Charitě a neziskovým organizacím hrozí nedostatek peněz na provoz  

NOVA – Střepiny

Charita a neziskové organizace fungující v oblasti sociálních služeb varují, že v roce 2026 nebudou mít dostatek peněz na svůj provoz. Jak se k tomu staví vláda? A hrozí, že se k nejpotřebnějším sociální pomoc nedostane?

Hana Bázlerová, anketa
——————–
Nás zabíjí, že my se postavíme trošku na nohy a přijde nečekaná rána a spadnete zase na dno a zase se zvedáte pomalu. My jsme začínali od nuly s manželem asi čtyřikrát. To pak už máte myšlenky, ježišikriste, ty jo, já už to nedám, já to skončím.

moderátor
——————–
Paní Hana se do první exekuce dostala v době, kdy s bývalým manželem žila v sociálním bytě.

Hana Bázlerová, anketa
——————–
Já jsem se odstěhovala a nějak jsem zapomněla vrátit klíče, takže vlastně za osm let mi narostl za nájem dluh 800 000. Plus teď ještě něco doplácím. Pak chodily další a další. Pak jsem šla do insolvence, celkovej dluh jsme měli 1 100 000. Teď jsem vlastně na nemocenské, protože jsem pracovala a zjistili mi, že mám vlastně Laydenskou mutaci, že vlastně trpím na plicní embolie a mám vlastně nemocný srdce.

moderátor
——————–
A dnes je tak celá rodina odkázaná na podporu sociálních služeb.

Markéta Strolová, sociální pracovnice, Charita Polička
——————–
Většinou řešíme například finance, finanční rozpočet, výchovu a vzdělávání dětí, často řešíme i materiální pomoc.

moderátor
——————–
Podobných případů v Česku přibývá. Lidé častěji překračují hranici chudoby a obracejí se na neziskové organizace nebo charitu, kde hledají pomoc. Jenže podle organizací hrozí, že za dva roky na provoz těchto služeb nebudou peníze.

Klára ŠIMÁČKOVÁ LAURENČÍKOVÁ, vládní zmocněnkyně pro lidská práva
——————–
Minulá vláda Andreje Babiše rozhodla o tom, že z evropského sociálního fondu bude převedeno 10 % financí, jednalo se částku 6,7 miliardy korun, do tzv. fondu soudržnosti. Tehdy se proti tomu kroku a rozhodnutí negativně vymezoval Senát a také jej vlastně kriticky vnímala Evropská komise, nakonec tedy Evropská komise k tomuto kroku dala svůj souhlas s podmínkou, že pakliže se zhorší nějaké sociální problémy v České republice, tak dojde ke zpětnému převodu těch 10 %.

Iva Kuchyňková, manažer pro sociální oblast
——————–
My potřebujeme, abychom pro roky 2026 až 2028 navrátili 10 % zpět do evropských sociálních fondů tak, aby mohly pomáhat i v tomto období, a to z fondu soudržnosti nebo například z vládního rozpočtu, případně z jiných fondů, kde se finanční prostředky nečerpají. Je to opravdu na vládě. Ale my potřebujeme, abychom zajistili pomoc těm potřebným. My očekáváme, že se 7. 5. rozhodne K5.

moderátor
——————–
Na téma vracení peněz do evropských sociálních fondů ale dosud na jednání vlády nepadla ani zmínka.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
Se o tom jednalo i na národní stálé konferenci, což je orgán, kterému předsedá Ministerstvo místního rozvoje, a došlo i k hlasování, doporučení a toto tam neprošlo. Takže v tuto chvíli vlastně není žádný posun.

Iva Kuchyňková, manažer pro sociální oblast
——————–
Pokud prostě to rozhodnutí budeme oddalovat, pak ani v dalších fondech nezůstanou volné prostředky a nebude možné tento převod učinit.

moderátor
——————–
V ohrožení se tak mohou ocitnout tisícovky lidí, kteří nedostanou sociální pomoc v tíživé životní situaci. Problémem je také nedostatek peněz pro některé dluhové poradny. Nicméně politici slibují, že se k tématu dostanou.

Marian Jurečka, ministr práce a sociáních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já o to budu usilovat, budu to chtít otevřít na některé z příštích jednání K5, už jsme toto téma projednávali i se zástupci nevládních neziskových organizací společně s panem premiérem na podzim loňského roku, tam padl příslib, že to opravdu jako vládní koalice znovu projdeme, zvážíme tuto věc, protože opravdu nám ve financování, řekněme, těch oblastí sociálních chybí rozhodnutím předchozí vlády zhruba 11 miliard korun. Já budu usilovat o to, abychom vedli debatu, jestli celou částku, nebo aspoň její část navrátit.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
Já na ty apely zvenčí slyším a nejenom s neziskovým sektorem. Je tam celá řada dalších oblastí, kde skutečně ty peníze by byly potřeba, ať je to silnější podpora sociální práci, práce i s lidmi, kteří tady jsou kvůli válce na Ukrajině.

Klára ŠIMÁČKOVÁ LAURENČÍKOVÁ, vládní zmocněnkyně pro lidská práva
——————–
Já si proto myslím, že ta původní vlastně alokace by se do fondu sociálního měla pokud možno navrátit, abychom skutečně mohli dát tu důležitou injekci těm poskytovatelům sociálních služeb.

moderátor
——————–
Neziskovým organizacím v tuto chvíli nezbývá než doufat, že politické sliby nezůstanou viset ve vzduchu.

1 komentář

  1. Dobrý den.
    Viděl jsem „Vaši“ reportáž v pořadu „Střepiny.“
    Jsem pronajímatel bytu a troufám říct, že mohlo dojít k nekalým praktikám ze strany pronajímatele bytu. Pokud byt pronajímatel nadále pronajímal během těch osmi let co jste „neodevzdala klíče od bytu,“ pak mu nevznikla žádná škoda z Vaši strany.
    Nadále Vás pravděpodobně neinformoval že jste byt oficiálně nepředala a že Vám nadále účtuje nájemné!
    Nevím co máte napsané v nájemní smlouvě, ale určitě bych se zkusil poradit s právníkem jestli pronajímatel oprávněně po Vás žádá nájemné když jste už tam léta nebydleli.
    Doufám, že se věci pro Vás brzy obrátí k lepšímu.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.