Neziskovým organizacím chybí peníze

Vyškov – Zastupitelé jim schválili přes půl milionu na sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, necelého půl milionu na sociálně aktivizační služby pro seniory a lidi se zdravotním postižením a zhruba tři sta tisíc na sociální rehabilitaci. Ani to však podle ředitelky vyškovského sdružení Piafa, které se stará o zdravotně postižené a sociálně znevýhodněné, Jany Podrápské nestačí. Na další dotace z kraje a státu totiž čekají až do dubna. A tak nemají pomalu ani na výplaty.
Peníze z města mají jasně daný účel. Půjdou na provoz, tedy na nájmy a platy. „Všechny čtyři aktivizační a preventivní služby jsou pro klienty zdarma. Výdaje by měly z dotací pokrýt město, kraj a stát. Ale nedostáváme v součtu tolik, kolik bychom potřebovali, celkově pokryjí zhruba šedesát až sedmdesát procent nákladů. Zákon o sociálních službách je jedna věc, realita trochu jiná,“ zmínila Podrápská.
Na rozdíl od organizací, které mají třeba pečovatelské služby zpoplatněné klientem, se tak prý musí daleko víc ohánět, aby peníze sehnali. „I proto nabízíme fakultativní služby, jako je hiporehabilitace, kterými trochu rozpočet dokrýváme. Jinak je to ale o hledání sponzorů,“ podotkla ředitelka. První čtvrtletí bývá podle ní hodně špatné, peníze totiž přijdou až po schválení krajského a státního rozpočtu a až vše projde veškerou legislativou. „Musíme si tak peníze půjčovat. Což je u bank skoro nemožné, takže po kamarádech a známých. Sponzoři většinou přispívají až v pololetí,“ sdělila Podrápská.

Letos by se však neziskovým organizacím zaměřeným na sociální služby mělo po letech trochu ulevit.
Alespoň to slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí. To vzkazuje, že letos poprvé budou dotace na sociální služby krajům vyplacené už v průběhu ledna. „Ministerstvo financí začalo respektovat náš požadavek a změnilo zákon tak, abychom mohli peníze poslat hned na začátku roku. Situace, kdy jednotliví provozovatelé sociálních služeb dostávali peníze až v dubnu či květnu, byla naprosto neúnosná,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.
Nyní tak bude záležet na rychlosti krajů. Toho si je vědomá i Podrápská. „Záleží, jak rychle dokáže kraj peníze přerozdělit. Pokud ale dotace získáme skutečně ještě v lednu, hodně si oddechneme. Byl by to výsledek celoroční práce roku 2016 všech ředitelů neziskovek a Asociace poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedla ředitelka Piafy. Diskutujte na www. vyskovskydenik.cz

„Situace, kdy poskytovatelé dostávali peníze v dubnu, byla neúnosná.“ ministryně Michaela Marksová

ALENA GRYCOVÁ
Vyškovské noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.