Vozíčkáři se nešetří

vozíčkáři box

Vozíčkář, který nezná překážky – to je Štěpán Beneš. Od čtrnácti let je na vozíku a i přes své neurologické onemocnění, při kterém mu postupně slábne svalstvo a přidávají se deformace, si užívá života naplno.

tv Barrandov

Už deset let reprezentuje naši republiku v curligu a v posledním roce se navíc začal intenzivně věnovat boxu.

Box vozíčkářů – to není sci-fi, ale realita. První tréninky u nás má na svědomí Tereza Krejbychová, která s vozíčkáři pracovala už na atletických oválech. Skupina handicapovaných boxerů se pořád zvětšuje. Jedním z přírůstků je právě i Štěpán Beneš.

Štěpán BENEŠ, handicapovaný boxer: Přišel jsem na první trénink zhruba před rokem a půl, původně jsme se přišli podívat, ale hned jsme byli zatažený do akce a od tý doby už nás to nepustilo.

A box vozíčkářů rozhodně není žádný slabý odvar, naopak.

Tereza KREJBYCHOVÁ, trenérka handicapovaných boxerů:Vozíčkáři boxují zboku, to znamená nejdou k sobě, každý má svojí stranu, na který je silnější, to si během tréninku vyzkouší.

Štěpán BENEŠ, handicapovaný boxer: My teda nemáme žádný jaksi váhový třídy, jako v normálním boxu, ale snažíme se to spárovat nějak, aby to odpovídalo podle toho postižení, takže se nestane, že by šel vyloženě slabej kluk proti někomu silnýmu, takže to nebezpečí je menší.

Vozíčkáři se během zápasu s vozíkem nepohybují, nemají tedy ani chvilku na oddych a ani trochu se nešetří.

Štěpán BENEŠ, handicapovaný boxer: V tom není žádná zášť, to je prostě sport a sranda, něco na sebe vymyslet, trochu si to užít.

Štěpán Beneš se připravuje na první oficiální zápas proti svému týmovému kolegovi Štěpánu Hykovi. Boxovat se bude na akci orchestru The Tap Tap. Moderátor akce Láďa Angelovič společně s kapelníkem Šimonem Ornestem se přišli podívat na jejich poslední tvrdý trénink.

Kdo bude šampionem v prvním ostrém zápasu, to uvidíme už v pátek, kdy si to Štěpánové rozdají pod Nuselským mostem na akci Pojď dál.

tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.