Kurzy sebeobrany pro nevidomé

Kurzy sebeobrany pro nevidomé konečně zde, pro pořádání těchto kurzů se rozhodlo středisko Teiresias s Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity.

Česká televize – reportáž

Přibývá nevidomých, které někdo okradl nebo napadl. Středisko Teiresias společně s Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity se proto rozhodlo začít pro ně pořádat kurzy sebeobrany.

Takhle vypadá napadení z pohledu zdravého člověka. A takhle ho vnímá Vítek Jirásek. Od svých dvanácti let po úrazu hlavy nevidomý. Na kurz sebeobrany ho dovedly špatné zkušenosti.

Vítek JIRÁSEK, :
Ta poslední se týkala v tramvaji, kdy za mnou seděl chlap. Já jsem chtěl otevřít okýnko, protože jsem chtěl do tramvaje pustit čerstvý vzduch. A v okamžiku, kdy jsem vztahoval ruku k tomu okýnku, tak on mě začal srážet, nadávat mi.

Doufá, že se stejně jako dalších šest nevidomých z kurzu naučí něco užitečného.

Jan OUTLÝ, lektor bojových umění:
Ten úvod je strašně důležitý, to sebeobrana, sebe, abyste si uvědomili sami sebe, protože ne každý člověk se brání.

Po hodině teorie tři hodiny praxe a nejen pro Vítka Jiráska a ostatních sedm nevidomých. Učí se i jejich instruktoři, studenti fakulty sportovních studií.

Jitka ČIHOUNKOVÁ, lektorka, Fakulta sportovních studií, MU:
Naším hlavním cílem je vytvořit metodiku, jak pracovat s lidmi se zrakovým postižením právě v kurzech sebeobrany.

Andrea STRAKOVÁ, mluvčí, Policie ČR Jihomoravského kraje:
Co se týká statistických čísel napadení nevidomých, případně jinak tělesně postižených lidí, tak bohužel neevidujeme. Můžu však říct, že co se týká trestné činnosti páchané na těchto osobách, tak je to možná obdobné jako u seniorů. Nevidomí lidé, případně jinak handicapovaní se většinou stávají obětí kapsářů.

 Vítek Jirásek doufá, že se už bránit nebude muset. Kurzem si posiluje sebevědomí.

Vítek JIRÁSEK, :
Já myslím, že je to super, že se tady určitě něco naučím.

Ve velkém chtějí kurzy lektoři z Masarykovy univerzity spustit po prázdninách. Nejen pro nevidomé, ale taky pro vozíčkáře

 

ČT 24

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.