KONFRONTACE/GENERACE: Luděk Staněk a Holka z Letné o klimatické úzkosti, bydlení pod mostem a rasistických vtipech  

Tereza Koubková

 DVTV 

„Za našich mladých let“, to je věta, kterou každý člověk ve svém životě, předpokládám, slyšel a nejspíš ji nebo dříve nebo později v nějaké obměně řekne i sám. Mezigenerační konflikt a škatulkování jednotlivých generací je staré jako lidstvo samo. Jaký mají na sebe generace Z a současní padesátníci názor? Chybí starším lidem sebereflexe a jsou ti mladší chodící uzlíčci nervů? Publicista, scenárista a moderátor Luděk Staněk a influencerka Tereza Koubková přijali pozvání do DVTV. Oběma dobrý den.

Terezo, chtěla byste, aby vám bylo teď dvakrát tolik, než vám je?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Asi si myslím, že mám čas na to si prožít těch následujících 25 let.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Není tam nic, co byste jako chtěla jako zjistit, nebo že byste záviděla těm…

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Určitě závidím všechny ty zkušenosti a tu moudrost, která je s tím nějakým způsobem spojená, protože pro mě to znamená, že mám všechny ty chyby a omyly před sebou, ale zároveň se na ně těším. Myslím si, že si je člověk musí prožít, že je nestačí vědět. Povídám si hodně s mýma rodičema na to, abych je věděla a nestačí mi to, abych je nedělala sama, takže…

moderátor DVTV
——————–
Vy byste to chtěl opačně, Luďku, že byste chtěl, aby vám bylo 25?

Luděk STANĚK,
——————–
Výběrově samozřejmě, chtěl bych.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Myslím tím sakum prásk.

Luděk STANĚK,
——————–
To asi ne, to asi ne, ale jako vybral bych si. Určitě bych chtěl víc testosteronu, lepší metabolismus, víc vlasů, takový ty základní věci, ale na druhou stranu to zkušenost je vlastně docela zábavná, že v jednu chvíli vlastně máte dojem, že už jako vám to začíná pomalu docházet, a to je vlastně na tomhle věku docela fajn.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
K tomu se ještě dostaneme. Zajímalo by mě, jestli máte pocit, že ta jako o 25 let mladší generace to má teď lehčí, než jste to měl vy, když vám bylo 25.

Luděk STANĚK,
——————–
Lehčí určitě ne, má to jiný rozhodně, ale tady je potřeba říct, že naše generace specificky v Čechách a ta naše generace, to znamená, budeme říkat Husákovy děti nebo sedmdesátkový děti, tak vlastně to měla absolutně ještě specifický tím, že tam byl ten komunismus rozdělený tím rokem 89 a spoustu dalších věcí, takže my jsme taková jako dost…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Specifický znamená co?

Luděk STANĚK,
——————–
Že tam bylo několik zlomů, že tam vlastně nebylo to lineární, byly tam opravdu jako dramatický sociální změny, kulturní změny, který vlastně někoho zastihly a tam už pak rozhodovalo fakt to, jestli vás to zastihne, když je vám 15 a ještě jako nic nestíháte, nebo když je vám 18 a už jako trošku něco pobíráte.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Mě by vlastně zajímalo, jestli, když se díváte na tuhle generaci, já jsem tady trošku v konfliktu zájmů, ale budu se snažit to moderovat, na tuhle generaci a jako sem tam je slyšet, že vlastně ta generace, která dospívala v devadesátých letech, takže to měla vlastně poměrně jednoduchý, protože ke všemu přišla napůl jako slepý k houslím. To by mě zajímalo, jestli si to myslíte podobně.

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
Ty jo, to si asi nemyslím, že to měla jednoduchý. Měla to v nějakých aspektech jednoduchý. Ta bytová situace, ta ale taky úplně třeba nebyla úplně jednoduchá, jako že o tom se třeba bavíme nejvíc, když srovnáváme ty dvě doby, ale ta bytová situace jako taky pro vás znamenalo, že jste museli do svatby bydlet u svých rodičů čtyři prostě v nějakým 1+kk a potom se čekalo v nějakém pořadníku na byt. Dneska prostě jdeme a chceme byt a prostě víme, že nějaký seženeme. Ten byt je strašnej, je to náročný si ho jako najít.

Luděk STANĚK,
——————–
A je drahý.

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
Je za extrémní peníze a víme, že si nemůžeme dovolit hypotéku, což je jako problém, že tehdy to jako vlastně šlo, ty devadesátky v tom byly takový divoký docela, ale jinak jsou to dvě nesrovnatelný situace, že jako na obou je něco jednoduchý a něco těžký, ale úplně jako něco jinýho, takže se to nedá moc srovnat.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Teď budu dělat jenom čárky, k čemu se chci vrátit. K bydlení se rozhodně chci vrátit. Mě by zajímalo, jestli se flákáte?

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
Jak v čem. Myslím si, že z našeho pohledu ne, ale je otázka, s čím se to srovnává, protože asi se flákáme oproti tomu, jaký byly představy kdysi třeba o práci nebo takhle, tak vlastně tehdy se jako lidi museli podstatně víc snažit. Zároveň to snažit třeba znamenalo, že se chodilo do Kolbenky, kde se můj táta naučil hrát šachy, protože většinou během směny nedělali nic jiného než to, že hráli šachy. Takže jako taky otázka třeba jako srovnávání tady těch věcí, ale rozhodně máme touhu mít volnější ty dny pracovní hodně.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Vy jste se flákal, Luďku?

Luděk STANĚK,
——————–
Já jsem…

Martin Veselovský, DVTV
——————–
Kolem 20, 25.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To bylo právě v takový tý době, kdy bylo příliš mnoho impulsů potom v těch devadesátých letech, kdy jste opravdu musel nabírat, jako vlastně všechno bylo úplně nový, každá situace vlastně byla úplně jako neznámá pro kohokoliv, takže jste se vlastně neflákal, spíš jste se snažil nějakým způsobem zorientovat. Ale já jsem velkej příznivec flákání, respektive jsem jeho velkej, velkej propagátor, protože si myslím, že já jsem skutečně ještě byl částečně chycenej tou dobou, o který se tady mluví, že vlastně jako do tý práce vlastně musíte chodit, je to takovej ten vymezenej čas na práci a ten vymezený čas pro sebe nebo na to osobní volno. A vlastně si myslím, že ten mix, ke kterýmu teďko jako dochází, je vlastně jako hrozně zdravej a já jsem vlastně hrozně rád, to je jedna z věcí, já jsem hrozně rád, že jsem se to teďko jako na starý kolena naučil dělat. Já jsem byl vždycky hrozně nervózní, že jsem třeba v jednu hodinu odpoledne jsem jako vlastně, když jsem nic nedělal, tak jsem si říkal, já vlastně se asi jako flákám.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To znamená, že když je někde jako v debatě ve veřejném prostoru jako slyšet od někoho, jako vaší nebo naší generace, že jako ti mladí se vlastně o něco víc možná flákají než někdo, kdo prostě tehdy, ať už chodil do Kolbenky se naučit dá šachy nebo stavěl firmu nebo jako cokoliv, co si vzpomenu prostě, jako mantrou tehdy prostě asi bylo prostě pracovat od nevidím do nevidím prostě, aby to mělo nějaké výsledky, tak jako s tím moc nesouzníte?

Luděk STANĚK,
——————–
Jako asi je rozdíl se flákat, když jako na to máte čas a když na to máte prostředky a když jste vlastně jako soustředěnej na to dělat věc, která vás opravdu baví, o který jste stoprocentně přesvědčenej, že jako je to ono. Což si myslím, že vlastně v těch devadesátkách pro tu moji generaci najednou pro spoustu lidí se tyhlety věci objevily. Jako objevily se takový ty, jako našel jste najednou věc, o který jste předtím nevěděl, že existuje, začala vás strašně bavit a vrhnul jste se do ní jako a dal jste jí 100 procent času, ať už to bylo budování firmy, nebo ať už to bylo prostě ježdění s kapelou nebo jako každý to měl nějak. Ale to si myslím, že vlastně dnešní mladí, a já teda jako říkám předem, že vlastně nejsem příznivec tady toho jako „dnešní mladí a dnešní staří“, ale vlastně, že spousta lidí mladší generace to má tak, že si vlastně ráda hopsá z těch jednotlivých věcí, zkouší, co je baví atd., což vlastně my jsme neměli, protože nebylo tolik vjemů, nebylo tolik jako možností si vybírat, že jo. Vy jste našel jednu věc, byl jste rád, že jste jí našel, měl jste dojem, že to je ona a šel jste po ní. Ale dneska vlastně je taková ta tendence jako zkoušet si tohle, jestli mě to bude bavit, a když mě to nebude bavit, tak budu dělat tohleto, což samozřejmě jako v některých lidech může evokovat jako dojem, že ti lidi vlastně jako nic moc nedělají, protože tak jenom jako zkoušejí, co je baví.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Co si o tom myslíte?

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
No, já souhlasím s tou částí, že jako skáčeme. Já třeba skáču hrozně moc a vlastně mě to strašně baví. Přijde mi to skvělý, že máme tu možnost právě nezůstávat u těch věcí, který nám třeba už nedávají tolik, protože těch pracovních příležitostí nebo jakýchkoliv, ale tak ta práce je taková jako nejzásadnější, je na trhu tak hrozně moc, že budou vždycky zaplněný a pro nás to znamená, že si vlastně můžeme vybírat, co nám zrovna aktuálně dává smysl.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jenom, pardon, úplně technická. Vy jste nikdy necítila jako strach z toho, že nebudete mít práci?

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
Ježíš, jasně, že jo, ale ne asi takovej, jako že rozhodně si myslím, že je to nesrovnatelný, protože jsem… Já třeba jsem vždycky ten strach cítila, ale měla jsem to zase tak, že jsem měla vždycky víc prací najednou, že jsem si vždycky držela jako dva nějaký směry, protože mě bavily, a poté, když jako jeden mi přestal dávat smysl, tak jsem ho opustila většinou s nějakým jako těžkým srdcem, protože právě jsem měla ten jako stres, takový to, jakože co dělám a prostě jako, že je to nějaká změna, přicházím o nějakou stabilitu, ale vždycky jsem tam měla ty zadní vrátka. To si nemyslím, že je vyloženě typický, to je spíš taková jakože nebo jako spoustu lidí to tak má, ale vím, že v tady tom jsem taková, že spíše neznám stopku, takže kvůli tomu jsem to měla jako takhle. Ale jinak obecně řečeno, tak určitě skáčeme víc a určitě nás to děsí, ale vždycky víme, že se jako něco najde, vždycky víme, že tam jsou na nějaký zadní vrátka.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To je strašně zajímavý, protože každá generace má nějaký neurózy, že jo, takový ty, ve kterých vyrůstáte a který vám jako vlastně to okolí nějak dává a vlastně naše neuróza, jedna z takových těch klasických neuróz naše byla nezaměstnanost, že nebudete mít práci, že to bude vlastně, jako že…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Proto jsem se na to ptal, a to mě jako zajímalo, jestli tam byl ten strach z toho, že nebude práce.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Že to je vlastně, já, když si na to vzpomenu, tak to ještě, když jste vyrůstal za komunismu, tak to bylo, že to vás strašili, že na Západě prostě jako lidi nemají práce a všichni žijou na ulicích a potom v devadesátých letech vlastně v tom chaosu, tak si vlastně říkali, jako musíš si něco najít, protože jako na tebe nic nezbyde, jako si to všichni nějak jako všechno rozeberou a na tebe nezůstane nic, takže vlastně mně to přijde taky docela zajímavý, že vlastně jako se ty neurózy, že každá ta generace zjevně nějakou má, ale jako že tam není vůbec strach vlastně jako pro mě fascinující, i když asi pochopitelný.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
No, a pak ještě další věc, Terezo, která vlastně s tím trochu souvisí, a to je jako průzkumy o zhoršujícím se duševním zdraví mladých lidí, klimatická úzkost, úzkost ze zvyšujících se nákladů na bydlení, kterou můžeme jako vtělit do věty „jako neumím si představit, že budu mít někdy jednou svůj vlastní byt, neřkuli dům“ atd. To jsou všechno, předpokládám, témata, jako, která se vás týkají.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Extrémně.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A zajímá mě, jestli dokážete dohlédnout toho, že minimálně z nějakých reakcí na mých sociálních sítích a vůbec na sociálních sítích témata jako klimatická úzkost jsou pro generaci, jako je třeba Luděk Staněk, jako něco poměrně obtížně pochopitelného.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Zrovna to klima, pro mě jako klima je takový hlavní téma, protože to bylo moje studijní i pracovní nasměřování a vlastně i to moje influencerství na začátku taky, jako že dělala jsem popularizaci vědy a věnuju se právě těm enviro-tématům, takže tady to je takový pro mě jako hluboce procítěný. Myslím si, že je to hluboce procítěný asi pro všechny z naší generace, i když pro nějaký samozřejmě méně, protože moc se zajímat tady ty věci je taky svým způsobem jako luxus možností, protože to taky jako není to všední problém, který by musel nutně vnímat každý, i když se každýho týká, takže to asi neřeší jako nutně úplně všichni. Ale abych se dostala k tomu vlastně nějakýmu rozdělení… Nebo já jsem ze začátku vlastně nevěděla, na co přesně se ptáte.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Já jsem rád, že jste se k tomu dostala.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, já jsem začala s takovým monologem a teď mi došlo, že jsem v úzkých, že nevím, kam to směřovat dál.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Super praxe, teda super praxe. Ne, jako to sousloví klimatický žal nebo klimatická úzkost, tak a teď jako mluvím vlastně ze svojí vlastní zkušenosti, aniž bych chtěl sedět tady na jedné straně vedle Luďka Staňka, že to je do nějaké míry obtížně pochopitelné pro lidi, dejme tomu, 50 plus. Alespoň pro některé z nich. Že někdo může něčím takovým opravdu vlastně trpět, může ho to sužovat a může to prostě mít jako extrémně velký vliv na jeho život. Tak jestli si tohle dokážete představit?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, já si spíš myslím, že to je v podstatě až otázka na pana Luďka, protože já moc nechápu jako – nebo ne, že bych to nechápala, ale vlastně nevím, kde se tam přesně ztrácí to napojení na ten problém, protože to je problém, který se týká jako nás obou nebo všech úplně a my to prociťujeme hodně kvůli tomu, že je to teďka hodně řešený, protože samozřejmě se to nějakým způsobem zhoršuje a musíme to řešit a je to pro nás přesně kvůli tomu velký téma.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To znamená, ta otázka je jako, kde se ztratilo to pochopení případné k tomu, jako čemu se říká klimatická úzkost?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Hm. Nebo jaké emoce to ve vás vyvolává?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Myslím si, že… no, ve mně to vyvolává… Je to problém, kterej si já nebo spousta lidí z mé generace možná jako uvědomujeme, ale zároveň pro není tak palčivej v tom smyslu, že to máte jako s hudbou, prostě jako nejdůležitější jsou věci, který jste slyšeli do 30 let a ty už pak jako vlastně s váma jdou pořád. A vlastně pro nás, který vyrůstali, zase jako naše neurózy byly vlastně jiný… Naše neuróza bylo to, že všichni zhyneme v jaderný apokalypse, která jako naprosto neodvratně nastane při prostě souboji atomových bomb mezi Spojenýma státama a Sovětským svazem, tak my vlastně jsme asi v tomhle tom jako, nevím, jestli to slovo je otrlejší nebo cyničtější nebo tak, ale prostě naše, myslím, že neuóza naší generace bylo spíš tohle. My jsme jako byli přesvědčený, že ten svět tak jako tak skončí a vlastně nějak nás to asi jako mírně, mírně vlastně zcyničtělo. Další věc je, že my jsme těma věcma prošli. Já si pamatuju, když se řešila ozonová díra, všichni jsme vyhazovali ledničky, teď to nezlehčuju to, ale prostě jako a ozonová díra už jako je zase dobrá a problém je jinde. Netvrdím, že není v žádném případě, ale na druhou stranu to, že vás to vlastně jako dneska bombarduje úplně všude, že opravdu každý den, speciálně tuhle zimu a minulou zimu a tohle léto a minulé léto slyšíte, jak je to zase jako o stupeň teplejší a vlastně jako, že ta planeta prostě shoří, ale vlastně na to koukáte si a říkáte si, „no, tak jako až někdo vymyslí, co s tím, tak já se jako přidám“, ale jako ten komplex, ten problém je vlastně, teď už budu mluvit úplně za sebe, ten problém je vlastně tak komplexní, že už vlastně jako moje generace asi už úplně neví, jak se jako k tomu postavit, jako jestli třídění už asi není dost, jako vyhodit auto, je to ještě, nebo ne? Udělat ho za elektrický, ale teď se budete hádat s někým, jestli zase lithio baterie a tak, že vlastně ten problém je tak velkej, že vlastně jako vy ho nejste schopnej vlastně jako nějak, jak jste používala to slovo, procítit? No, procítit asi. Takhle.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Rozumíte tomuhle?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, já z toho cejtím takovou vlastně pochopitelnou rezignovanost a vlastně mi to strašně připomíná, když jsem se právě o tady těch věcech bavila s tátou, tak on mi to vysvětloval tak, že mladý lidi se cítí vždycky jako nejvíc jako naštvaný a cítí nejvíc takovou tu nutnost měnit ten svět kolem nich a vlastně starší lidi jsou ti stejní mladí lidi, který přesně cítili tu nutnost a dělali ty změny a byli jako agresivní v té společnosti – teďka ne stylem agresivní, ale třeba politicky agresivní nebo tak, jako že právě nějaký reformy v čemkoliv – a že pak s tím věkem, vy jste to nazval otrlost, přesně jako to, když ty témata řešíte neustále a teďka žijete asi dlouhodobě nějakým způsobem v tom strachu, kterej pak zjistíte, že vlastně se nikam zásadně nevyvíjí a že vám to ten život třeba nezměnilo natolik, jak jste se obávali, tak potom ve chvíli, kdy si na to právě zvyknete, tak vás to asi jako nerozhodí, když pak znovu se něco řeší nebo tak, protože si říkáte…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No, ono už pak tam se stane i to, že vlastně čím je člověk starší, a teď si uvědomuju, jak zním, jo…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako starší člověk.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Jako starší, že vlastně ty věci chcete řešit, máte tendenci je řešit víc racionálně, možná některý lidi nebo aspoň já. A vlastně si říkáte, tak jako opravdu, co je teda to řešení, že jo, teďko říkáte…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Já vím, ale to racionální je co? Že čas svého příjmu dáte na, já nevím, organizaci, která se stará o, teď nevím…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No a jako otázka je: je to dost? Teď jsem poslouchal podcast, když jsem šel sem do studia, kde říkali, že nejvíc rostoucí firma na poli retailu je čínský obchod z fast fashion módou, a já jsem o tom přemýšlel, jak jsem šel sem, bylo to téma tý diskuze, já si říkám, ale kdo kupuje jako fast fashion? Tak všichni jsme viděli ty hrozný věci, který jako ty hromady toho oblečení v tý Africe prostě, kam se to vozí potom, co to lidi nosej třikrát, ale jako já jsem říkal, a kdo kupuje jako teda fast fashion věci? Jako starý lidi asi moc ne, že jo. A tím nechci jako říkat, že za ty věci můžou mladý lidi, ale chci říct, že jako ten problém je vlastně jako tak komplexní vlastně, že jako se opravdu stává neuchopitelnej jako.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A to znamená, že se na ně rezignuje?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
V podstatě v jednu chvíli ano. V jednu chvíli pokud je prostě problém, jako pokud stojíte před problémem, o kterém víte, že ho nedokážete mentálně nějakým způsobem jako vzít, zpracovat a pochopit, tak prostě řeknete „no, tak já nechám mladý, ať si to nějak vyřeší a já se když tak přidám“.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Tak jestli můžu ještě, otázka, která vlastně jako plyne minimálně z pozorování sociálních sítí a nejenom jich, ale i veřejného prostoru, jsou z vašeho pohledu jako mladší lidé, ta mladší generace jsou přecitlivělí?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Dobrá otázka. Já si myslím, že to tak může vypadat, možná to tak i je a asi se jim nedá v tomhle tom prostředí divit, protože si myslím, že jako když žijete, když jste generace, která žije se sociálníma sítěma v podstatě od jako velice útlýho věku, tak si myslím, že to na vás zanechá nějakou jako stopu. A myslím, že ta stopa, když se sociálníma sítěma začnete jako příliš brzy, asi nebude úplně jako dobrá, že na to jsou výzkumy, že jo, ve Spojených státech, teďko někde jsem četl nějakou statistiku, že před 20 lety nejvíc mladých lidí násilnou smrtí umíralo při autonehodách, teď jsou to sebevraždy, jako že reálně prostě ten problém tam asi nějak jako je, mladý lidi jsou hodně jako, nevím, jestli přecitlivělí, to bych asi neřekl, ale jsou hodně jako citliví, jsou hodně jako vnitřně rozvrkočený, řeknu, teď mě nenapadlo lepší slovo.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A ty sociální sítě jsou, já myslím, jako na začátku tohohle?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já myslím, že sociální sítě jsou určitě někde na začátku toho problému.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Terezo, váš názor na tuhle věc?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Když se vrátím na začátku k tý otázce, tak ano, myslím si, že jsme citlivější rozhodně, protože máme tu možnost bejt. A myslím si, že je v tom vlastně jako velká krása do určité míry, protože ta citlivost je vlastně nějaká obezřetnost a vnímavost, a to jsou strašně dobrý vlastnosti. Ale samozřejmě to není jenom na ty pozitivní věci a ne jenom na ty pozitivní výsledky, takže je to přesně, bavíme se i o nějakých těch psychických problémech, který rozhodně vnímáme generačně jinak, víc to prožíváme, víc se v nich jako šťouráme, což za mě, já si myslím, že takhle je to správně, ale samozřejmě, jakmile se v něčem začnete víc šťourat, tak je to jako větší práce, a to je velmi náročný a ne každý se k tý práci dostane, takže prostě jako spousta rozšťourání jenom, ale…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jinými slovy, vlastně ta generace jako, kterou tady reprezentuje Luděk Staněk, jako není odhodlaná k tomu tu práci na sobě odvézt?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Já si spíš myslím, že k tomu nebyli vedení a že nebyli vedení k tomu rozebírat sebe a svoje emoce. Byly učení spíš ty emoce jako rychle zpracovat a jít dál, ale taky se můžeme bavit o tom, co to znamená zpracovat. Pro nás, pro naši generaci, zpracovat emoce znamená jít doopravdy, prostě vyřešit do posledního puntíku, najít, kde jako začala, co jí spustilo tehdy a co ji může spouštět dál a prostě naučit se s ní pracovat tak, aby se třeba už neopakovala nebo vědět, jak ji zvládat. Pro lidi z dřívější generace to znamenalo spíše jako rozdejchat to a jít dál a snažit se k tomu už nevracet zpátky a vlastně jako vytěsnit to.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Přesně tak a nechat se překvapit potom v nějakej okamžik, kdy to vyleze.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Právě.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Rozumím. A pak mám ještě jednu, máme připraveny pro vás takové dva bloky rychlootázek a ještě než se k tomu prvnímu bloku dostaneme, tak mám tady jednu citaci spisovatele Michala Kašpárka, který napsal knihu o mezigeneračních vztazích a v ní kromě jiného říká: „Pozoruji, že se hodně mužům v mém okolí někdy kolem 45, 50 cosi stane. Nějak se ztratí. Na sociálních sítích začnou nějak moc řešit pohlaví a už s nimi není taková zábava jako vždycky. Nevím, co se děje a jak tomu předejít. Řekl jsem si, že je možná poslední chvíle o takovém muži napsat, dokud se to samé nestane mně.“ To jsou slova Michala Kašpárka. Zajímalo by mě, jestli pro vás na sociálních sítích je jako pětačtyřicetiletý padesátiletý bílý muž jako rozpoznatelný, jako jestli je to svého druhu jako jiný druh?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Občas jo, protože takhle, jako že když je to ten typ člověka, který má potřebu se vyjadřovat, to znamená, když jako dokážete ho v těch komentářích najít. Je to typ lidí, kteří mají nějaké určité názory, ale to je právě to, že jsem schopná to právě ukázat prstem a poznat, že je to ten člověk, ale protože vždycky ten, kdo se vyjadřuje, tak je tady ten člověk, že jako ten zbytek lidí, který třeba by nebyli tolik slyšet na těch sociálních sítích, tak jako tam třeba taky je, ale vlastně nezapadá do té škatulky, kterou si tady teďka představujeme, ale jenom se neozve. Takže možná, kdyby tam byl nějakej, kterej by se ozval, ale ne s tím typickým názorem, tak bych to nerozeznala.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A pak by mě zajímalo, Luďku, jestli vy se ztrácíte, když půjdu pod textu Michala Kašpárka?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Spíš než slovo ztrácet bych použil výraz, nevím, stane se vám a je to spíš problém sociálních sítí, že vlastně, když se vstoupíte do nějaký debaty, neřeším, jestli chytře, hloupě nebo neomaleně nebo jinak a dostanete se pod tlak tý druhý skupiny, tak se stane to, že vás to zažene do nějakýho kouta, že jo. Takový to typický, že když vám všichni začnou říkat, že jste starý, bílej, tlustej a jste úplně k ničemu, tak vy v jednu chvíli prostě, když to slyšíte několikrát, řeknete „fajn, jo, jsem a já vám ukážu, jak vypadá starej, tlustej, nasranej bílej chlap“ a vlastně převezmete tu roli, kterou vám to okolí vlastně jako, nechci říkat, vnutilo, ale nějak jako vybralo v těch debatách, v těch opravdu vypjatých sociálních debatách. A myslím si, že tohle to, pardon jenom, že vlastně ta Kašpárková citace, která se snažila nějak ten problém pojmenovat, tak si myslím, že vlastně reaguje hodně na tohle, že vlastně v jednu chvíli vy se prostě…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To je vlastně vlídný pohled na věc, protože ten vlídný pohled jako dává nějaký konflikt, na základě kterého se potom jako vynoří ten naštvanej bílej muž, ale takhle to mnohdy není, protože jako oni, tam jich je spousta takových, aspoň teda z mojí zkušenosti, kteří asi pravděpodobně neprošli tím, o čem mluvíte, jako že byli zahnáni do kouta. To vypadá, a teď jdu jako s textem Michala Kašpárka, jako kdyby prostě jako s pětačtyřicátým rokem věku přicházelo jako něco, co potom jako v tý kebuli to prostě mění.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To si nemyslím, respektive mně to v 45 jako nic jsem nepozoroval, že by se něco dramaticky změnilo jako, ale já byl jako naštvanej vlastně jako trošku pořád. U mě to není jako žádný radikální ten, ale dokážu si představit, že tohle to se děje, že vlastně jako v jednu chvíli, protože těch 45, 50 koneckonců v životě muže je to těžké období, zjistíte, že většina, většina vašeho života už je pryč, jako už síla odchází, už toho tolik nestihnete a začnete se opravdu, jako rozhlídnete se kolem sebe a když se kolem sebe rozhlídnete na sociálních sítí v nějakou nevhodnou chvíli, tak můžete dojít k pocitu, že vlastně jako jste prohrál celý život a pak už se s těma lidma jako tam jenom sekáte, no.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No počkat, než přeskočíme na další, mě vlastně teďka jenom napadlo, jestli se to neváže zpátky k těm emocím, který jsme řešili, protože vy jste vybral konkrétně muže a vybral jste muže z té…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To jsem já narýsoval jakoby ten půdorys, že to je muž, který se blíží k padesátce.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To vám narýsoval Kašpárek.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Nebo tak. Ano.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Když jsme řešili to generační zpracovávání emocí, tak na muže je obecně dávanej trošičku větší nátlak držet se pohromadě a neprojevovat tolik ty emoce. Dneska už se to naštěstí mění, ale dřív to v tom bylo jako v tady tom hodně vychováváno. A tím pádem, jak jsme se bavili, no jak vy jste sám zmiňoval, že jako je to v pohodě, dokud to pak zničehonic jako nevyplave, tak jestli náhodou ten čtyřicátý pátej rok života není přesně třeba takovýto období, kdy najednou třeba se něco může stát, že ty věci začnou vyplavávat a teďka je tam právě spousta takových těch jako nevyřešených emocí.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Nejsem psycholog, je to docela dobře možný, ale nevím.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jestli mezi tím není nějaká souvislost, protože to dneska asi nevyřešíme, ale…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Děkuju za nahození teze.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Na vaše to nebo to.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
První blok krátkých otázek. Poprosím ideálně, pokud to půjde „ano, nebo ne“, nebo nějaké super krátké odpovědi, případně se to dá rozvést. Terezo, jaká je vaše oblíbená aplikace?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Nosher.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Luďku.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Telefon, zprávy, nějakej Messenger.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Raději telefonujete, nebo píšete?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ježiš, určitě píšu.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Telefonuju anebo diktuju, ale psaní mě strašně nebaví.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jaké emoji nejčastěji používáte v konverzaci? Jsem zvědavej, jak to ukážete.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Smějící se smajlík s kloboučkem.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já jsem úplnej old school, já doteďka píšu smajlíka, takže udělám dvojtečku a potom uzavřenou závorku.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Dobře.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ano, tak starej jsem.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Terezo, z jakých zdrojů nejčastěji čerpáte zprávy?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Napříč internetem.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Luďku.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Twitter a v poslední době newslettery. Je to hodně těžký to teďko jako pochytat, ale newslettery jsou docela dobrej, docela dobrej zdroj.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Nakupujete v second handech?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Hm.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Minimálně. Mně tam nic není.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
V jaké rychlosti posloucháte podcasty?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jak kdy, jak který. Ale většinou v normální rychlosti, pouštím si je k uklízení, takže…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Anglický na 1.0, český většinou na 1.5 i víc.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Děkuju pěkně. K tomu celému vám oběma. A k tomuhle ta další otázka vlastně tak trochu k tomuhle patří, protože tady v naší redakci minimálně mezi některými členy je takový jako spor, jestli v komunikaci, když někdo píše, tak jestli tečka za tím je jako pasivně agresivní nebo není.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Záleží, na jakým je to médiu a jestli je to v nějakém chatu…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Textovka, Messenger. Messenger.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jako bez tečky to mám radši, působí to míň pasivně agresivně. Ale nevnímám to tak, jako že je to moje prvotní myšlenka, protože většinou z nějakýho důvodu jako vymizely tečky z našich konverzací, takže právě jako neukončujeme věty, vlastně neukončujeme je ničím.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako ani když napíšete větu…

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ani otazníky nepoužíváme.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Vy neukončujete ani vztahy, vy ghostujete.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
My jsme šílení úplně. Ne, to ne, to zase ne.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Tady něco probublalo, bych skoro řekl.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ne, ne. Jenomže to byla jedna z věcí, která, když jsem to nějak jako o tom přemýšlel, tak to byla jedna z věcí, který, a to jsem nevymyslel ani já, ale někde jsem to četl, že vlastně pro tuhle tu gen Z generaci, že je typický vlastně jako, že má problém s ukončováním, že vlastně jako ghosting, což je taky termín, který já jsem ještě před rokem vlastně skoro neznal, tak že vlastně, že tam je jako strašný problém, jako že prostě všechny věci jsou neukončený. Ten člověk, co to psal, já už nepamatuju, kdo to byl, tak z toho udělal takovou jako docela hezkou jako zábavně filozofickou věc, mě to jenom zaujalo.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Rozumím.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Už mlčím.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A ta tečka?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Tečka, jo, to je věc, já jsem poprvé…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Používáte tečky?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Debatu o tečkách jsem poprvé zaregistroval před třema dny na Twitteru, když ji retweetoval nějaký tady člověk, o kterém píše Michal Kašpárek s nějakým ironickým komentářem a já jsem si opravdu myslel, že je to legrace.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
No, moment, máte třináctiletého syna, pokud se nepletu.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Mám. A já si s ním skoro nepíšu. My spolu, já se s ním snažím mluvit. On mi většinou neodpovídá na vzkazy nebo napíše jedno slovo a tam je jedno, jestli tam tečka je, nebo není. Ale jako já jsem opravdu byl přesvědčený, že debata o pasivně agresivních tečkách, já jsem byl opravdu přesvědčený třeba půl hodiny, že je to vtip.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Není zjevně.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Není zjevně, ale než jsem jako opravdu pochopil, že je to jako je real.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ale na pracovišti třeba ne, jako že mezi kamarádama právě kvůli tomu, že nám z tý běžný konverzace vymizely ty tečky nebo jakýkoliv zakončování vět, tak právě najednou jí tam napsat působí strašně dramaticky, proto máme pocit, že je tam ta pasivní agrese.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ale jako, že komunikace obecně teda, jestli se u toho můžu zastavit, já nevím, jestli máme třeba hodinu ještě nebo tak…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Máme tentokrát docela dost času.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Jestli se u toho může zastavit, tak třeba komunikace je vlastně jako fascinující věc už tím, jak se strašně rychle vyvíjí. Jako mezigeneračně.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
To je hrozně hezká věta.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ne, jako myslím v mezigeneračním srovnání, že jako bavíte se člověkem, který pamatuje telefonní budky a kterej jako pamatuje telegram, jako já jsem poslal telegram.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Telegram jste neměli doma.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ne. To byl fax.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To byla pevná linka.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Počkat, je fax telegram? Ne. Taková velká bedna.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No a tady s těma lidma se dohadujeme.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ne, ale to nevadí. Jako pardon, Luďku, vy jste neměl páru o tom, že tečky se prostě nepíšou.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Každý máme své slabé a silné stránky.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ale chci se vrátit k tomu, že vlastně jako ta komunikace se strašně rychle vyvinula. Vlastně já jsem říkal, já jsem fakt tak starej, že já místo smajlíků dělám opravdu dvojtečku a jako uzavřený závorky. Já jsem tady ten typ.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Nad tím bych se zamyslel.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ale ono to stejně udělá toho smajlíka.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No, teďka už jo, ale já se teprve učím smajlíky vlastně, ale zjistil jsem, že třeba vlastně opravdu jsou strašný jako rozdíly v komunikaci i onlinový a vlastně je strašně iritující, a myslím, že ty tečky jsou jenom to, že třeba gen Z obecně nebo mladší generace má tendenci – my jsme, protože jsme byli vychovaní v takovým tom, že musíte napsat jako vlastně původně dopis, potom mail, že to musí mít nějaký začátek, nějaký konec a teď si jako píšu esemesku s někým jako mladým, to je taky důvod, proč mám nerad esemesku, a on mi tu jednu zprávu napíše ve 25 esemeskách po jednom slově. To byste je zabil! Místo toho, jako aby ten člověk řekl, jako aby napsal něco, co si opravdu myslí, tak říká „ahoj… tak jsem…“ Já říkám, tak co jsi? Dorazil? A teď jako nemůžete to přerušit, že jo, strčíte ten mobil do kapsy…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Bez ohledu na to, jako s jakým emočním jako vypětím to tady kolega Staněk jako říká, tak má pravdu, jako tohle ale děláte.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jo. A já obzvlášť.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A proč?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Já nevím, to je prostě… Já vlastně vůbec netuším.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Napište to celý do jedný věty, proboha, všem nám to ušetří spoustu práce. Vy s tím budete mít úplně stejně času. Navíc nebudete to muset odklikávat po každým tom jednom slově a já si to přečtu najednou.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ale já takhle píšu jenom jako kamarádům. Nevím, jestli jsme po dnešku kamarádi.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To se ještě uvidí. Jestli dovolíte, já bych tu debatu ještě posunul terminologicky. Zajímá mě, jaké ve vás vyvolává pocity slovo boomer?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já jsem sem chtěl přijít, my máme s kolegou Čermákem, se kterým vystupujeme jako stand-upisti, tak jsme si udělali vlastní značku Boomer Hooligan.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ano, já jsem si všiml.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Protože nám to vlastně přišlo jako roztomilý spojení dvou slov.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To znamená, že to není to urážka?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To je přesně to, jako když jste zahnaný do kouta, tak si z toho uděláte značku.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jako dárek vám to nepřineslo, takže očividně…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já jsem měl jenom, no…

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
To se tak nesmí, ne?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já vím, no.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Očividně tam chápe nějaký jako negativní podtext.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ne, ne, ale já pamatuju ještě, když dělal v Český televizi a tam, kdybyste mu to přinesli, tak by měl malér.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jinak. Děkuju.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Nezávislá televize.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No, já vím.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Boomer – má to nějaký jako urážlivý podtext?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
V češtině jo. Já bych řekla. Protože v angličtině mi to přijde, to je vyloženě jako generační označení, stejně přesně jako u nás Husákovy děti, ale v tý češtině, když se to používá takhle, tak mi přijde, že to jako mívá spíš nějaký lehce – nebo ne negativní, ale takový jako lehce posměšnej. Já to slovo nemám ráda. Je spousta lidí, který ho používají, aniž by pod tím měli ten negativní kontext. Ale nevím, je to asi člověk od člověka.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já jsem to zažil ve celým spektru, jako jednak mi tak říká syn občas a na druhou stranu mi tak jako opravdu říkají lidi na sociálních sítích, když mi chtějí nadávat, takže to použití je opravdu jako velice variabilní.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
No, a potom ještě na slova, a to je snowflake. Jaký to má pro vás jako kontext nebo spíš jako konotaci, když to někdo použije třeba na vaši adresu?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jakože rozhodně je to tak, je to mířeno negativně, je to nějakým způsobem útok na tu citlivost, ale přijde mi ve chvíli, kdy to vidím v argumentu, tak ten argument pro mě ztrácí jakoukoliv relevanci, protože vím, že ten člověk se jenom jako snaží ukázat a jako něco jako vyplivat.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
A je to typově podobný jako boomer pro tu komunikaci, dejme tomu?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, jak jsem říkala, ten boomer může mít jako různý pochopení a snowflake mi přijde vyloženě jako negativní.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já to nemám rád. Jednak proto, že si myslím jako importovaný jako z kulturních válek sem jako amerických úplně vlastně jako idiotsky. Myslím si, že používání toho slova v podstatě jako vždycky označuje člověka, který jako vlastně chce jenom vřeštět na sítích, ale ono už se to teďko používá i teď, že jako mladí říkají o starých, že jsou boommer snowflakeři nebo snowflakové a takovýhle věci, jako že už se to vrací jako ten tenisovej míček přes tu síť tam a zpátky, prostě jako že si lidi nadávají do snowflaků úplně jako vyndaně a nesmyslně, že to je takový to, že chcete říct jako „ty seš takový chudák“.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jo, a pak mě zajímá, jestli – jako rozumím, že je to komplikované, protože vás nutím jako reprezentanty jako celé generace, což je jako komplikovaný, má to svoje limity, ale přesto jste na nějaká témata přecitlivělý? Nebo jako extra citliví?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Já obecně, to je teďka otázka, jestli my dva, anebo my jako generačně.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Teď jako generačně.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Rozhodně. Já úplně extrémně, já jsem vyloženě jako přecitlivělá.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako na co?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Na všechno.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako v jakém smyslu? To vlastně nevím, co to znamená tohle.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Všechno prožívám hrozně intenzivně a nedokážu úplně stanovit tu hranici ve chvíli, kdy to ve mně vyvolá nějakou emoci. To znamená, že když třeba někde přesně útočí na něco nebo někoho, co je mně blízký, tak na to mám vlastně jako velkou niternou reakci, že prostě mám potřebu jít hnedka do tý obrany, takže v tomhle tom kontextu já třeba jsem osobně přecitlivělejší než lidé v mém okolí. Ale jinak si myslím, že ano, samozřejmě máme, a tak o tom jsme se v podstatě bavili, jako o tý citlivosti, určitě jsou témata, na který jsme citlivější, protože právě nás jako nebaví, jak se s nima pracuje a tím pádem už se takovej přesně jako… Už jste z toho unavenej a už vlastně přestáváte mít tu trpělivost s tím něco vysvětlovat.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ten start je potom rychleji.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Mě by zajímalo, jestli devadesátá léta nejsou ten jako super přecitlivělý bod někoho ve vašem nebo v našem věku, jestli to, když někdo řekne „vy jste to měl jednodušší, protože jste si rozebrali všechny byty tehdy“, tak jestli to vlastně není ten trigger, kterej to prostě odstartuje.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Těch triggerů je víc, tohle to je jeden takovej úplně klasickej. Já o tom mám celou stand-upovou jako část svýho komediálního vystoupení, kde vlastně o tom mluvím, ale myslím si, že je to jako vlastně taky úplná pitomost. Ale taková vlastně jako roztomilá. Já to vždycky říkám na příkladu, že oba dva ty tábory, ať už mladí lidi nebo ta má generace, si vlastně ty devadesátky fetišizovali úplně jako naopak, že my si říkáme, my si představujeme, jaká to byla jako skvělá doba plná prostě kulturního rozkvětu, jak jsme poslouchali ty skvělý kapely a tak, ale jako když se pak opravdu jako reálně podíváte, tak v devadesátých letech byla nejprodávanější deska celých devadesátých let Šmoulí super disco show, takže já říkám, nám se jako ulevilo, když přišli Lunetic. Takže jako vlastně ta představa jako naší nebo spoustě lidí z naší generace, jak ty devadesátky byly super, jako devadesátky za mě skončily rokem 98, kdy Michal David se vrátil prostě na Staroměstský náměstí. Ale vlastně stejně tak si myslím, že je úplně nesmyslná ta druhá jako strana, že jsme tady jako v těch devadesátých letech jako něco rozkradli nebo tak. Jako spousta lidí se nechovala dobře, ale většina nebo část těch lidí, kteří se tam tehdy jako dobře nechovali, tak už ty peníze stejně nemá, protože o ně zase jako přišla v nějaký tý… A na druhou stranu prostě jako skutečně rok 89, respektive následná hospodářská transformace bylo skutečně jedno z největších historicky přerozdělení jako kapitálu ve společnosti, což je fakt a s tím se jako těžko jako něco udělá. To jako takhle to bylo a jako asi se to v tý době dalo udělat líp nebo se to rozhodně líp neudělalo.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Teď nechci rozšťourávat ten argument, který jsem použil kolem toho bydlení, ale jako já sám jsem to slyšel mnohokrát od vaší generace, a to je „jako my si s největší pravděpodobností svůj vlastní byt jako v tomhle světě nepořídíme, ne že bysme nechtěli, ale protože na to v životě nebudeme nikdy mít, na hypotéku nedosáhneme atd. atd.“ Nevím, jak to cítíte jako vy osobně. Mám pocit, že jste se stěhovala nedávno.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Teďka zrovna, no. Proto mám ty nevyžehlený kalhoty, nemám ještě žehličku.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Přesně, jak jsem vás viděl, tak jsem si říkal, ježiš, ta má nevyžehlený kalhoty!

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Já jsem počítala s tím, že je to od pasu nahoru.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Vyšlo to.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
To mě zajímá. Za prvé, jestli to je jako vážně míněno vlastně tahle ta věta, když už padne, a pokud ano, tak jestli jste s tím smířeni, že to prostě holt takhle půjde?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Když se vrátím k první otázce, rozhodně to mířeno pravdivě, bohužel, protože jsou tady případy, pro který je to možný si tu hypotéku vzít. Ono to taky záleží hrozně moc na tom samozřejmě, kde bydlíte a jakou máte práci, protože dneska, jak jsou ty práce, že můžete dělat klidně z domova, tak lidi, kterým třeba nezáleží na tom bydlet… Právě, že už to není tak, že se musíte odstěhovat do velkýho města, abyste tam sehnali práci a že potřebujete bydlet někde jako v centru nebo poblíž tý práce, abyste nedojížděli hodinu, ale je to o tom, že v podstatě, když máte to štěstí a můžete mít práci, kde nemusíte být fyzicky přítomnej, tak se můžete odstěhovat vlastně kamkoliv. A tím pádem se jako hrozně jste nevelkej nepoměr mezi tím přesně, že třeba vyděláváte víc, ale můžete ušetřit hodně na tom nájmu, že můžete bydlet kdekoliv chcete, kde je to třeba nižší. Ale když chcete bydlet třeba, řekněme, právě v Praze a pracovat v Praze, tak je to potom o štěstí, o tom, co jste si vybral zrovna za práci, kolikrát i co jste si vybral jako za firmu, kde tu stejnou práci děláte, protože můžete dělat za 30 000 stejnou práci, co můžete dělat za 200 000 měsíčně. Takže to jako velmi se v tady tom rozevírají ty nůžky. No, ale…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ta druhá otázka zněla, jestli jste s tím smířeni.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, to já si myslím, že ne. Tak je to situace, se kterou se snažíme něco dělat, protože si říkáme, jako kam až to může zajít. Teďka jsme v situaci, kde – schválně tipněte si, kolik stojí, oba dva, kolik stojí pokoj, když se chcete teďka v Praze stěhovat, tak kolik stojí pokoj, kdybyste se stěhovali třeba jako studenti nebo tak.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Tak jako na měsíc, za kolik si můžu projmout pokoj na měsíc?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jo. Třeba někde v širším centru. Bavíme se přesně jako Vinohrady, Holešovice, Smíchov.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Za mě desítka.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Šel bych taky tím směrem, no. Řekl bych taky 10, je to nudný, ale asi stejně, no.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Tak za desítku bydlíte, pokud bydlíte v nějakým polorozpadlém studentském bytě, který se předává prostě už jako posledních 20 let a nebyla tam oprava od padesátých let. A teďka, když jsme se koukali na ceny bytů, tak za pokoj dáte mezi takovýma 13–15 tisícema. A to je docela jízda, protože co si pamatuju já, tak ještě jako před nějakýma pěti lety, tak to byla cena jako za celej byt. A teďka se to dává za pokoji v bytě, který sdílíte s několika dalšíma lidma.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Budu věřit vaší zkušenosti.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Takže samozřejmě jsou levnější, jsou i dražší. Spousta třeba studentů ze zahraničí, tak tady platí klidně 20 000 za pokoj, takže…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Rozumím. A teď by mě zajímalo, jak k tomu přistupujete vy třeba i s myšlenkou na to, že tuhle tu věc jednou bude řešit váš syn?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Tohle je složitá věc. Určitě bydlení je velkej problém speciálně v Praze, není to jenom problém Český republiky. Podobný věci, řeší mladý lidi ve Státech a jinde. Teď jsem četl nějakou zase studii, že americký mladý lidi začali utrácet za luxus, protože se rozhodli, že vlastně jako nemá smysl spořit na hypotéku ani tam. A je to věc, která se vlastně asi jako nevyřeší jinak než prostě tím, že postavíte těch bytů víc, no. Jako já nevím, jako asi jiný řešení to za mě v tuhletu chvíli jako reálně, když se na to podíváte, nemá. Nicméně problém to zjevně je. A jako řešit se nějak se nějak bude muset, no. Jako cítím bytový žal bez ironie, jako že fakt, jako že tady jsem zcela, tady jsem zcela na straně lidí, co tvrdí, že byty jsou drahé a já tvrdím, že by jich mělo být víc.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Já se právě, jestli do tady toho ještě můžu, já se toho trošičku bojím, protože to je téma právě, který mi přijde, že tou generací hejbe natolik, že to až téměř mění trošičku to politický naladění, což je strašně zvláštní vidět, protože se to hodně stupňuje i jako v těch posledních letech a je vidět, jak se to najednou jako celkově stáčí víc doleva, což právě jako vzhledem i k nějaký tý historii, kterou právě my jsme nezažili, tak najednou mám pocit, že jakoby, že třeba sama v tom cítím takový trošku jako strach, protože vlastně dává to jako hroznej smysl, protože žijeme v nějaký úzkosti. Vy jste žili v úzkosti z toho, že nenajdete práci, my žijeme v úzkosti, že skončíme všichni pod mostem, protože prostě si nebudeme moct dovolit bydlení a že jenom jako je hrozně zajímavý, jak se to prolíná velmi intenzivně do jako celogeneračního politickýho nastavení, který vlastně předtím bylo úplně obrácený.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Tam souhlasím. To si myslím, jako že můžete mladým lidem vyprávět, že ano, za komunismu byla nízká rozvodovost, protože nebyly byty a lidi museli bydlet, i když se nenáviděli, tak museli bydlet prostě to, a bydlela jako spousta lidí, které ještě já jsem znal, bydleli prostě v několikageneračně v jedný tý… A vlastně i tím, že mladí lidi dneska chtějí bydlet sami často, tak vlastně ta poptávka po těch bytech jako je relativně velká. Ale souhlasím i s tím, že to může změnit jako vlastně nastavení, politický nastavení mladý generace, že jestli ty lidi i relativně jako z liberálních, mladí lidi z liberálních částí republiky nebo z Prahy prostě, tak vlastně fakt, že nemají kde bydlet nebo že to bydlení stojí raketu, tak je opravdu může vyprudit až do toho, že… No.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Zajímavý moment, jako bezesporu. Ještě jeden blok rychlootázek.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Dáme.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jaký seriál podle vás nejvíc ovlivnil vaši generaci? Luďku.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Nemocnice na kraji města a Přátelé.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Terezo.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já bych řekla, že taky Přátelé.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Kdo je z vašeho pohledu nejvýraznějším hlasem vaší generace?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Nemám nejmenší tušení.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Terezo.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Nastejno. Mně nepřijde, že máme jako jednolitej hlas.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Kdybych byl ona, řeknu Kovy.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Kovy je skvělá reprezentace. Kdyby Kovy byl hlasem generace, tak je to super, protože si dává velmi záležet na tom, jak ten hlas prezentuje, což si myslím, že je skvělý. Takže kdybych mohla to právo někom dát, tak by to byl Kovy. Ale myslím si, že právě, jak je těch lidí jako tolik, tak je to takový roztříštěný.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Bojíte se návratu komunismu?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
V updatovaný podobě ano. Takovýho toho klasickýho komunismu, Kateřina Konečná, úplně ne.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Trochu. Doufám, že se tak nestane, ale trochu to naladění, jak jsme se o tom právě před chvílí bavili, takže bojím se.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Chodíte na terapie?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ne.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Teďka ne.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Dobře, přidám ještě jednu, chodil jste na terapie?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ne.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ano.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já jsem poctivý, já jsem to promlčel a čekám, až to vybublá někde na sociálních sítích.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Mělo by být schváleno manželství pro všechny? Zkrácená verze toho delšího názvu, ale…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ano.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Stoprocentně. Bez diskuze.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Co říkáte na nebinární koncovky v češtině? Ať už to je x, hvězdičky nebo ty tvary jako ombuds osoba nebo studentstvo, herectvo atd.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Myslím, že je to bizarní a v některých lidech i směšný, jakkoliv si myslím, že ty lidi na to mají plný právo to používat, myslím.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Mně se to líbí. Je to za a) přijde mi, že je to jako komfortnější verze toho jazyka. Zahrnuje to ten celek, není tam tolik toho genderovýho rozdělování, což si obecně myslím, že je jako dobře. A hlavně je to hra s tím jazykem. Je to nějakým způsobem vývoj toho českého jazyka a se vší láskou, kterou k českému jazyku mám, tak právě se mi to jako strašně líbí.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Děkuju. No, a pak mám ještě… Vlastně mám graf. Já mám toho spoustu.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Tak jo.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Teď mám graf. Mám graf, který vyplývá z výzkumu společnosti Hatefree Culture. Ten graf má pod sebou otázku: „Představte si, že by některý z vašich přátel sdílel na Facebooku následující vtip: ‚Co je největší nesmysl na světě? Cikán studující při zaměstnání.'“ Modré sloupečky jsou stav z roku 2023, šedivé 2021 a ty žluté jsou z roku 2014.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Já se v tom musím nějak zorientovat.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Já vás v tom zorientuju. Zajímavé je, že vtipné tohle přišlo zjevně nejvíc lidem v roce 2014. Od té doby ta vtipnost vlastně klesá a rostou…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Protože už ten vtip všichni slyšeli.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Já jsem věděl, že tohle řeknete, ale jako zkusme nad tím přemýšlet tak – protože ty ostatní grafy říkají, že vlastně všechny ty jako negativní konotace, jako urážlivé, rasistické atd., tak ty vlastně stoupají od roku 2014 do loňského roku u tohohle fóru, tak by mě vlastně zajímalo, jestli ten fór je vtipný.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Ne.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Není? Luďku.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
To je na dlouhou debatu, já si myslím…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ne, to není na dlouhou debatu, je ten fór vtipnej?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Pro mě ne, pro vás taky ne, v tomhle tom prostředí určitě ne, ale jsou lidi, kteří se mu určitě budou smát. Každý vtip záleží vždycky na tom publiku, kterýmu ho říkáte, ale to je na úplně jinej podcast, úplně jinou debatu, úplně něco jiného.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Já vlastně vycházím z toho, že třeba redaktorka serveru A2larm Magdalena Dušková tenhle průzkum okomentovala a ten článek nazvala: „Možná jsme citlivější, ale taky jsme menší rasisti.“ Předpokládám, že jako ona vzhledem ke svému věku také jaksi nemluvila za generaci Luďka Staňka, ale spíš třeba za vaší. S tím souhlasíte?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Tak zaprvý ten jazyk, který v tom byl použitej, tak nepřijde mi vhodnej a rozhodně se to, jakým způsobem nakládáme s tím jazykem, tak se teda taky mění a já jsem za to teda ráda, protože si myslím, že je to namístě. Ale…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Ten titulek odkazuje k tomu, že ta generace Luďka Staňka a moje jsou vlastně jako větší rasisti, protože by v devadesátých letech pravděpodobně, pokud jako ta přímka se dá protáhnout od roku dva 2014 ještě dál, tak by to v devadesátých letech pravděpodobně přišlo vtipné daleko více lidem. Ne?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Tohle to je přesně ten typ problému, kdy se celá ta věc strašně zdeformuje. Nepochybně, v sedmdesátých, osmdesátých letech najdete nahrávky lidí jako Miroslav Šimek a Jiří Krampol, kdy dělají vtipy Surio Mario, Martine, z dnešního pohledu naprosto rasistický a byly to věci, který tehdy mohly bejt v podstatě v prime timu televize a prodávaly se na gramofonových deskách v obrovským množství jako masová zábava. Na druhou stranu řekl byste, že tehdy bylo násobně víc lidí, jako že tehdy si tu desku koupilo třeba plácnu 200 000 lidí, dneska by si jí koupili tři, ale řekl byste, že z těch 200 000 lidí jako byli reálně rasisti, který byli schopný jako pronásledovat Vietnamce, nebo to prostě bylo jenom nastavení tý společnosti vůči tomu druhu humoru? To znamená, jestli to bylo nastavení v tý společnosti, nějaká dohoda mezi sebou více či méně jako vynucená, každá dohoda nějak jako z donucení zčásti, ale že vlastně myslím, že se změnilo nastavení společnosti. Rozhodně si nemyslím, že jsme tehdy byli větší rasisti, než jsme teď v nějakým globálním tom…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Pardon, s tím souhlasíte, jako s tímhle pohledem na věc, Terezo?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Tak s tím se dá těžko souhlasit, protože já jsem v tý době nežila.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Nene, já vím, ale pojďme to jako přesunout, jenom ten graf ukazoval od roku 2014, tam už jste žila.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, jasně. Já si myslím, že humor se samozřejmě taky se všema věcma vyvíjí a tehdy já to vnímám i na tom, co jsme byli schopný jako říkat mezi náma, i jako mladejma, tak ta váha, co se těm slovům dává, tak prostě dneska je třeba jiná, že dneska bychom za a) bychom neudělali nejspíš takovýhle vtip, za b) bychom nepoužili ta slova, který v tom byla, protože…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako cikán?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Hm. Protože prostě je to nějakým způsobem nevhodný, je to prostě označení, který se dá říct i jinak. A třeba já v tom vnímám jako něco, co já bych třeba říkat nechtěla, protože mi to je nepříjemný. Přijde mi, že to má automaticky takový jako negativnější podtext a že to nechci dávat do toho, co říkám. Takže to se jako určitě mění a rozhodně je tam právě v tom i ten generační rozdíl, že třeba nemáte s tím jako zafixovaný – nebo já vlastně nevím, jestli s tím máte zafixovanou tu jako negativní emoci, nebo jestli je to pro vás jenom třeba běžný slovo, který je pro vás…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako furt ještě bavíme o tom slově, o slově cikán.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
C-word!

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jestli to ve vás, protože jako vhodnost a nevhodnost slov se v poslední době řeší docela dost a je vidět ten vývoj toho, že právě i to, co jsme dřív používali v takovém jako tzv. edge humoru, prostě takovej ten jako humor na hraně, kterej vlastně teďka zpětně, když se na něj podívám, tak prostě není vtipnej, ale tehdy byl vtipnej přesně v tom roce 2013, 2014, kde jako po Facebooku lítaly takový ty jako vtípky a různý obrázky a tak, jakože humorný. Tak právě to, jak vypadaly tehdy a jak by vypadaly dneska, tak se jako extrémně liší, že je to jako velmi poznat. A není to nutně ani jako… Třeba naše generace už se v tom změnila, protože to právě bylo na těch sociálních sítích nejvíc, ale přijde mi, že ve vaší generaci, tak to jako by stále zůstává, protože se to jako tolik neřeší. Že my jsme se tomu naučili dávat jako trochu jinou váhu a obecně jako, ať už je to právě nějaký problematický slovní označení anebo jako humornost nějakých jako stereotypních označení.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Rozumím, jenom kdybych to jako převrátil, to, co říkala Tereza, tak není to náhodou tak, že vlastně – jako mluvím k vám, vy se živíte humorem, což zní zajímavě – ale jako není to prostě tak, že vám vlastně, a možná i celé té generaci, je trochu víc jedno jako, jestli vlastně tím do někoho jako rýpnou, tak že to bude urážlivá záležitost atd.?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Určitě máme tu citlivost nastavenou jinde, určitě ji máme širší. Určitě vlastně se tak neomezujeme v některých těch jako humorných těch… Na druhou stranu samozřejmě všechno to je cyklická věc. Spousta humoru vzniká opravdu jako z nějakýho boření tabu nebo něco takovýho, takže samozřejmě jako už, pokud je tohleto pro generaci Z tabu, tak samozřejmě jako dřív nebo později přijde humor, který si bude dělat legraci z toho tabu, jestli mi rozumíte, a vlastně to slovo se tam v nějakým formě humoru vrátí, byť to bude samozřejmě, už to nebude vlastně jako o těch cikánech, ale bude to spíš o tom, proč neříkat slovo cikán. A vlastně jako budete s tím jako vlastně dál pracovat. Chci říct, jako těžko to slovo jako zmizí, když to řeknu takhle. Jakkoliv samozřejmě chápu, že slova, která dřív nebyla urážlivá, teď jsou, tak samozřejmě jsou jako dávána na okraj, jako používáte je míň a tak. Ale čím míň je používáte, tak tím více samozřejmě jako pak je můžete používat pro nějaký humor, byť samozřejmě vždycky jde o to, komu ho říkáte.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
S tím evidentně úplně nesouhlasíte, neladí vám to?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Tak to je takový jako těžko uchopitelný, ale spíš že mně třeba, co se týká tady toho humoru, kterej naráží na někoho nebo nějakou skupinu, tak ten humor mi přijde vtipnej ve chvíli, kdy jde zevnitř tý skupiny, to je, jako že když to říká člověk, kterýho se to týká, tak to beru úplně jinak, než když to přesně říká…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jako že kolega Staněk by si neměl dělat humor na účet vozíčkářů?

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
V podstatě kohokoliv jinýho výjma bílých, tlustých, padesátiletých mužů.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Jo, protože z nějakýho důvodu je to takový, jakože já v tom cítím, já chápu, že bavíme se o humoru a humor – já v tady tom třeba nemám úplně jasně vymezenej ten názor, protože mi přijde tak strašně jako nejasný, že se v tom sama těžko orientuju, ale spíš zastávám ten názor toho, že by si člověk měl dělat srandu a stavět svoji srandu na tom, co se jeho samotnýho týká, protože když to potom jako zabředneme trošičku hloubš, tak přece jenom jsme etnicky bílá privilegovaná skupina, která prostě historicky, ne sice my konkrétně, ale prostě jako spousta našich předchůdců, anebo nepředchůdců, tak nějakým způsobem měli negativní vliv na životy jiných a ve chvíli…

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Kolonialismus. Konečně, konečně importovaný kulturní války! A trvalo nám to tak dlouho.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
A ve chvíli, kdy se stavíme do tý role, že jako teďka je to přece v pohodě, protože nic neděláme, ale budeme si z vás dělat srandu, tak ve mně to vyvolává negativní emoce, protože jsem taková jako, že jsou nějaký věci, ve kterých prostě můžeme zmlknout.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Jsou věci, o kterých se jako humor nedělá?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, on se o tom může dělat, ale mají ho dělat ty lidi, kterých se to týká, protože to je potom reálně vtipný. Ale když jsme takoví, jako že „hihi“.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
No, problém… Já z toho nechci udělat debatu o humoru, protože…

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Je to složitý.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Ale samozřejmě pokud by to znamenalo, jak jsme se shodli, že bílý padesátiletý muž si má dělat legraci jenom z bílých padesátiletých mužů, pak to vychází z představy, že bílý padesátiletý muž nemá interakci vůbec s nikým ve svém okolí, to znamená, nemá interakci se ženama, nemá interakci s vozíčkáři, nemá interakci s cikánama, nemá interakci s černochama, nebo s Romy, pardon… Nemá interakci s kýmkoliv jiným a pak by to samozřejmě jako celý nedávalo smysl, jestli mi rozumíte.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
No, dle mého ten humor se dá dělat i s nějakým respektem. Záleží samozřejmě, jak to tam jako vložíte, anebo taky nepřijde mi špatný dát ten prostor jako těm lidem, kterých se to teda reálně týká, že jako celá naše komediální scéna nemusí být jenom vtipní padesátiletí muži bílí.

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Tak a další dvě hodiny bychom pokračovali v debatě o humoru, evidentně my jsme nekončili. Zajímá mě jedna poslední odpověď na poslední moji otázku: Jako co máte společného? Terezo. Ne, Luďku. Tereza byla poslední.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Sdílenej životní prostor, nějakých 25 let společný historický zkušenosti.

Tereza KOUBKOVÁ,
——————–
Dle mýho se možná shodneme na nejlepším českým jídle.

Luděk STANĚK,
——————–
A na nejlepším seriálu. Jaké je nejlepší české jídlo?

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
To se ptám teďka já vás.

Luděk STANĚK, moderátor
——————–
Nejlepší český jídlo? Ježíši Kriste. Smažák.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
OK, tak to se shodneme.

Tereza KOUBKOVÁ, influencerka
——————–
Smažák anebo vegetariánská svíčková. To jsem si trochu naběhla, ale…

Martin Veselovský, moderátor DVTV
——————–
Tak. Děkuju, Terezo i Luďku, že jste přišli. A díky za tu hodinu, kterou jste tady strávili.




Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.