Sociálním podnikům v Praze se daří. Neustále vznikají další

Vězni, ženy v tísni či duševně nemocní. Stále více znevýhodněných lidí dostává šanci uplatnit se na trhu práce. A další podniky brzy přibudou.

Sociální družstvo Střecha. Tak se jmenuje nový podnik, který by měl vzniknout na podzim. „Jsme parta kamarádů, chceme vytvořit veganské bistro, kde minimálně 40 procent zaměstnanců budou lidé bez domova či po výkonu trestu,“ popsal jeden z iniciátorů Filip Hausknecht.

Projekt navíc přinese alternativní prostor, kde se uplatní jiný pohled na soukromé vlastnictví. „Ukážeme, že družstevní vlastnictví je lepší. Každý bude mít stejný podíl, který je neodkupitelný, každý bude mít stejné slovo,“ vysvětlil Hausknecht.

ŽENY BEZ DOMOVA MAJÍ ÚSPĚCH

Novinky také chystá i před nedávnem otevřené bistro, které zaměstnává ženy bez domova. „Nyní máme jednu barmanku, dvě kuchařky a jednu pomocnou sílu. Plánujeme ale určitě tým rozšiřovat,“ uvedla manažerka jídelny Tatiana Konrádová.

Ohlasy zákazníků i zaměstnanců za dva měsíce provozu jsou pozitivní. „Už jsme si vytvořili stálou klientelu. Zájem je hlavně během poledne, lidé si zvykli chodit na naše polední menu,“ popsala Konrádová.

Dalším krokem je vytvoření komunitního centra. To by mohlo v Praze 5 vzniknout během letoška. Nebude tam chybět promítání, diskuse a jiný kulturní program.

Ženy bez domova ale rozhodně nejsou jediným projektem, kterému se daří. Přibližně rok pražskými ulicemi brázdí i Bloudící kavárna. Také v ní obsluhují osoby bez přístřeší.

Tichá kavárna, kde pracují neslyšící, byla tak populární, že v metropoli od loňska provozuje hned dvě pobočky.

UŽ 20 LET POMÁHAJÍ SCHIZOFRENIKŮM

Do oslav se včera pustila kavárna a zároveň hudební klub sídlící v parku na Pankráci. Už dvacet let zaměstnává Café Na půl cesty duševně nemocné. Za dobu jejího působení tam pracovalo 689 lidí, z nichž 90 procent má diagnostikovanou schizofrenii. O tom, že tréninkový program prostřednictvím práce v pohostinství má smysl, hovoří nejen odborníci, ale i bývalí klienti. Zpět do života se tak například úspěšně zapojila Kateřina. Ta totiž propůjčila svůj příběh výstavě, která dvacetileté oslavy provází.

„Na kavárně se mi nejvíc líbí, že nekončí zdmi, ale že se promítá do celého přilehlého parku,“ popsala. Kateřině se po absolvování podařilo dostudovat vysokou školu a momentálně pracuje jako novinářka, lektorka angličtiny a konzultantka v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Klienti v kavárně pracují obvykle rok. „Momentálně tu je 15 lidí za barem a tři pracují ve skladu, kapacita není úplně vyčerpaná,“ popsal vedoucí Jan Kratochvíl. Po skončení kurzu se přesunou do jedné ze spřízněných provozoven, vrátí se do školy nebo se standardně uplatní na trhu práce.

JANA KAŠPAROVÁ
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.