Motorkáři zaburácí na Mácháči. A pomohou dětem

Ve známém kempu Bílý Kámen v Doksech proběhne od 24. do 25. května II. ročník Motobraní 2019.

Doksy – Dětem, která vážně zranila auta, přispějí motorkáři z Doks. Ti pořádají na Bílém Kameni od pátku velký sraz motorek, veteránů, „amerik“, tuningových aut a všeho, co má motor. Jejich projekt Motobraní není běžná motorkářská sešlost. Na rozdíl od podobných je zdarma a snaží se pomoci dětem, ke kterým se štěstí obrátilo zády a život jim změnily následky zlé dopravní nehody. Vloni během prvního ročníku pro ně vybrali přes 40 tisíc korun.

„Snažíme se, aby akce nebyla komerční, ale naopak charitativní. Nejsme lhostejní a děti vnímáme jako jeden z nejslabších a nejzranitelnějších článků motoristického života,“ zdůraznil hlavní organizátor Josef Oplt z místního motorkářského klubu Kocheři. Jak připomněl, i letošní druhý ročník Motobraní pokračuje v duchu myšlenky, aby „motory burácely“ ve prospěch dětí, kterým se život změnil následky dopravní nehody.

„Vloni jsme měli jako patronku desetiletou místní holčičku Sáru, pro kterou jsme chtěli burácet v dalších ročnících. Osud tomu chtěl jinak a Sára nás opustila, ale myšlenka pomáhat dětem zůstala,“ řekl Oplt. Po domluvě s pozůstalými rodiči se na počest Sáry jmenuje jejich spanilá jízda „Jízda pro Sáru“, ale i samotná finanční sbírka.

„Teď je patronkou Dominička, osmiletá princezna z Hořic u Jičína. Holčička, která si vesele hrála, běhala, než přišel osudný den, kdy při vážné dopravní nehodě málem přišla o život,“ uvedl Oplt.

Od té doby se její život i jejích rodičů od základů změnil. Od osudného dne je připojena na umělou plicní ventilaci. Kvůli otoku míchy nemůže hýbat končetinami. Poměrnou částku ze sbírky hodlají také zaslat Karolínce z Bílého Kostela, kterou porazilo auto.

Od zemědělské techniky po limuzíny

Víkendoví návštěvníci kempu budou moci zhlédnout expozice různé historické zemědělské techniky, veterány všech kategorií, modely amerických aut, limuzíny, vozidla, která v minulosti vyhrávala světové rallye. A také motocykly všech kategorií, čtyřkolky, offroady, luxusní auta a další stroje.

Akci obohatí o různé doprovodné programy, jako je technické vyproštění z havarovaného vozidla jednotkou hasičů, vystoupení a ukázky bojového umění krav maga nebo velkolepou ohňovou show. K vidění bude přehlídka chladných zbraní s ukázkami. A samozřejmou součástí se stane hudební program.

„V pátek je zaměřen na pohodovou folkovou a country scénu a v sobotu rockovou muziku. Vrcholem hudebních vystoupení bude revival AC/DC, “ upřesnil Oplt.

Místní radnici, která událost rovněž podpořila, slíbil, že po půlnoci, do kdy mají povolení hrát, dodrží noční klid. „Spolehněte se, já si tohle pohlídám,“ poznamenal Josef Oplt, který dlouhá léta pracuje u Městské policie v Doksech.

Spanilá jízda je rozdělena na dvě kategorie. Pro pomalá vozidla s menší konstrukční rychlostí a velká trasa, dlouhá 35 kilometrů, pro ostatní. Setkání se neobejde bez posvěcení strojů účastníků akce a požehnání motorkářům, ale i ostatním účastníkům Motobraní.

Podle dalšího zakládajícího člena dokského klubu Antonína Doležala se jim nezbytné náklady na uspořádání zážitkového podniku daří uhradit díky ochotě sponzorů. „Jde nám tedy opravdu jen o setkání nadšenců do motorek i jiných strojů s dobrým srdcem, kteří místo vstupného a různých poplatků přispějí na sbírku pro malé děti postižené na zdraví dopravní nehodou,“ řekl Doležal. „Máme z toho skutečně dobrý pocit, že se setkáme s kamarády se stejnými zájmy a trochu pomůžeme dítěti, kterému auta naopak ublížila,“ dodal.“

Českolipský deník
https://ceskolipsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.