Trpíte méně známou nemocí a nemáte ID? Boj za přiznání trvá léta

ilustrační foto: PhotoRack.net

Lidé s méně známými nemocemi nemají v následujících letech moc šancí, že by mohli získat invalidní důchod. Seznam, kde jsou uvedeny míry snížení pracovní schopnosti k jednotlivým chorobám, se totiž aktualizuje většinou až po mnoha letech. Poslední aktualizace byla po čtrnácti.

V minulých týdnech nás naši čtenáři upozornili na neblahou situaci lidí trpících fibromyalgií. I když naši čtenáři mají významně sníženou kvalitu života, zvládají pracovat maximálně čtyři hodiny za den a pak už jsou fyzicky vyčerpaní, nemají téměř žádné šance na získání alespoň prvního stupně invalidního důchodu. A podobných onemocnění je jistě více.

Vyhláška, která stanovuje míru poklesu pracovní schopnosti důležitou pro přiznání ID, se totiž aktualizuje vždy až v případě, že je velice neaktuální a neodráží medicínské poznatky současné doby. Nedílnou součástí je také otevřenost ke změnám u vládnoucích stran v Parlamentu ČR, pracovníků MPSV, lékařských organizací a samozřejmě nic se nestane bez zájmu veřejnosti.

Člen Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Miroslav Opálka nám sdělil, že se danou problematikou poslanci nezabývají. Prý je to v kompetenci MPSV a odborné veřejnosti. Na MPSV se však v současné době problematice také nejspíše nevěnují, protože nám nepodali žádné vyjádření, které by řešilo situaci.

„Když docházelo ke změnám ve způsobu hodnocení zdravotního stavu, bylo řečeno, že ČR bude vycházet z mezinárodních zkušeností a systém bude otevřen potřebným změnám, vycházejícím z úrovně lékařské vědy (diagnózy, nové léky či zdravotní pomůcky apod.). Z toho mi vyplývá, že pokud odborníci tento problém uznají za zřetele hodný, bude každá nová nemoc doplněna do příslušných norem,“ dodává Miroslav Opálka.

Pro úplnost si uveďme, že k poslední aktualizaci vyhlášky došlo v roce 2009 a bylo to po čtrnácti letech. Pokud tedy nedojde k nějakému tlaku odborné veřejnosti, jen těžko se dá očekávat, že by v současné dekádě mohlo dojít ke změnám.

Jak se při zařazení nemoci na seznam postupuje?

JUDr. Zdeněk Žižka, specialista na zdravotnickou problematiku v NRZP ČR, podrobně popisuje celý postup:

„Pokud se mám vyjádřit ke způsobu, jak by, podle mého názoru, bylo možné vzácná onemocnění prosadit a zařadit do nové vyhlášky, tak tento postup je vždy, u všech diagnóz, přibližně stejný. To znamená, že nejspíš začíná přesným popsáním všech příznaků diagnózy takovým způsobem, aby byla přesně odlišena a nebylo ji možno zaměnit s jinou diagnózou. Poté pokračuje statistickým sběrem dat o četnosti výskytu uvedené diagnózy na celém území ČR za určité období. Tato data samozřejmě sbírá odborná lékařská společnost, pokud pro léčení uvedené nemoci existuje, od jednotlivých ošetřujících lékařů, ale lze je získat asi i od zdravotních pojišťoven. Následně je nutné, aby odborná lékařská společnost, která se na léčení příslušné diagnózy specializuje, nebo sdružuje pacienty léčené na tuto diagnózu, spolu s jinými, podobnými diagnózami, prostřednictvím svého předsedy, či dalších představitelů a členů začala vyvíjet tlak na MPSV ČR, aby tato nemoc byla nově do vyhlášky zařazena. Zde je nutno zdůraznit, že se musí jednat o odbornou lékařskou společnost, reprezentovanou lékaři – specialisty v oboru. Nikoli o občanské sdružení, či spolek, nebo jinou formu občanské aktivity. Pokud se odborníkům podaří správně vyargumentovat potřebu zařazení této nové diagnózy do vyhlášky, objeví se poté v její nejbližší novelizaci. Tato doba, než se celý uvedený proces podaří uskutečnit, může být ovšem velmi dlouhá.“

Jiří Marek
invArena

3 komentáře

  1. Mám nemoc již 13 let a nic se neděje, souhlasím s tím, že poživatelé ID mají důchod přiznaný, jezdí na dovolené, pijí, kouří, nepobývají u lékaře, nebo v nemocnici tolik času co my. My nejsme kolikrát schopni ani vstát z postele, nehledě na to, že se přidávají další zdravotní problémy a hlavně, když stárneme, je to složitější- né, že je to pořád stejné !!!

    Přála bych nám aspoň malou úlevu ID I. stupně!!!
    Není to pravé řešení, ale aspoň něco !!!

  2. Moc děkujeme, že se o to zajímáte!!

    Onemocnění je vyčerpávající a omezující. Přišel jsem o práci a nemohu najít žádnou, protože mne vyčerpá jen procházka po ulici, kterou doprovází bolesti.

    Prosím, zajímejte se o nás dál. Není nás totiž málo!!

    Horní Slavkov

  3. Nejprve musím vyseknout velikánskou poklonu panu Jiřímu Markovi za zájem o přehlíženou Dg fibromyalgie.
    Opravdu si toho velice vážím, neboť dosud jsem se setkávala spíš de skutečností, že je lepší, ani se k této Dg nehlásit. Alespoň podle reakcí některých lékařů, bohužel především revizních lékařů posudkové služby,kteří tuto Dg považují za projev hysterických a líných ženských. To znamená, že by to pacientovi víc uškodilo než pomohlo.
    Bohužel i já patřím k těm, kteří pro trvalé velké bolesti nemohu vykonávat žádnou práci, ale na plný ID nedosáhnu. „Naštěstí“ trpím také středně těžkým úzkostně depresivním syndromem, takže jsem s odřenýma ušima dosáhla na 1.stupeŇ ID.
    Bohužel musím potvrdit, že pro lidi trpící FM je jediným možným způsobem, jak dosáhnout alespoň částečného ID, nechat se psychiatrizovat.
    Většina z nás má i další zdravotní problémy, které však jednotlivě nejsou tak závažné, aby vydaly na přiznání alespoň částečné finanční pomoci v nouzi formou dávek ID.
    Jak autor píše, dosáhnout přehodnocení vyhlášky stanovující % míru snížení pracovní schopnosti je v současné době utopie.
    Už jen proto, že u fibromyalgie prozatím neexistuje objektivní, vědecky doložená diagnostika. Přestože FM vykazuje opakovaně u pacientů shodné příznaky, současné poznatky vědy ještě nedokážou tuto chorobu objektivně prokázat.

    V roce 2010 vešla v platnost novela zákona Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení

    Zde došlo k mnoha významným změnám. Jednou z významných změn bylo posuzování zdrav. stavu pro účely ID.
    Podle předchozí právní normy byl pacient posuzován tak, že pokud se u něj vyskytlo současně více diagnóz, bylo jejich % hodnocení sčítáno, takže bylo snadnější na určitý stupeň ID dosáhnout. V současně platném zákoně tak tomu však není. Pro účely hodnocení snížení pracovní schopnosti je vybrána pouze jediná-tzv hlavní diagnóza. Vyhláška umožňuje přihlédnout k dalším Dg a navýšit tak % ohodnocení max o 10%. Ze zkušeností vlastních i ostatních známých fibromyalgiků, k tomu dochází velmi výjimečně.

    Mám-li být upřímná,na počátku nemoci byla pro mne představa, že budu žádat o invalidní důchod, velmi frustrující. Stále jsem doufala, že potíže vymizí a budu zdravá a výkonná jako dříve.
    Ovšem zázrak se nekonal a každým rokem se přidávají nové a nové potíže provázené mučivými a vysilujícími bolestmi. Takže představa uzdravení mne opustila.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.