Celý život pomáhá, teď potřebuje pomoci

Marcela Rebernaková poslední roky života zasvětila pomoci ostatním. Díky znalosti autismu a zákonů pomohla desítkám lidí. Nakonec potřebuje pomoc ona sama.

TV Barrandov – reportáž

Bojuje se smrtelnou nemocí a bojí se o budoucnost své těžce postiženého syna Erika. Sama už se o něj nedokáže postarat a tak hrozí, že ho bude muset dát do ústavu.

První rána přišla před osmi lety. Vytouženému synovi byly dva roky a lékaři mu diagnostikovali těžkou formu autismu. To ale Marcelu nezlomilo. Vzdala se práce u divadla a svůj život zasvětila péči o syna a také pomoci ostatním matkám, které vychovávají autisty. Před dvěma lety ale přišla druhá rána. Lékaři jí diagnostikovali rakovinu.

Marcela REBERNAKOVÁ
Nejde se mi tam lehko, protože cítím, že to nebude lehké období, ale jsem ráda, že ta možnost léčby je.

redaktorka:
Jenže chemoterapie nezabraly a z úst lékaře si vyslechla ten nejhorší ortel.

REBERNAKOVÁ :
Lékař v podstatě ukončil léčbu s tím, že oficiální medicína pro mě už nemá prostředky a že si mám jít uspořádat svoje věci.

redaktorka:
Spoléhá nyní na dostatek odpočinku a také přátele, kteří jí se vším pomáhají.

REBERNAKOVÁ:
Já vůbec nevěřím v to, že by nějaká šance nebyla.

redaktorka:
Nejdůležitější pro ni stále zůstává syn Erik a to, aby neskončil v ústavu. Nemá totiž už dost sil, aby péči o něj zvládla sama. Kamarádky proto uspořádaly sbírku.

Monika REJSKOVÁ, kamarádka:
Snažíme se nasbírat co nejvíc, aby její syn Erik mohl zůstat s maminkou doma. Peněz bude potřeba hodně, protože asistence je velmi drahá, minimální částka je tisíc korun na den.

redaktorka:
Kromě hlídání je třeba aby Erikovi někdo vařil a také ho vozil do vzdělávacího střediska a zpět.

REBERNAKOVÁ:
Jsem strašně ráda, že mám okolo sebe přátele, kteří v tak těžkou chvíli mě věnují jakoukoliv pozornost.

redaktorka:
Marcela zatím odmítá boj s časem vzdát. Věří, že se jí s pomocí lidí podaří desetiletého handicapovaného syna aspoň na nějaký čas zabezpečit. To je teď její největší starost.

4 komentáře

  1. Dobrý den,

    ráda bych pomáhala. Mám vystudovanou specku v Hradci Králové a ráda bych paní Marcela ráda pomohla – mohla bych být u ní jako jejich osobní asistentka – bez peněz, bez čehokoli!! Stačilo by mi, abych měla kde přespat. Nedostala sem se na školu, nečekám žádné finanční ohodnocení ani nic takového.
    Pokud můžete, dejte paní Marcele mou e.mailovou adresu!
    Děkuji Eva

  2. Pošlete mně email, nebo adresu na paní Marcelu Rebernakovou. Rád bych pomohl, ale potřebuji vědět více o jejím onemocnění. Zabývám se alternativní medicinou osum let a spolupracuji s v této oblasti s velmi dobrým a ověřeným léčitelem. Netvrdím, že vyléčím rakovinu, ale u mých pacientů se rakovina zmenšila, některé metastazy zmizely, dá se říct, že se nemoc zastavila natolik, že pacienti mohou zatím dále žít bez vážných potíží. Pokud paní Rebernaková už nebere chmoterapii a jinou tzv. školní medicínu je nejvyšší čas se pokusit o alternativní léčbu. Pokud by se nejednalo o vysoké finanční částky jsem ochoten částečně i finančně vypomoci. Mám jedinou podmínku- odmítám jakoukoliv medializaci. V případě nedodržení této pomnínky okamžitě přeruším spolupráci.

    MUDr. Krobath Karel

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.