrak,“ napsal expremiér. „To ráno jsem měl navštívit Městskou akademii v (londýnské části) Hackney a hovořit o našem programu reformy školství. Závazek jsem dodržel a dělal jsem všechno, abych zamaskoval skutečnost, že vidím jen velmi málo – odložil jsem připravené poznámky a hovořil jsem spatra,“ vzpomíná politik. „Hned poté mě odvezli do ordinace jednoho prominentního chirurga v londýnské Moorfields Eye Hospital,“ líčí Brown.

Lékaři mu na sítnici pravého oka našli dvě trhliny. Rozhodli se však oko neoperovat. „Jsem vděčný, že sítnice až dosud vydržela,“ píše Brown.
Jeho úřad v kritické době vydal prohlášení, že Brownův zrak se nezměnil a že jeho návštěva nemocnice byla „součástí pravidelných kontrol“ u očního lékaře a že tyto kontroly dopadly dobře.

Brown, který premiérský úřad převzal po Tonym Blairovi v roce 2007, v memoárech rovněž vyjadřuje lítost nad tím, že nedokázal přesvědčit voliče o potřebě „radikálních“ reforem po finanční krizi z roku 2008.

„Vyhráli jsme bitvu – unikli jsme recesi. Ale prohráli jsme válku – o vytvoření něčeho lepšího,“ poznamenal ke svému tehdejšímu rozhodnutí pomoci bankám a zapojit se do mezinárodního úsilí o překonání krize. „Nedokázal jsem sdělovat své myšlenky. Selhal jsem v úsilí získat národ pro nezbytné fiskální pobídky a pro své plány radikálních změn,“ dodal Brown, který odešel z vysoké politiky po parlamentních volbách v roce 2010, kdy se k vládní moci dostali konzervativci Davida Camerona společně s liberálními demokraty.

Brown rovněž píše o svých těžkostech se sociálními sítěmi a s budováním osobního image. „V době, kdy jsem byl poslancem, jsem nezískal schopnost zanechat dobrý dojem nebo utvářet svůj veřejný obraz ve 140 znacích,“ uvedl Brown v narážce na sociální síť twitter.

„Dnes nemůže žádný politik uspět, aniž by ovládal sociální média – a i tak je premiér jen jedním z milionů hlasů, které soupeří o to být slyšet,“ hodnotí Brown moderní komunikační prostředky.

Plně prý chápe potřebu odlehčit sdělení, pokud se má dostat k adresátovi, a uznává, že ve druhé dekádě 21. století může určitá osobní zdrženlivost limitovat přitažlivost lídra. V době jeho vlády však šlo spíš o skutky, naznačuje Brown. „Podle mě opravdu nezáleželo na tom, co řeknu o sobě, ale prostě na tom, co může naše vláda udělat pro naši zemi,“ uvedl někdejší nepříliš populární šéf britské vlády.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.