Počítačový expert hubne s konopím a léčí si jím srdce

ilustrační foto: Flickr.com

Před časem Jiřího Přibáně bolela záda tak silně, že, jak on sám říká, „lezl po čtyřech“. Verdikt lékařů byl nemilosrdný: Na takto opotřebenou páteř doporučili jedině operaci. Muže napadlo, že si zkusí vyrobit mast z konopí….

„K mému údivu bylo za pár týdnů po trápení a podobně jsem zažehnal i bolesti kloubů. Postupně mě ohromilo, jak široké léčebné účinky konopí má,“ popisuje pětapadesátiletý expert na informační technologie z Prahy. Kvitoval, že byl loni schválen zákon o legalizaci konopí k léčebným účelům. „Když jsem však zjistil, že v lékárnách konopný lék stále chybí, mastičky a tinktury si vyrábím dál sám. Vycházím z osvědčených bylinkářských postupů,“ přiznává.

Jednou ho například na chalupě kousla kočka a rána se zanítila. Když přiložil pár lístků konopí a ruku si zavázal, do rána bylo po problému. Lékaři mu také zjistili cukrovku. Jakmile k lékům přidal několik kapek tinktury, podařilo se mu snížit hladinu cukru v krvi. Stejným způsobem se prý za tři týdny zbavil srdeční arytmie a zhubl ze 110 na 78 kilogramů, a to aniž ubral na jídle.

„Ta rostlinka se zbytečně démonizuje. Ti, co mluví o placebu či sugesci, by si to měli taky vyzkoušet. Já nejsem žádný feťák ani vyznavač alternativní medicíny, ale přece nemůže být náhoda, že konopí zafungovalo hned na několik mých neduhů,“ argumentuje Přibáň. Bez okolků přiznává, že pár rostlin pěstuje na chalupě.

Podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, jehož úřad se na vzniku zákona podílel, bychom měli jednou provždy konopí k léčebným účelům oddělit od nesporných rizik, které drogy znamenají zejména pro mladé lidi.

„Zákon od letoška umožňuje konopí jako léčivo pěstovat i u nás. A SÚKL má vytipovat firmu, která by ho podle standardů ministerstva zemědělství pěstovala. Když to nezprůchodníme, lidé budou ještě více sázet na domácí výrobu,“ varuje Vobořil.

redakčně kráceno, celý článek v Mladá fronta Dnes

Ivana Karásková
http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.