Polovina Čechů potřebuje zhubnout. Nové léky jsou už na obzoru

ilustrační foto: Flickr

V Česku jsou více než dva miliony obézních lidí. Přitom někteří lékaři u nás si stěžují, že jim chybí moderní léky, které jsou například v Americe běžné.

 

reportáž tv Prima

Působí přímo na mozek a dokáží prý potlačit pocit hladu. Pacientům by prý mohly boj s nadváhou velmi usnadnit.

V České republice trpí v současné době nadváhou nebo obezitou celých 55 % populace. Patří mezi ně i Jiří Hlaváč, který s kily navíc bojuje už více než dva roky. Kvůli stresu v práci, kde jako vedoucí pekárny musel řešit problémy svých kolegů, se začal přejídat, až se jeho váha dostala na 196 kilogramů. Že svůj životní styl musí změnit, si uvědomil, až když ho jeho zdravotní stav málem stál život.

Jiří HLAVÁČ, pacient: Jsem zkolaboval se srdcem a to už bylo dost vážný.

Jenže i přes veškeré odhodlání a pevnou vůli může být ovládnutí svých chutí docela oříšek.

Jiří HLAVÁČ, pacient:Největší dřina je zkrátka to vydržet pochopitelně, a pokud je ten pocit hladu, tak ho nějak překonat.

Štěpán SVAČINA, přednosta III. interní kliniky VFN:Část populace zajídá stres. .. je to protistresové působení nebo protidepresivní působení jídla.

Petr SUCHARDA, primář III. interní kliniky VFN: Nedokážeme odolat velké nabídce chutných pokrmů, které máme, na to, jak málo se pohybujeme.

A právě v tom by velkému množství obézních lidí mohly pomoci léky, které působí přímo na mozek a snižují tak chuť k jídlu. Jenže právě tento typ léků v Česku už téměř pět let není k dostání.

Petr SUCHARDA, primář III. interní kliniky VFN: Antiobezitika v České republice nemáme už v podstatě nějakých pět let a to účinné antiobezitikum Meridia, které jsme používali, bylo staženo pro nežádoucí účinky kardiovaskulární.

Jinde ve světě tomu tak ale není. Ve Spojených státech se v současnosti prodává hned několik nově schválených léků, které dokáží regulovat přejídání. Aby se objevily i na českém trhu, musí je nejdřív schválit Evropská unie. Podle smělých odhadů by u nás mohly být k dostání během jednoho roku.

Štěpán SVAČINA, přednosta III. interní kliniky VFN: Každopádně je paradoxní, že jedete do Spojených států na kongres a tam vidíte obrovský stánek těchto firem a uvidíte obrovskou aktivitu, protože ta země si uvědomuje, že obezita je problém.

A tak dnes u nás lékařům nezbývá nic jiného než na psychiku pacienta působit slovně.

Prima FTV

foto: Flickr

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.