V bytové nouzi  

foto: Flickr.com

V celém Česku žije podle ministerstva pro místní rozvoj přes 150 000 lidí v bytové nouzi, dalších 1 300 000 obyvatel je ztrátou bydlení ohroženo. Alespoň několika z nich teď pomůže Praha 8 dvěma neziskovým organizacím, totiž poskytne devět nájemních městských bytů, které by jinak organizace musel pro sociálně slabé hledat na trhu s nemovitostmi.

Český rozhlas

mluvčí 3,
——————–
Momentálně přespávám u známejch s přítelem, kde jsme přišli o bydlení.

Jakub Vik, redaktor
——————–
Renata Berkyová přišla před třemi lety téměř o vše, o bydlení, o práci i o své tři děti, které tak nemohla vychovávat. Na kolena ji srazily vážné zdravotní komplikace.

mluvčí 3,
——————–
Prostě nemůžu úplně oficiálně do jakýkoliv práce, jako třeba na osm hodin, protože s tou nemocnicí mě nikdo nevezme. Přítel mě musí mít na starost, protože neměla bych být někde sama, ani na WC. A jedno s druhým přijdete o všechno.

Jakub Vik, redaktor
——————–
Teď má Renata Berkyová šanci na nový start. Díky neziskové organizaci neposeda získá důstojné bydlení v městském nájemním bytě. Pracovníci organizace jí taky pomůžou s dalšími potřebami, například s administrativou na úřadech.

mluvčí 4,
——————–
Ty lidi zabydlíme a jakmile jsou za bydlení, tak s nima pracujeme na tom, aby už o to bydlení nepřišli. Máme tzv. multidisciplinární tým, a to je vlastně tým sociálních pracovníků, dluhových poradců. Peer, pracovnice, psycholožka, adiktoložka a tyhle ty lidi vlastně komplexně pracují vlastně na té situaci toho člověka nebo té rodiny, která je zabydlená.

Jakub Vik, redaktor
——————–
Vysvětluje ředitelka organizace neposedá Jana Hamplová. Nejčastěji se podle ní do bytové krize dostanou matky samoživitelky, senioři nebo lidé se zdravotními problémy. Od Prahy 8 mají neziskové organizace neposeda a Rubikon centrum k dispozici devět městských bytů, pro městskou část je to výhodné v tom, že organizace garantují placení nájmu a navíc sami byty připraví k užívání.

mluvčí 5,
——————–
Ty byty jsou vybrány tak, aby byly takzvaně před jakoby drobnou rekonstrukcí, to znamená, stačí vymalovat, oškrabat omítky, doplň kuchyňskou linku, eventuálně jako podlahovou krytinu a jsou už potom obyvatelné ty základní úpravy typu vymalování a spol. To si udělá právě neziskovky, se kterým spolupracujeme.

Jakub Vik, redaktor
——————–
Popisuje radní Prahy 8 Radomír Nepil z hnutí ANO. Pokud se projekt osvědčí, plánuje městská část poskytnout neziskovým organizacím další městské byty.

Český rozhlas.


1 komentář

  1. Dobrý den, rád bych se zeptal, zda existuje jednotný vzor pro přidělení městského bytu, a jaké jsou podmínky pro jeho získání ?

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.