Kolik hodin mohu pracovat, když jsem v ID 2. stupně?

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos

Zajímalo by mne, co znamená, když posudkový lékař napíše, že „posuzovaný je schopen po vzniku invalidity II stupně vykonávat soustavnou výdělečnou činnost jen s podstatně menšími nároky na tělesné schopnosti“. Odpovídá poradna invArena….

 

DOTAZ: Zajímalo by mne, co znamená, když posudkový lékař napíše, že „posuzovaný je schopen po vzniku invalidity II stupně vykonávat soustavnou výdělečnou činnost jen s podstatně menšími nároky na tělesné schopnosti“.  Z tohoto vyjádření jsme se nedozvěděli ani kolik hodin denně mohu pracovat. Je toto nějak omezeno ?

ODPOVĚĎ:
Bohužel musíme uvést, že neexistuje žádná metodika, která by jasně stanovovala, co citované vyjádření posudkového lékaře vlastně přesně znamená, respektive nikde není stanoveno, co můžete ve druhém stupni ID dělat.

Požádali jsme o konkrétnější vysvětlení celé problematiky předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásu: „Pokud je občanovi přiznán ID I. nebo II. stupně, neměl by vykonávat to zaměstnání, které vykonával před přiznáním ID. Měl by vykonávat zaměstnání, které neklade takové nároky na jeho organismus z hlediska jeho zdravotního stavu. Není však omezena délka zaměstnání, to znamená, že příjemce ID I. a II. stupně může pracovat na plný úvazek. Předpokládá se však, že intenzita práce není tak náročná jako v předchozím zaměstnání.“

Je tedy jasné, že počet pracovních hodin omezený není. Dalo by se však říci, že co se týče práce, kterou může handicapovaný vykonávat, je situace velice nejasná. Je totiž klidně možné, že už před přiznáním druhého stupně invalidního důchodu postižený nevykonával žádné fyzicky či psychicky náročné činnosti, pouze se zhoršil jeho zdravotní stav. V takovém případě bez pochyby nemá žádný důvod něco na svém zaměstnání měnit.

Obecnost vyjádření posudkového lékaře souvisí s tím, že zdravotní stav a fyzickou a psychickou náročnost konkrétního zaměstnání je třeba u každého individuálně posoudit. Proto lze doporučit v případě nejasností či problémů konzultovat adekvátní pracovní zatížení v konkrétní pracovní pozici s lékařem (závodním, praktickým, pracovním nebo posudkovým).

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos

14 komentářů

  1. Dobrý den není to trochu nefér vůči lidem, kteŕí by invalidní důchod potřebovali musí pracovat a důchodce s plným invalidním důchodem může pracovat 8 hodin?

  2. Dobrý den, jsou zde položeny otázky, ale odpovědi nejsou. Zajímá mne totéž, co:
    Iveta Novackova napsal:

    8.11.2016 (9.56)

    Dobrý den mám dotaz byl mě přiznam ID2 , mam trvale postižení, ten ID2 mam až do starobniho duchodu . Ma otazka cini mohu si přivydelat a na kolik hodin mohu pracovat dekuji.
    ****
    Pochopila jsem, že výše výdělku roli nehraje, ale může člověk s ID2 pracovat třeba i 48 hodin týdně ?

  3. Dobry den mam in.duchod 1.stupne ted se mi zhorsil stav budu mit dlouhodobou nemocenskou pracuji na 6hodin na pracovni smlouvu mam zadat 2.stupen nebo to ma nechat jak to je dekuji alca

  4. Dobrý den,
    Po rakovině v remisi mi byl snížen invalidní důchod na 2.stupeň. Při 3.st. jsem chodila 4x až 5x do měsíce na brigádu. Mám také vážne psychické problémy (paranoidní schizofrenie, porucha osobnosti,depresivní syndrom).Podala jsem námitku proti rozhodnutí, kde mi posudkova lékařka řekla, ať si najdu práci na 4 hodiny denně.Nyní jsem registrovaná na úřadu práce a budu žádat o podporu.Po těchto 5ti měsících jsem se chtěla vrátit do práce, kam jsem chodila půl roku před nemoci.Ja se však ptám mohu pracovat na částečný úvazek, pobírat inv.důchod 2.st.a nebýt přitom nemuset být v registru na uchazečů o zaměstnání? Někde jsem našla informaci, že si mohu vydělat jen 8tis.hrubeho,co je na tom pravdy?Děkuji za odpověď. Na plný úvazek pracovat nemohu,jelikož chodím každý den na rehabilitace a navíc docházím 2x do týdne do neziskové organizace pro psychicky nemocné.Do tohoto dotazu nezahrnuji podružné zdravotní problémy jako nedostatek vit.D,železa,hořčíku,kyseliny listove,hemoroidy 1.st.a myomy v deloze.

  5. dobry den pracuji na plny uvázek s dobou neurčito …
    ted mi doktorka dala doporučení na předčasní duchod
    tak mě zajimá jak to bude dál v Zaměstaní …děkuji

  6. Dobrý den mám dotaz mám bratra ,který je nesvéprávný nemá občanku invalidní důchod 3 stupně pobírá několik let bydlí v chráněným bydlení a přesto chodí do práce na dvě směny jak je možný a ptám na otázku že takový člověk vůbec muže vykonávat takovou práci když je nesvéprávný kde je psaný že je to jeho povinnost a zároveň dojíždí mimo chráněný bydlení několik kilometru odpolední směna ho vystavuje určitýmu riziku jelikož jezdí sám budu ráda když se vyjádříte a napíšete mi jestli můj bratr by takovou práci a podmínky neměl vykonávat děkuji

  7. Dobrý den,
    prosím o vysvětlení. Po pracovním úraze mi byla provedena amputace pod kolenem, nyní jsem byl u posudkové kde mi bylo sděleno že mi dává 1. stupeň invalidity a druhy následující den mi přišel dopis posudek o invaliditě proti kterému se nelze odvolat a vněm stojí. Posuzovaný je schopen vykonávat soustavnou výdělečnou činnost jen s podstatně menšími nároky na tělesné schopnosti. Jestli jsem to správně pochopil tak to znamená že můžu dále vykonávat své předchozí zaměstnaní ? Byl jsem zaměstnán jako zámečník a domnívám se že je to nesmysl.
    Předem děkují za vysvětlení.

  8. dobrý den,mam invalidní důchod 2 stupně,podnikám,ale neplatím si nemocenskou,chteli mě dát celý důchod,ale prý neplatím marodění tak na to nemám nárok,mám začít platit nemocenskou

  9. U soukromníka je málem nemožné získat práci s ID 1a2 st. Mají strach, že budete pořád na nemocenské. A stát se v nabízení práce pro tyto lidi vůbec neangažuje, prostě bezvýchodná situace. Můj zaměstnavatel ( Arcelormittal ) mně po třech letech od moji nemoci propustil, ikdyž jsem pracoval na částečný úvazek a nemarodil (mám RS). Takže všem hodně štěstí :-)

    • Prosím mám podezření na RS jak se vám to začlo projevovat.Ja některé věci zvládám hůř hlavně co se týče práce rukou.Ma cenu zadat nebo zajímat se vůbec o důchod?Děkuji mísa

      • Dobrý den, mám RSM a dostala jsem invalidní důchod 1.stupně a po roce 2.stupeň, určitě si zažádejte o inval.důchod.

  10. Dobrý den mám dotaz byl mě přiznam ID2 , mam trvale postižení, ten ID2 mam až do starobniho duchodu . Ma otazka cini mohu si přivydelat a na kolik hodin mohu pracovat dekuji

  11. vydělávat se při důchodu může neomezeně,
    při práci za tzv. mimořádných podmínek, které jsou spíše individuální. Obecně to znamená práci na částečný úvazek, při invaliditě 3.st, na třetinu úvazku,
    což není jednoduché sehnat,
    řešením je podnikat, ale většina lidí s důchodem na to není. Pokud by člověk s i.důchodem vydělával dlouhodobě na plný úvazek např 50tis.Kč/měs, k čemu by ho potřeboval?
    Důchod se přiděluje obvykle z důvodu, kdy člověk není schopen ze zdravotních důvodů naplno vykonávat běžné zaměstnání, nebo jen za mimořádných podmínek.
    Raději bych se živila smyslupnou prací, ve svém oboru, , přestože jsem soběstačná, mi to zdravotní stav neumožňuje, na své osobní záležitosti potřebuji mnohem více času a nezvládám zjednodušeně řečeno tak velkou zátěž jako zdraví lidé. Většinou jsem si přivydělávala na částečný úvazek, prací odpovídající a přizpůsobené mému aktuálnímu zdravotnímu stavu. V posledních letech se mi nedaří na krátký úvazek najít seriozního zaměstnavatele, narážím na samé podvody, nebo projekty, kterými vydělávat nelze. Přesto se nevzdávám, když spadnu, zase vstanu a snažím se jít dál. Aspoň dobrovolně něco udělat ve prospěch těch, kdo
    jsou na tom relativně ještě hůř a pak mi je líp.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.