Projekt Zkoleduj se ve Žďáře bodoval, zrakově postiženým dětem pomůže 120 tisíc korun

Divadlo bylo při charitativním večeru doslova přeplněné

Žďár nad Sázavou – Městské divadlo ve Žďáře nad Sázavou v sobotu večer doslova praskalo ve švech. Návštěvníci obsadili všechna sedadla, mnozí další postávali a posedávali, kde se dalo. Charitativní koncert Zkoleduj se, který zorganizoval herec Petr Vaněk a jeho přátelé ve spolupráci se studenty žďárského gymnázia, přilákal davy lidí.

A akce měla velký úspěch – společnými silami se totiž povedlo vybrat nečekanou částku – přibližně šedesát tisíc korun. Tento obnos navíc přislíbila zdvojnásobit Nadace Divoké husy. Zhruba sto dvacet tisíc korun poputuje Středisku rané péče Brno, jehož detašované pracoviště ve Žďáře nad Sázavou poskytuje pomoc rodinám se zrakově postiženými dětmi po celé Vysočině. „Fascinuje mě, že se ze žďárského divadla stal na jeden večer takový Woodstock. Divadlo bylo naplněné, vlastně ne – přeplněné, atmosféra výborná. Z tohoto večera jsem nadšený nejen já, ale i ostatní účinkující,“ vyznal se Petr Vaněk, divadelní i filmový herec, rodák ze Žďáru a také zakladatel spolku Surikati, který za projektem Zkoleduj se stojí.

Koncert nabídl klasické i neznámé koledy v netradičním pojetí. Do několika z nich byli zapojeni právě žďárští gymnazisté, které si tým Petra Vaňka pro spolupráci zvolil. Ti trénovali a aktivně koncert připravovali už od září. „Celkem se do akce zapojilo zhruba třicet studentů z různých tříd vyššího gymnázia. Byli jsme rozděleni na tři týmy. Jeden se věnoval tréninku na pěveckou část, další se staral o organizační záležitosti a třetí vyráběl věci, které se v rámci koncertu prodávaly,“ vysvětlila gymnazistka Alžběta Slámová z organizační skupiny.

Studentům se ještě před konáním akce povedlo od sponzorů získat pro ranou péči 22 tisíc korun. Dalších přibližně 36 tisíc korun se vybralo na dobrovolném vstupném, zhruba tři tisícovky pak prodejem výtvorů výtvarné „sekce“ gymnazistů a týmu Zkoleduj se. Výsledná částka je pro ranou péči výraznou finanční injekcí.

„Jsme opravdu překvapeni, takový úspěch jsme nečekali. Děkujeme studentům gymnázia, že se do toho s takovým nadšením vrhli, sháněli sponzory, oslovovali firmy, trénovali, vyráběli, pekli cukroví… Prostě dělali vše pro to, aby byla akce co nejúspěšnější a vybralo se co nejvíc peněz,“ vyjádřila se Karla Němcová, vedoucí Střediska rané péče Brno.

Dle jejích slov je také velmi důležité, že se o rané péči nyní může dozvědět více lidí. „Tato bezplatná sociální služba funguje už více než pětadvacet let, ale stále moc není v povědomí lidí, a to bohužel ani těch, do jejichž rodiny se zrakově postižené dítě narodilo,“ popsala Karla Němcová s tím, že v současné době je v péči žďárského detašovaného pracoviště pětadvacet klientů, přičemž péče o jednu rodinu vyjde ročně na přibližně pětačtyřicet tisíc korun. Za vybrané finance budou mimo jiné pořízeny nové pomůcky, které napomohou rozvoji a stimulaci zraku postižených dětí.

Návštěvníci však nebyli nadšeni pouze výsledkem charitativní akce. „Musím říct, že jsem něco takového opravdu nečekala. Přišla jsem podpořit dobrou věc, ale nakonec jsem vděčná i za skvělou vánoční náladu, kterou si odtud odnáším. Při některých písničkách jsem se od srdce zasmála, při jiných mě opravdu mrazilo a měla jsem slzy v očích,“ vyznala se Marie Havelková ze Žďáru nad Sázavou. „Byl to opravdu úžasný kulturní zážitek,“ potvrdila i Karla Němcová.

Žďárský koncert Zkoleduj se není v letošním roce poslední. Petra Vaňka a jeho přátele čekají ještě další tři vystoupení. 7. prosince zazpívá sestava v Ostravě, 16. a 21. prosince pak v Praze.

„Nakonec jsme museli v Praze přidat i druhý koncert, ten první se vyprodal. Myslím, že jsme s akcemi tohoto typu uhodili hřebík na hlavičku a objevili něco zajímavého. Díky spolupráci se školami se mohou i sami studenti rozvíjet, naučit se nové věci, přestat se stydět před publikem, zlepšit vzájemnou spolupráci a hlavně se i víc poznat mezi sebou,“ dodal Petr Vaněk.

JANA NEDĚLKOVÁ
Jihlavský deník
http://www.jihlavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.